Din cauza blocadei economico-financiare impusă de SUA Venezuelei, zeci de venezueleni bolnavi de cancer riscă să moară! Printre ei sunt copii!

ORGANIZAȚII ALE DDHH FAC APEL LA BUNĂVOINȚA PORTUGALIEI PENTRU CA NOVO BANCO SĂ ELIBEREZE ACTIVELE VENEZUELEI

Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, oameni în picioare

Scris de Leonardo Ojeda în 02/05/2019.

Reprezentanți din 19 organizații ale Drepturilor Omului și mișcări sociale din Republica Bolivariană Venezuela au mers joi, la Ambasada Republicii Portugalia în Caracas, pentru a înmâna o scrisoare în care se face apel la bunăvoința guvernului portughez, în vederea eliberării a 1.543 milioane de Euro, care au fost reținuți ilegal de către entitatea financiară Novo Banco.

Lucrecia Hernandez, directoarea SURES, o asociație care se ocupă cu studierea, educația și apărarea Drepturilor Omului, a reclamat că blocarea acestor active a împiedicat plata necesară pentru tratarea a 26 de pacienți venezueleni care se află în Italia, sperând să primească un tratament oncologic.

„Chiar dacă Statul venezuelean a făcut eforturi pentru a subvenționa tratamentul acestor persoane, printr-o acțiune ilegală și violând Drepturile Omului, o bancă privată străină a refuzat anularea facturii pentru tratamentul acestor persoane, care se află într-o stare foarte gravă de sănătate”, a explicat activista.

Fiind dată această situație, directoarea SURES a făcut apel la bunăvoința guvernului Portugaliei pentru ca, prin acțiuni legale corespunzătoare, Novo Banco să reușească deblocarea resurselor.

„Sperăm să obținem cât mai repede această bunăvoință, pentru rezolvarea acestui caz și să putem salva viața celor 26 de pacienți” a adăugat ea, recunoscând că Portugalia respectă Drepturile Omului și Dreptul Public Internațional.

Elizabeth Tortosa,  vicepreședinte pentru America și Caraibe la Federația Democrată Internațională de Femei, a pledat pentru a se respecta viața celor 26 de pacienți prejudiciați în mjlocul blocadei economico-financiare pe care a impus-o Venezuelei, guvernul Statelor Unite.

A mai adăugat, „sunt afectați copii și adulți; guvernul venezuelean a făcut un efort foarte mare pentru ca acești pacienți să poată avea acces la o medicație care să le permită să trăiască, este vorba despre Drepturile Omului, toți și toate avem dreptul la viață”.

      Campanie internațională

Din această perspectivă s-a pronunțat și Alexis Bolivar, reprezentant al Încălcând Legea. Activistul argumentează că asediul economic impus Venezuelei afectează toată țara.

„Cumpărarea de medicamente, o serie de materii prime, nu s-au concretizat, ca o consecință a blocadei impuse de către SUA și Novo Banco care a urmat-o”, a declarat acesta.

Reprezentantul mișcării sociale venezuelene a făcut un apel către organizațiile Drepturilor Omului în lume, să se unească campaniei internaționale pe care a inițiat-o în țară pentru a cere încetarea blocadei economice pentru Venezuela.

Reprezentanța diplomatică portugheză s-a arătat deschisă solicitării și si-a manifestat disponibilitatea pentru a procesa solicitarea.