De ce mi se pare dezamăgitor interviul cu Ecaterina Andronescu din Evenimentul Zilei de azi

Ministrul Educației Naţionale, Ecaterina Andronescu, a dat un interviu în care nu atinge problemele esenţiale ales sitemului de educaţie – jurnaliştii spun că o parte din întrebări le-au fost trimise  de părinţi.

Georgiana Arsene.

Tare m-am bucurat de dimineaţă când, făcând revista presei, am găsit în Evenimentul Zilei un interviu cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronesccu. Am sperat că voi găsi informaţii interesante, legate de multiplele probleme din sistem.

M-am cam dezumflat când am citi că o parte din întrebări au fost puse de părinţi. Nici o referire la cadrele didactice, deci un mare minus pentru jurnalişti.

Dezamăgirea mea a crescut pe măsură ce lecturam interviul. Dacă s-a vrut a fi un interviu care să o scoată „bine” pe Andronescu, adică să aibă rolul de a-i face imagine, jurnaliştii au eşuat.

Chiar au dat măsura unei prea puţine informări pe subiectul educaţiei. Mai bine o întrebau lucruri personale, ce îi place să mânânce, cum bea cafeaua… Sunt sigură că tabloidele ar fi preluat informaţia.

Aşa cum am spus şi pe Facebook, o să scriu aici de ce mă simt dezamăgită de un interviu apărut în publicaţia de la care aveam pretenţii.

Prima întrebare se referă la o evoluţie a învăţământului românesc. Cine a spus că este o evoluţie şi în baza a ce criterii putem vorbi de evoluţie? Bine, aici am fost cârcotaşă.

Evenimentul Zilei: „Câţi elevi mai avem? Abandonul şcolar pare cea mai mare problemă în acest moment…”

Nu pare cea mai mare problemă, este una din marile probleme, dar jurnaliştii uită să întrebe de ce Andronescu a contestat, în octombrie 2018, pe vremea când era numai senator PSD, datele apărute într-un proiect european cu privire la rata crescută a abandonului şcolar în România.

Andronescu a spus, atunci, că datele privind abandonul şcolar nu sunt bine gestionate.

Cei de la Evenimentul Zilei lansează şi ideea că medicii se vor întoarce în ţară fiindcă s-au mărit salariie. Din nou eroare, pentru că ei pleacă nu doar din pricina salariilor, ci şi a condiţiilor de muncă. Deficitul de medici face ca, în România, cei rămaşi să muncească enorm, până la suprasolicitare. De altfel, presa a dat publicităţii o statistică a deceselor personalului medical. Sunt unii care au murit în timpul gărzilor.

O întrebare referitoare la profesori este cea legată de creşterea salariilor acestora. În sistemul de educaţie o mare problemă o reprezintă unele sporuri, cum ar fi cel de solicitare neuropsihică sau acordarea tichetelor de masă… Multe

-Evenimentul Zilei: Aveţi în vedere şi şcolile cu toaletă în curte?

O problemă veche, pe care fostul ministru Popa a tot bătut monedă. Să fim înţeleşi: Popa, nu Pop.

-Evenimentul Zilei: Aţi anunţat că urmează modificări importante în programa şcolară…

Mai mult, Andronescu a precizat că modificările trebuie făcute rapid. Dar nu le-a spus nici măcar asta, ci a spus, sec, că nu a venit aici să rostogolească lucrurile. Fără comentarii… Imagini pentru ecaterina andronescu

– Evenimentul Zilei: Ce sunt aceste lecţii remediale?

Problema nu este ce sunt aceste lecţii remediale, pentru că ministrul a vorbit despre asta încă de la începutul anului. Problema este cum se vor desfăşura, de către cine, unde şi cu ce bani. Sau dacă va fi vorba de voluntariat.

Profesorii asta doresc să ştie, că nu se duce nici un învăţător să lucreze în after school de plăcere.

Andronescu e încântată de sistemul de învăţământ japonez. Desigr, toţi de la Tokyo ne tragem, avem cultul muncii şi al disciplinei, ceva de speriat. O să îi întrecem pe japonezi.

Ce aş fi întrebat eu – desigur, poate că o voi face.

  1. Ministerul Educaţiei Naţionale are, la momentul de faţă, o strategie pentru atragerea în sistem a profesorilor tineri? Dacă da, care este aceasta?
  2. Procentual, cât la sută din personalul didactic va împlini vârsta de pensionare la 15 septembrie 2019?
  3. De ce Ecaterina Andronescu nu a ieşit cu nici o declaraţie după cazul de la Ploieşti, când o profesoară a fost înjunghiată în faţa Cancelariei?
  4. Ce măsuri ia Ministerul Educaţiei Naţionale pentru ca personalul din unităţile de învăţământ, cât şi elevii să fie în siguranţă?

Şi ar mai fi…

Apreciez dacă întrebările nu îmi vor fi preluate – a se citi furate de alţii care se deşteaptă brusc pe creierul altora.

 

3 thoughts on “De ce mi se pare dezamăgitor interviul cu Ecaterina Andronescu din Evenimentul Zilei de azi

  1. Doamna Andronescu, nu uitati de tinerii care dau an de an examene de titularizare si care iau mereu note peste 7 , chiar 8 sau 9 si nu se pot titulariza din lipsa de posturi ! Care posturi sunt ocupate cu titularizati cu 5-6, adesea, care se cred stapani pe situatie !Sau care posturi sunt ocupate la romana , materie de examen, de catre fosti invatatori titularizati ca invatatori cu examen din aritmetica si ceva gramatica si care au facut si ei o facultate la distanta si hopa , au dreptul la pretransfer pe posturi de romana, asa incat, daca apare un post de romana in scoala gimnaziala acesta este furat pur si simplu de acesti invatatori FARA EXAMEN DE SPECIALITATE IN DOMENIU ! Vi se pare corect ? Mie, nu ! Adica un invatator titularizat candva cu 6 are prioritate, fie prin pretransfer, fie prin reducere la un post de romana si eu cu 8-9 nu am post ?? Eu care am dat examen din specialitate si care am luat nota mare ? Nu mai vorbesc de pensionabilii titularizati tot cam asa, care raman pe post ca titulari inca 3 -4 ani ? In acest fel alungati pur si simplu tineretul care vrea sa intre in sistem si care nu reuseste din pricina aceasta, lipsa de posturi ! Legat de abandonul scolar, si de nivelul scazut al unor copii, da exista asa ceva ! De ce nu creati posturi de invatator si de profesor itinerant care sa lucreze cu copiii dupa masa si sa -i ajute ? Pentru ca, daca nu veti face asta si daca veti spune ca acest lucru il va rezolva profesorul de romana, mate, ori invatatorul, cu siguranta ca situatia nu se va schimba . Si, de ce nu introduceti in toate scolile consiliere psihopedagogica, adica psihologi care sa se lupte cu elevii cu probleme de invatare, cu cei abandonati sau cu cei ce renunta la scoala ?Nu credeti ca un psiholog ar putea rezolva aceste situatii ?? Inclusiv o consiliere a parintilor ? Sa va spun de ce unii abandoneaza scoala : fie din pricina saraciei, dar, mai mult din pricina ca se simt depasiti, nu mai inteleg nimic, iau note mici raman corigenti, ori repetenti si pur si simplu nu mai doresc sa mearga la scoala, dezamagiti .De aici nevoia de profesor si invatator itinerant ca si de psihologi .Cand veti intelege aceste realitati din scoli ?? De ce un fost invatator nu ar trebui sa dea examen de specialitate si de ce trece usor pe post de romana, desi adesea nu -l merita si chiar nu fac fata adesea ?? Pana cand vor mai functiona aceste legi nedrepte si defavorabile tinerilor, care in acest fel sunt umiliti si alungati din sistem ?? Si ce vor face tinerii ? Ingroziti vor pleca din tara si isi vor cauta alt loc de munca !

    1. Excelent comentariu. Ati prezentat o situație de o gravitate extraordinara, cea a profesorilor de română. Si ne mai miram ca elevii de clasa a opta ies din scoala si nu stiu sa scrie si sa citească?

  2. Testele PISA situeaza Romania pe penultimul loc dintre tarile evaluate .Ce presupune un test PISA ?? Citire cursiva ,intelegerea si descifrarea unui mesaj dat , in general simplu !De ce se intampla asta ?? Fiindca multi titularizati de pe vremuri cu note mici ,ori trecuti prin pretransfer de la invatator la profesor ,fara examen nu se mai implica ! Ei se simt mari si tari cu post pe vecie si sfideaza pur si simplu tanarul care ,desi ia 8-9 la titularizare . Si nu le pasa ! Asa ca o evaluare din timp in timp nu ar strica !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *