Putin a semnat decretul de simplificare a acordării cetățeniei Federației Ruse pentru cei care locuiesc permanent în Lugansk și Donețk din Ucraina

Cu privire la introducerea unei proceduri simplificate de admitere în cetățenia Federației Ruse a persoanelor care locuiesc în mod permanent pe teritoriile anumitor raioane ale regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina

La 24 aprilie 2019, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat Decretul „Cu privire la definirea în scopuri umanitare a categoriilor de persoane care au dreptul să solicite admiterea la cetățenia Federației Ruse în cadrul procedurii simplificate”. Conform documentului, un astfel de drept se acordă persoanelor care locuiesc permanent pe teritoriile anumitor raione ale regiunilor Donetsk și Lugansk din Ucraina, informează Ambasada Rusiei în România.

Scopul adoptării acestei măsuri

Această măsură a fost adoptată în scopul protejării drepturilor și libertăților omului și cetățeanului, în conformitate cu principiile și normele universal recunoscute ale dreptului internațional. Decizia nu a fost luată brusc, ci având în vedere situația umanitară dificilă în care se aflau locuitorii regiunilor menționate. Conform estimărilor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), la sfârșitul anului 2018, numărul persoanelor afectate de conflictul din sud-estul Ucrainei a constituit 5,4 milioane de persoane, din care 3,5 milioane necesită asistență umanitară. Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Susa foto: Ambasada Rusiei în România

Kievul oficial a rupt unilateral relațiile cu populația Republicilor Donetsk (Republica Populară Donetsk) și Lugansk (Republica Populară Lugansk). Numindu-i pe locuitorii acestor regiuni teroriști și separatiști, autoritățile de la Kiev i-au transformat de facto în apatrizi, persoane fără cetățenie pe teritoriul statului lor nativ.

Oamenii încearcă să se protejeze pe ei înșiși și pe copiii lor de atacuri împotriva identității lor, a modului lor de viață, împotriva limbii lor, de impunerea unei viziuni străine asupra vieții sociale, de încălcarea directă din partea statului a drepturilor universal recunoscute ale individului: libertatea de conștiință, libertatea de gândire, dreptul de a-și susține liber opiniile lor și de a folosi limba maternă. Pe lângă aspectele „lingvistice” și culturale, aceasta este o încălcare sistematică a drepturilor fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la viață, dreptul la un proces echitabil în instanță, interzicerea torturii.

În același timp, nu există nici măcar cele mai mici indicii privind posibila îmbunătățire a situației din zona de conflict. Versiunea civilizată a soluționării situației, „Acordurile de la Minsk”, a fost de fapt ignorată de partea ucraineană. În ciuda acordului între părți de a înceta ostilitățile, nu s-a ajuns încă la o încetare completă și cuprinzătoare a focului. Situația este agravată de măsurile adoptate de autoritățile ucrainene în martie 2017 pentru înăsprirea și legalizarea blocadei socio-economice a Donbassului, de facto realizate de ele împreună cu naționaliștii radicali începând încă din 2015.

Cu toate ambiguitățile proceselor politice din Ucraina în 2014, Rusia, totuși, l-a recunoscut pe președintele P. Poroșenko ca șef al statului ucrainean. Într-o anumită măsură, comunitatea internațională a emis pentru Kiev un „credit politic” pentru a găsi un compromis între diferite părți ale societății ucrainene și pentru unificarea deplină a statului. Regimul de la Kiev, din nefericire, nu a dorit să profite de această oportunitate, îndreptându-se spre o izolare politică, economică, socială și culturală a regiunilor estice. Mai mult, Kievul a declanșat de fapt o operațiune punitivă împotriva propriei sale populații, operațiune care deja a făcut în timpul desfășurării sale foarte multe victime în rândul ucrainenilor.

Punctul culminant l-a constituit excluderea conștientă a aproximativ trei milioane de locuitori (în conformitate cu datele Autorității Electorale Centrale din Ucraina), care trăiesc în anumite raione din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina, din alegerile prezidențiale din Ucraina 2019, precum și a cetățenilor ucraineni care se află pe teritoriul Rusiei. Acest pas nu reprezintă doar un act juridic care privează pe cetățenii săi de drepturi fundamentale, dar, de asemenea, o demonstrație a atitudinii autorităților față de un anumit grup socio-cultural de oameni – locuitori din Ucraina.

Toate cele de mai sus au devenit confirmarea finală a reticenței complete a Kievului de a-i integra pe locuitorii regiunilor estice în statul ucrainean. După cum a declarat Președintele Rusiei V.V. Putin, „noi nu avem nicio dorinta de a crea probleme pentru noua putere ucraineană, dar tolerarea situației când oamenii, care trăiesc pe teritoriul republicilor Donețk și Lugansk, sunt complet lipsiți de orice drepturi civile, depășește deja toate limitele din punctul de vedere al drepturilor omului. Ei nu se pot deplasa în mod normal, nu își pot realiza cele mai elementare nevoi și drepturi ale lor. Aceasta este o chestiune de natură pur umanitară.”

Rusia acționează în conformitate cu dreptul internațional

Oferindu-le locuitorilor din Donbass posibilitatea de a dobândi cetățenia Rusiei printr-o procedură simplificată, Rusia s-a ghidat de principiile și normele universal acceptate ale dreptului internațional: Convenția Europeană privind cetățenia din 1996, Pactul internațional privind drepturile economice, sociale și culturale din 1966, Declarația universală a drepturilor omului din 1948 etc. Țara noastră nu creează un nou precedent. Este bine cunoscut faptul că, începând din 2009, anumitelor categorii de cetățeni ucraineni li s-a acordat cetățenia română, în ultimii ani Ungaria acordă în mod activ cetățenie compatrioților săi.

Extinderea procedurii simplificate către persoanele care locuiesc permanent pe teritoriul anumitor raioane ale regiunilor Donetsk și Lugansk din Ucraina nu contravine în niciun fel acordurilor de la Minsk și nu înseamnă renunțarea la realizarea acestora. Având în vedere situația socio-economică dificilă din Donbass, un astfel de regim va contribui la îmbunătățirea situației umanitare din regiune.

Este important de menționat că Rusia nu impune cetățenia locuitorilor din Donbass, ci le oferă posibilitatea de a se adresa în mod voluntar și independent, în modul stabilit, autorităților competente din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *