Planete și zodii. Cum se influențează reciproc

Împerecherea aceea artificială planetă-zodie este minoră, fiind vorba doar de două componente şi în acelaşi timp, foarte frecventă, destui inşi putând avea planeta respectivă în zodia respectivă.

D. G. G.

În plus, într-o temă anume, o asemenea grupare binară are nişte raporturi diferite faţă de acelea dintr-o altă temă, care ar cuprinde aceeaşi grupare binară. Cu toate acestea, manualele astrologice de mare circulaţie consideră aceste grupuri drept punctul de plecare pentru interpretare. Ca să servească în toate cazurile, ele ar trebui så reprezinte o anumită valoare proprie tuturor oamenilor. Or, ele nu pot fi astfel, din moment ce din 120 câte ar fi, nu se regăsesc decât 2-3 sau nici una, în mai multe teme, corespunzând mai multor indivizi. Asemenea grupări nu reprezintă nimic, nefiind decât creaţia artificială a mentalităţii anglo-saxone, preluată din comoditate, de toată lumea şi înrădăcinată prin obişnuinţă în interpretarea curentă.

1

Eroarea fundamentală constă în faptul că observaţii făcute în ordinul Existenţei – domeniul multiplicităţii, care nu poate fi niciodată inventariat – au fost clasificate şi grupate artificial. Simpla acumulare de fapte disparate, oricât de similare ar părea, nu duce decât la generalizări abuzive. Un asemenea fond de date nu poate căpăta o valoare generală prin însăşi natura lui. Nu-i de mirare că din ceva fals nu se poate închega nimic. Acest lucru a fost întrezărit vag de către unii autori, care în cărţile lor includ sistemul acesta al grupărilor binare. Ei previn la început, cam pe o jumătate de paginå, într-o exprimare evazivă, plină de ambiguităţi ezitante, asupra dificultăţilor şi rătăcirile posibile în hăţişul labirintic al celor 330-560 de semnificaţii existenţiale. Pentru a alege din noianul acesta, se recomandå, mai întâi, stabilirea dominantei şi judecarea tuturor datelor în raport cu ea. Pe lângă faptul că o asemenea recomandare  e uşor de formulat, dar greu de aplicat, ea presupune să se admită aprioric că orice temă are o dominantă – o tendinţă centrală, care le subordoneazå pe toate celelalte. În funcţie de ea, se sugerează alegerea din fiecare grup binar a uneia din semnificaţiile indicate (deoarece, de obicei, fiecare asemenea grupare artificială are mai multe), care s-ar potrivi mai bine.

Pentru stabilirea dominantei se expun însă atâtea variante câţi autori sunt. Impasul nu-i întâmplător, ci se datorează unei erori de fond – aceea că orice temă natală are o dominantă. Se vrea ca oricare temă să aibe una, pentru că astfel se escamoteazå dificultatea sistemului. Or, în realitatea psihologică (corespunzătoare configuraţiilor temelor astrale) nu întotdeauna există o tendinţă dominantå. Numai uneori, în cazul aşa-numitelor personalităţi accentuate, o anumită tendinţă domină asupra celorlalte. Structura psihică rezultă din jocul raporturilor dintre aceste tendinţe. Abia cu ocazia operaţiei de sinteză finală se poate stabili dacă există o dominantă. Or, în cărţile de astrologie se recomandă să se înceapă cu dominanta, pentru a utiliza apoi semnificaţiile grupărilor binare, enumerate în interminabile liste artificiale.

Fiecare carte repetă semnificaţii existenţiale atribuite unor „bucăţi“ de psihism omenesc. Asemenea enunţuri corespunzând unor grupe de câte două elemente, considerate izolat: – planete în zodii, planete în Case, Case în zodii, aspecte între două planete.

Aceste grupări binare, corespunzând unor combinaţii de câte două elemente luate izolat, ajung la un număr de 330, la alţii de 560. Din ele se pretinde a reconstitui portretul unui om aparte. Fiecare individ e o unitate nedisecabilă, globalitatea psihismului uman fiind de necontestat. Nu se poate reface un adevår întreg din mai multe adevăruri parţiale. Această viziune rudimentară şi maniheistă are la bază o dihotomie simplistă – disonant-armonic, prezentă în toate cărţile de astrologie, care ignoră şi nesocoteşte, între altele, libertatea omului, respectiv,  rezultatul atitudinii faţă de libertate: acţiunea voită şi lucidă a subiectului însuşi asupra sa. (Individul uman este liber să dispună de sine însuşi, tocmai prin acţiunea eficientă asupra sa.)
Computerizarea semnificaţiilor acestor grupări binare de elemente astrologice nu face decât să prolifereze şi mai mult această abordare mecanicistă a interpretării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *