„Acţiunile distructive ale SUA au condus deja la o gravă degradare a situaţiei în domeniul securităţii internaţionale şi al stabilităţii strategice”


Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a prezentat, într-un comunicat de presă, poziţia Rusiei referitoare la decizia Statelor Unite ale Americii de a suspenda îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin în temeiul Tratatului privind eliminarea rachetelor de rază medie şi rază scurtă de acţiune (INF).

Georgiana Arsene

Printr-o notă oficială din 02.02.2019, Departamentul de Stat al Statelor Unite a notificat partea rusă cu privire la suspendarea aplicării de către Washington a Tratatului INF și începutul procedurii de retragere din Tratat, în conformitate cu dispozițiile articolului XV. Drept motiv pentru această decizie a servit pretinsa „nerespectare în continuare a Tratatului de către Rusia, fapt ce amenință interesele supreme ale SUA”, precizează Ambasada Rusiei la Bucureşti.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a declarat, în cadrul şedinţei cu ministrul de Externe al Rusiei, S. V. Lavrov şi cu ministrul Apărăii al Federaţiei Ruse, S.K. Shoigu, care a avut loc în a doua zi a lunii februarie a acestui an, că răspunsul Rusiei va fi unul de tip „oglindă”, atât în ceea ce privește suspendarea îndeplinirii obligațiilor care decurg din Tratat, cât și în desfășurarea activităților de cercetare și de inginerie experimentală. Trebuie precizat că Tratatul INF interzice producția și testarea armelor cu baza la sol relevante, dar nu și activitățile de cercetare și de inginerie experimentală în acest domeniu.

V.V. Putin a subliniat că Rusia nu va amplasa rachete cu rază medie și rază scurtă în Europa sau în alte regiuni ale lumii, până când acolo nu vor fi amplasate armele americane din această clasă. Imagini pentru putin lavrov shoigu

Diplomaţii ruşi precizează că încercarea SUA de a învinovăţi Rusia pentru eşecul Tratatului nu are temei.

„De ani de zile, Rusia a atras atenția în mod constant asupra problemei negocierilor substanțiale, dar americanii nu ne-au susținut inițiativele și continuă dezmembrarea sistemului internațional de securitate existent”, subliniază sursa citată.

În acest sens, Președintele Rusiei a însărcinat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și Ministerul Apărării al Federației Ruse să nu inițieze în această etapă negocierile privind această problematică „până când partenerii noștri vor deveni suficient de maturi pentru a purta cu noi un dialog egal și substanțial”.

Numeroase încălcări ale Tratatului de către americani

De asemenea, partea rusă a respins vehement afirmaţiile, lipsite de temei, potrivit cărora Rusia nu ar fi respectat Tratatul INF. Acest lucru a fost precizat într-o notă de răspuns trimisă Ambasadei americane de Moscova în data de 4 februarie 2019.

S-a constatat că Statele Unite nu au început să aplice măsuri necesare pentru a elimina propriile încălcări ale obligațiilor care le revin în temeiul Tratatului. Până la momentul în care Statele Unite vor reveni la respectarea strictă a Tratatului INF sau până la încetarea acestuia, Rusia va suspenda îndeplinirea obligațiilor ce îi revin ei în temeiul Tratatului. Notele au fost îndreptate și către alte părți la Tratatul INF: Belarus, Kazahstan și Ucraina.

„Acțiunile distructive ale Statelor Unite au condus deja la o gravă degradare a situației în domeniul securității internaționale și al stabilității strategice. Rusia a propus în mod repetat măsuri reciproce de transparență și acțiuni concrete menite să salveze acest acord, inclusiv dincolo de obligațiile noastre asumate prin Tratat, și anume, prezentarea și briefingul de presă al Ministerului Apărării al Rusiei pentru reprezentanții atașaților militari străini, în parcul „Patriot”, dedicate rachetei 9M729, pe 23.01.2019, care au fost refuzate de Statele Unite și pe care aliații lor l-au ignorat în mod demonstrativ.

Suspendarea de către Rusia a obligațiilor care decurg din Tratatul INF se datorează numeroaselor încălcări ale Tratatului de către americani și refuzului lor sistematic de a răspunde revendicărilor noastre. Corporațiile americane din cadrul complexului militar-industrial au început să construiască capacități pentru producția de noi armamente cu rachete cu mult înainte de anunțarea retragerii Statelor Unite de la INF. Din 1999, americanii au început să utilizeze în mod abuziv, pe scară largă, în testările, declarate drept antirachete, rachete – ținte balistice, cu caracteristici similare ale rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune. Aceasta oferă SUA posibilitatea de a menține și dezvolta potențialul tehnologic corespunzător, și, în aceeași măsură, de a perfecționa aspecte ale utilizării de luptă a rachetelor balistice, interzise prin Tratatul INF. De la începutul anilor 2000, Statele Unite utilizează drone (aparate de zbor fără pilot) de atac capabile să rezolve aceleași sarcini ca și rachetele cu rază medie și rază scurtă de acțiune. În același timp, dronele de impact americane se conformă pe deplin definiției termenului de „rachetă de croazieră cu bază la sol” care figurează în Tratat. Începând cu anul 2014, americanii desfăsoară în România și în Polonia la sol lansatoarele universale MK-41 ca parte a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashor. Complexe similare de producție americană se pregătește să le găzduiască și Japonia. Lansatoarele MK-41 permit exploatarea de luptă de la sol a rachetelor de croazieră cu rază medie de acțiune Tomahawk și a altor arme de asalt, ceea ce face ca desfășurarea lor pe uscat să încalce în mod direct Tratatul”, notează sursa citată.

Cum răspunde Rusia? Aceasta a planificat, deocamdată, doar în faza de cerecetare, lucrările pentru crearea unor complexe terestre de rachete balistice hipersonice cu rază medie și scurtă de acțiune, și pentru utilizarea lansatoarelor cu bază navală pentru rachetele „Calibr” în varianta terestră. Aceste studii, spre deosebire de acțiunile Washingtonului, nu fac obiectul dispozițiilor Tratatului, deoarece cercetarea și dezvoltarea de inginerie nu sunt interzise conform INF. În același timp, Statele Unite au lansat, cu mai mult de un an în urmă, cercetări practice privind rachetele cu rază medie de acțiune și, timp de mai mulți ani, implementează desfășurarea la sol a lansatoarelor navale MK-41 ca parte a complexelor Aegis Ashor, permițând astfel o încălcare directă a Tratatului.

De ce au ieşit SUA  din Tratat?

Diplomaţii ruşi de la Bucureti spun că toate aceste fapte reprezintă o confirmare clară a faptului că Washingtonul a planificat de mult timp să se retragă din tratat pentru a-și dezlega la maxim mâinile și pentru a avea posibilitatea de a folosi o gamă nelimitată de instrumente militare pentru proiectarea pe scară largă a forței și pentru de a exercita presiune militara și politică asupra tuturor oponenților-cheie geopolitici ai SUA în regiunile importante din punct de vedere strategic. În acest context, este imposibil să nu apară o analogie cu denunțarea Tratatului privind limitarea sistemelor de apărare antirachetă (ABM), întreprinsă la un moment dat de Washington, în detrimentul stabilității strategice și în ciuda apelurilor majorității covârșitoare a țărilor de pe mapamond.

SUA nu doresc numai obţinerea unor avantaje militare în principalele teatre de operaţiuni, ci „mai există și un alt motiv care impinge Statele Unite să părăsească Tratatul INF și să intreprindă alți pași destabilizatori în sfera strategică.”

Aici contează reticența predominantă a Washingtonului de a negocia această temă și alte probleme, bazându-se pe egalitate și luând în considerare interesele și preocupările legitime ale părților. Din păcate, respingerea activă a activității diplomatice minuțioase și a deciziilor generate de negocieri a devenit caracteristică pentru Statele Unite ale zilelor noastre, care reacționează din ce în ce mai nervos și impulsiv la pierderea treptată a poziției lor dominante în lumea policentrică emergentă.

Rusia demonstrează, o dată în plus, că nu doreşte conflict şi că este gata să se aşeze la masa dialogului. Din păcate, însă, acţiuile americanilor nu demonstrează acelaşi lucru, aceeaşi atitudine deschisă.

„Având în vedere realitățile actuale, suntem profund convinși, că distrugerea unuia dintre mecanismele principale de control al armamentului ar fi fundamental contraproductivă. Prin urmare, Rusia, în ciuda faptului că este gata să intreprindă măsuri de reacție pentru a asigura securitatea sa, este, ca și înainte, deschisă dialogului pentru a menține viabilitatea Tratatului INF, care este de o importanță capitală pentru susținerea stabilității strategice și regionale”, informează Ambasada Rusiei la Bucureşti.

sursa foto

 

Vladimir Putin

Georgiana Arsene Vezi tot →

Sunt omul in care Yin si Yang sunt cand prieteni, cand dusmani. Oscilez intre a scrie despre politica, oameni comuni, oameni creativi, frumosi sau urati, controversati, despre ceaiuri, carti, evenimente si viata. Uneori, pun bucati mari din suflat pe care le imbrac in fantezie. Pentru ca nu imi plac oamenii sobri si cei care ma considera o ciudata. Iar blogul meu se adreseaza celor care au curajul sa fie ei insisi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: