Valery Kuzmin: ”În relațiile ruso-române, s-au evidențiat câteva schimbări pozitive”

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse la București a vorbit despre tendințele pozitive în economia rusă din ultimul an, a clarificat esența modificărilor Constituției Federației Ruse propuse de președintele V.V.Putin și a subliniat importanța prevenirii rescrierii istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Georgiana Arsene

În cadrul conferinței anuale susținută cu prilejul Zilei Diplomatului Rus, Excelența Sa Valery Kuzmin a explicat în ce stadiu se află la momentul de față relațiile bilaterale româno-ruse. valerikuzmin-1465454812

Diplomatul rus a precizat că se remarcă o serie de lucruri bune și a menționat vizita delegației Dumei de Stat la București despre care eu am scris aici.

”În relațiile ruso-române, s-au evidențiat câteva schimbări pozitive, printre care trebuie menționată prima, pe parcursul a mai multor ani, vizită a delegației Duma de Stat la București prin intermediul grupurilor de prietenie parlamentare. În contextul președinției românești pe principiu de rotație a Consiliului Uniunii Europene – prima jumătate a anului 2019 – și a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre – prima jumătate a anului 2020, s-a intensificat dialogul diplomatic, în cadrul lui, în special, s-au reluat lucrările la pregătirea următorului volum de documente diplomatice de arhivă în domeniul relațiilor bilaterale pentru perioada 1941-1947”, a declarat Excelența Sa.

Anul 2019 a fost marcat, de asemenea, de două aniversări importante. Este vorba despre împlinirea a 75 de ani de la eliberarea teritoriului României de sub ocuparea de către trupele Germaniei naziste și Ungariei hortyste, prin eforturile comune ale Armatelor sovietică și română, precum și a 85 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre URSS și Regatul României.
Acestor evenimente au fost dedicate conferințele științifico-practice organizate în primul caz de Ambasadă și Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, iar în cel de-al doilea caz, de Fundația Europeană N. Titulescu și de Fundația de susţinere pentru diplomație publică A. M. Gorceakov din Rusia.
”În legătură cu declaraţiile anti-ruse lipsite de corectitudine, sau pur și simplu anti-ruse, ale Prințesei Margareta la recepția în onoarea corpului diplomatic, Ambasada a publicat un comentariu în care a fost expusă pe deplin poziția Rusiei pe această temă”, a mai explicat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse la București.

Pe data de 10 februarie 2020 la Ambasada Rusiei în România a avut loc o recepție cu ocazia Zilei diplomatului rus, la care au luat parte reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe ale României și ai mai multor alte instituții guvernamentale, parlamentului, corpului diplomatic, cercurilor de afaceri, precum și oamenii de știință și cultură, corespondenții mass-media românești și compatrioții.

Recepție la Ambasada Federației Ruse din București

În sală au fost prezentate cinci expoziții dedicate evenimentelor Marelui Război pentru Apărarea Patriei: ”La cea de-a 75-a aniversare a Conferinței din Crimeea – Ialta – a liderilor URSS, SUA, Marii Britanii”, ”În lupta împotriva nazismului am fost cu toții împreună”, ”Al doilea front”, ”Holocaust. Anihilare, eliberare, salvare”, ”Nimeni nu este uitat, nimic nu se uită”.

În cadrul recepției, a avut loc o ceremonie de decorare a câștigătorilor turneelor de biliard, minifotbal, tenis de masă și șah dedicate Zilei diplomatului rus. Pentru prima dată în patru ani, echipa din Ambasada Rusiei a ocupat primul loc în turneul de minifotbal.

Președintele Fundației culturale ”Bartoc”, inginerul A.D.Bartoc, i-a înmânat ambasadorului Rusiei o medalie comemorativă dedicată celei de-a 50-a aniversări a primului zbor în jurul lumii efectuat cu un avion ”Iliușin IL-18” al companiei TAROM, fabricat în URSS și pilotat de patru români – 11 decembrie 1969 – 7 ianuarie 1970. Compozitorul Ș.Nichifor i-a dăruit lui V.I.Kuzmin discul ”Rusia în inima mea”, notează Ambasada Rusiei la București.

În cadrul evenimentului, Orchestră Simfonică de Tineret „Andante” din Liceul de Arte ”Bălașa Doamna” din Târgoviște a interpretat o serie de piese clasice ale compozitorilor ruși și români.

Concertul poate fi urmărit aici.

One thought on “Valery Kuzmin: ”În relațiile ruso-române, s-au evidențiat câteva schimbări pozitive”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *