Alertă: Genocid lingvistic la granița României

Adoptarea, de către Rada Supremă a legii privind limba ucraineană, încalcă drepturile minorităților naționale și a stârnit proteste nu doar în străinătate, ci chiar și în România.

Georgiana Arsene

Potrivit acestei legi, utilizarea limbii ucrainene devine obligatorie pentru organele de stat centrale și locale, toate instituțiile de învățământ, spitalele și sectorul serviciilor.

Imagini pentru granita romaniei

Sursa foto: capital.ro

Anterior, proiectul acestei legi, care încalcă drepturile minorităților naționale, a stârnit proteste în Ungaria, România, Bulgaria și Rusia. În ajun, o declarație corespunzătoare au publicat liderii Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, informează vestidinrusia.ro.

Declarația liderilor Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România poate fi citită aici.

Vorbeam în titlu despre ”genocidul lingvistic”. Să vedem, mai întâi, pentru o bună înțelegere a lucrurilor, care sunt, din punct de vedere juridic, elementele constitutive ale genocidului, conform definiției juridice.

Vorbim, așadar, despre acte, intenție și grupurile victimă.

Trei dintre actele enumerate de Convenția ONU de la 1948 se referă la distrugerea fizică: ucidere, atingere gravă a integrității fizice sau mentale și creare creare de condiții menite să distrugă existența grupului. (Raluca Grosescu, ”Genocid”)

Potrivit sursei citate, intenția are scopul de a limita conceptul juridic de genocid numai la acele cazuri în care violența politică este declanșată în vederea distrugerii unui grup.

Ea poate lua fie forma unei politici de stat, fie forma unei forma unei acțiuni concertate a unor grupuri para-statale.

În ceea ce privește grupurile victimă, genocidul se referă la acțiuni îndreptate nu împotriva indivizilor în sine, ci împotriva lor ca membri ai unui grup național, etnic rasial sau religios.

”Poliție lingvistică”

Și acum să ne întoarcem puțin la legea privind limba ucraineană.

Astfel, toți locuitorii din Ucraina vor fi obligați să vorbească în limba ucraineană. Legea prevede introducerea examenului de limbă pentru funcționari, crearea unei comisii de supraveghere – ”poliție lingvistică”. Se vor aplica amenzi pentru încălcarea normelor propuse. Vorbim despre sume cuprinse între 128-450 de USD.

Se observă cu ochiul liber că avem de-a face cu un act deliberat care este făcut pentru a distruge limba, și cultura minorităților din Ucraina. Mai mult, acțiunile extremiste vor câștiga teren, pe fondul acestei legi aberante și discriminatorii.

Nu trebuie neglijat un alt aspect, la fel de îngrijorător și care poate să arate că în Ucraina avem de-a face cu acțiuni ample de distrugere a unor grupuri minoritare. Mai exact, în Ucraina funcționează campusuri create de grupurile naționaliste radicale din țara vecină, unde copiii sunt învățați să folosească armele și unde sunt îndoctrinași că rușii nu sunt oameni și că trebuie să tragă în ei!

Convenția ONU din 1948 nu menționează genocidul cultural și lingvistic. Acesta a fost eliminat din draftul Convenției de către SUA, Canada și Marea Britanie. Cele trei aveau interesul interes să nu fie introduse articole referitoare la genocidul cultural, fiindcă asimilarea forțată a amerindienilor era atunci politică de stat in SUA și Canada, iar anumite acțiuni ale Marii Britanii în colonii puteau intra sub incidența acestei prevederi

Cu toate acestea, numeroși cercetători și activiști pentru drepturile omului atrag atenția asupra necesității recunoașterii prevenirii și pedepsirii pe plan internațional a genocidului cultural.

În această categorie ar intra inclusiv ȘCOLARIZAREA COPIILOR ÎN LIMBA CULTURII DOMINANTE!!!!!

Grosescu menționează, în lucrarea amintită că, în ceea ce privește  ”protejarea diversității lingvistice și culturale, există numeroase proiecte în cadrul UNESCO, dar rolul lor este de multe ori unul redus, mai ales în cazuri de conflict armat”.

Chiar și așa, adoptarea acestei legi nu trebuie să rămână nesancționată de comunitatea internațională, pentru că se creează un precedent periculos care arată că drepturile indivizilor sunt încălcate și nimeni nu ia nici o măsură de protejare a persoanelor aparținând minorităților naționale.

Raluca Grosescu este doctor în științe politice de la Universitatea din Paris ”Ouest Nanterre”, cercetător la Universitatea din București și asistent cercetător la Universitatea Exeter din Regatul Unit, conform academia.edu.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *