Prejudecățile ne fac să alegem prost. Dovada e la PSD.

Am mai scris despre asta, dar simt nevoia să nuanțez un pic subiectul – Ecaterina Andronescu, candidat la prezidențiale.

Georgiana Arsene

Spuneam, într-un articol anterior, că unica șansă a PSD să revină pe linia de plutire ar fi ca Ecaterina Andronescu să fie candidatul partidului la prezidențiale.

Până atunci, se tot vehiculează nume, ies unii la interval dornici de afirmare, dar nu fac decât să îngroape formațiunea social democrată.

Nu e cazul să dau nume aici, dați un search pe Google și vă veți convinge.

Problema e alta: în România este greu, pentru bărbați cel puțin, să accepte faptul că o femeie este mai penetrantă decât reprezentații sexului tare. Și că poate munci mai mult, că poate fi consecventă, că poate să răspundă demn și ferm atacurilor și, da, că poate fi un candidat bun pentru prezidențiale. #heels #Louboutin "honey, I have heels higher than your standards"

Iar acest om este Ecaterina Andronescu. Mi-au reproșat oamenii pe Facebook că a făcut praf învățământul. Să nu uităm că la cârma Ministerului Educației Naționale s-au tot perindat oameni.

Că a luat decizii care au fost contestate e drept. Dar se pune întrebarea: de ce este atât de vizibil acest lucru? Pentru că Andronescu și-a văzut de treabă la minister, pentru că a căutat soluții și pentru că nu e de capul ei acolo. Are consilieri, are oameni în subordine, are o uriașă responsabilitate. Pentru că, practic, conduce toată țara, din poziția pe care o are. De deciziile Ecaterinei Andronescu depinde soarta preșcolarilor, școlarilor, liceenilor, studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar. În total, probabil vreo câteva milioane de oameni.

Nici un alt ministru nu are o asemenea greutate pe umerii săi. Deciziile luate nu pot mulțumi – și nu vor mulțumi niciodată pe toți. Dar asta nu înseamnă că la Ministerul Educației trebuie să vină un om de paie, ale cărui decizii să fie lăudate în presă și, prin urmare, lumea să creadă că avem de-a face cu un ministru bun.

În partid, Andronescu se pare că ar fi susținută de unul din greii formațiunii, care nu ar garanta pentru oricine. Din câte se aude, acesta ar fi nimeni altul decât Adrian Năstase.

De ce să nu avem o femeie cu carieră candidat la prezidențiale? Pentru că bărbații români încă nu au ieșit total – nu vorbesc de excepții, desigur – din mentalitatea primitivă, când mergeau la vânătoare și lăsau femeile acasă.

Pentru că românii nu au încredere că o femeie este un om capabil și pentru că misoginismul este la cote ridicate.

Și, mai important, pentru că multe femei din România preferă să facă pe plac unui bărbat pentru a nu fi nevoite nici să muncească prea mult, nici să gândească prea mult, indiferent că e vorba de soț sau șef.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *