Iulian Fota se visează la ”pașopt”. Vrea revoluție… intelectuală

Analistul și propagandistul Iulian Fota, fost consilier prezidențial, rămas în memoria colectivă după un discurs în limba enegleză, și-a dat seama, din izolare, ce-i trebuie României: o revoluție.

Georgiana Arsene

Și, fiindcă din pricina ordonanțelor militare nu putem ieși pe străzi, dar și pentru că Fota nu e un golan, ci un om fin, fostul consilier al lui Traian Băsescu visează o revoluție intelectuală. ZIUA ÎN CARE VIN PEŞTII / IULIAN FOTA: "Problemele interne cu care ...

In egala masura ma adresez romanilor inteligenti de prin Occident, care nu sunt putini si care trebuie sa-si salveze tara, asa cum au facut si alti romani, acum peste 170 de ani, la 1848. Ne trebuie o revolutie intelectuala pentru ca sa nu ratam o noua mare schimbare a lumii! Mai ales ca Romania a ratat pregatirea pentru schimbare si in anii 70 si in anii 90. Platim inca si azi pentru cele doua ratari”, susține Fota, într-un veritabil delir provocat de carantina impusă de autorități.

Iulian Fota și-a dat seama că nu mai rezolvă nimic în România dacă mai zice nasoale de Putin – deci, degaba se aventurase el cu bățul prin gard într-un grup rusofil – așa că a schimbat discursul.

”Nu mai avem timp si nu mai are rost sa ne batem capul cu ce fac Trump, Putin, Macron si alti lideri globali. Ei au grija de tarile lor , haideti sa avem si noi grija de tara noastra. Discutiile noastre, dezbaterile, polemicile , analizele si articolele, editorialele, toate acestea trebuie sa plece de la intrebarea momentului.”, a scris Fota.

Fostul consilier al lui Băsescu visează la momentul 1848. Ei, ce vremuri, atunci… Unde ești, Bălcescule? De peste veacuri, îți zâmbește Iulian Fota, care visează la o schimbare totală cu ajutorul intelectualilor din Occident.

Să recunoaștem, dacă politicienii s-au folosit de diasporezi, ăia mulți și cu drept de vot, acum Fota schimbă macazul și face apel la intelectuali.

”Pasoptistii ne dau inca si azi solutia la problemele noastre. Dupa ce si-au afirmat si sustinut europenitatea la Paris, cand in februarie 1848 studentii romani de acolo si-au pus si ei drapelul tricolor pe Primaria Parisului, s-au intros in Principate. Revolutia trebuia facuta acasa. Doua principate orientalizate trebuiau tractate pe drum mult mai bun al Occidentului. Valahia si Molodva trebuiau sa adopte si ele „calea euroepana”. Acasa s-au dat marile batalii, la Islaz, la Bucuresti, la Iasi, la Blaj sau in muntii Transilvaniei. Fara Revolutia de la 1848 si ideile ei salvatoare cine stie daca ar mai fi existat Romania”, a continuat Fota.

Delirul continuă.

Evident ca lectia pasoptista trebuie adaptata vremurilor de azi. In NATO si UE, Romania este unde trebuie, calea este in continuare corecta, dar daca nu facem ce trebuie din nou va creste decalajul de dezvoltare dintre noi si ceilalti occidentali. Marea provocare cu care ne confruntam este cea a reorientalizarii . In fata pericolul, ca salvare, unii vor vrea ca Romania sa imbratiseze Orientul, prin autoritarism, capitalism de stat ( ce bine mulgeam noi Petromul cand era la stat), populism , propaganda si minciuna”, mai scrie Iulian Fota.

Aștept cu interes mișcarea intelectualilor. Până atunci, îi recomand lui Fota să nu se mai uite așa mult la filmele românești care idealizează perioada pașoptistă. Nu de alta, dar ajunge să confunde ficțiunea și vremurile apuse cu realitatea și face un ghiveci de mai mare frumusețea.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *