Președintele participă la summitul Liderilor Virtual Extraordinar G20

Summitul s-a concentrat pe combaterea pandemiei coronavirus și impactul acesteia asupra economiei

Luând parte la summitul virtual de partea rusă au fost ministrul Finanțelor Anton Siluanov și reprezentant al președintelui Federației Ruse în G20 (G20 Sherpa din Rusia) Svetlana Lukash. Vladimir Putin

* * *

Președintele Rusiei Vladimir Putin: Majestatea Voastră, colegi,

Mi se pare că problemele actuale cauzate de noua pandemie coronavirus vor duce la șocuri mult mai mari decât criza financiară din 2008-2009, iar conflictele comerciale și sancțiunile înrăutățesc recesiunea.

Din punctul nostru de vedere, riscul cheie este în șomajul pe termen lung, care, indiferent de scenariul viitor, va fi mult mai ridicat decât în 2009. Dinamica șomajului va servi, de asemenea, ca indicator cheie de eficiență pentru măsurile noastre anticriză.

Criza actuală își va lua inevitabil taxa asupra dezvoltării globale și pe termen lung. Prin urmare, cu siguranță, nu ne putem permite să acționăm cu o abordare fiecare om pentru sine, colegii noștri au spus deja multe despre asta. Sunt absolut de acord cu asta.

Voi începe cu sarcinile prioritare în asistența medicală.

Mai întâi. După cum s-a spus, desigur, este necesar să continuăm un schimb regulat de informații credibile despre progresul pandemiei în țările noastre și despre acțiunile întreprinse. De asemenea, s-a adus în discuție că este necesar să se acorde ajutor țărilor africane Consider că, în ansamblu, Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să își canalizeze eforturile de detectare a epidemiilor de coronavirus ascunse în țările care nu sunt capabile să organizeze De asemenea, cercetările comune ale țărilor noastre ar putea grăbi semnificativ dezvoltarea vaccinurilor și a medicamentelor.

Acum, câteva cuvinte despre economie. Guvernul rus alocă 1.2 la sută din PIB-ul Rusiei pentru combaterea acestei crize. Banca Centrală a Rusiei oferă aproximativ aceeași sumă de sprijin. Dar noi toți, Grupul din 20, avem nevoie de un plan comun de FMIacțiune pentru stabilizarea situației, pentru a sprijini economiile noastre și pentru a restabili încrederea pe piețele

Desigur, bugetele naționale ar trebui să joace un rol esențial în creșterea cererii globale. Cu toate acestea, datorită volatilităţii ridicate a pieţelor globale pe care o vedem în fiecare zi, opţiunile de împrumut sunt limitate pentru multe ţări – şi trebuie să luăm în considerare acest

Situația se complică. În acest sens, este foarte important, este extrem de important acum să asigurăm accesul la finanțare pentru țările care suferă de lipsă de resurse, mă refer în special la țările afectate de criză și pandemie. În această privință, am putea lua în considerare crearea unui fond special sub auspiciile FMI, finanțat în primul rând de băncile centrale care emit valute incluse în coșul FMI, iar apoi acordarea dreptului oricărui membru FMI de a împrumuta bani din acest fond la partea sa în economia mondială la o rată zero pe termen lung.

S-au spus multe și despre necesitatea asigurării lanțurilor de aprovizionare. Acest lucru este cu siguranță important. Dar este la fel de important să creăm așa-numitele coridoare verzi pe durata crizei, fără războaie comerciale și sancțiuni, pentru furnizarea reciprocă de medicamente, alimente, echipamente și tehnologie.

În mod ideal, ar trebui să impunem un moratoriu, un moratoriu comun privind restricțiile esențiale, precum și tranzacțiile financiare pentru achizițiile lor. Și în primul rând, vorbesc despre țările care suferă cel mai mult de această pandemie. În cele din urmă, aceasta este o chestiune de viață și de moarte a oamenilor, este o chestiune pur umanitară. Trebuie să curățăm aceste aspecte de tot felul de coajă politică.

Atunci când păstrăm cooperarea tradițională a G20 între ministerele finanțelor, băncile centrale și șerpas, ne-am putea consolida cooperarea la nivel de consilier economic în timpul acestei crize. Au acces direct la liderii statului și pot lua decizii urgent, informal și rapid.

Și, în concluzie, aș dori să spun câteva cuvinte despre organizațiile internaționale globale. Evident, le lipsesc mecanismele de stabilizare automată în caz de criză. Și astfel, este necesar să se rezolvăm eficient și cât mai repede posibil, să rezolvăm toate aspectele legate de reorganizarea lor.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Sursa: Ambasada Rusiei în România

Sursa foto: en.kremlin.ru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *