Eliberarea Ucrainei de pe malul drept al Niprului și a Crimeei

Eliberarea Ucrainei de pe malul drept al Niprului și a Crimeei

Pe data de 24 decembrie 1943, a început ofensiva strategică Nipru-Carpaţi. Pe linia de front cu o lungime de 1400 km, patru fronturi ucrainene au început lansat o serie de lovituri succesive împotriva grupurilor de armate “Sud” și “A”. Cel de-al 2-lea Front Ucrainean, sub comanda generalului de armată Konev, în cooperare cu Frontul 1 Ucrainean, sub comanda lui N.F. Vatutin, au finalizat cu succes operațiunea Korsun-Şevcenko, în cadrul căreia o puternică grupare germană a fost înconjurată și înfrântă. Pe câmpul de luptă au căzut 55 de mii de soldaţi şi ofiţeri inamici. Peste 18 mii au fost luați prizonieri. Toate armele și echipamentele militare au fost confiscate de trupele sovietice. Numai câteva grupuri armate ale inamicului, inclusiv generali și înalţi ofițeri, îmbarcaţi pe tancuri și transportoare blindate, au ieşit din încercuire datorită declanşării unui viscol de mare intensitate. Circa trei mii de oameni, în special răniți, au fost evacuaţi pe calea aerului de avioanele de luptă germane.
Inamicul a fost alungat , în cele din urmă, până dincolo de Nipru, ceea ce a creat condiții favorabile pentru ofensiva trupelor sovietice spre Bugul de Sud și Nistru.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare, ocean, cer, în aer liber şi apă

În același timp, trupele Frontului al 3-lea Ucrainean, sub comanda generalului R.I. Malinovski, și trupele Frontului al 4-lea Ucrainean, sub comanda generalului F.I. Tolbuhin, începuseră luptele pentru cucerirea orașelor Nikopol și Krivoi Rog. Până la sfârșitul lunii februarie, aceste zone de mare importanță, bogate în minereu de mangan și fier, au fost eliberate de invadatori.
Pe 8 aprilie, forțele Frontului al 4-lea Ucrainean, în cooperare cu Flota Mării Negre, au lansat ofensiva din Crimeea. După ce au rupt apărarea inamicului, pe 11 aprilie, trupele au cucerit localitatea Kerci, iar pe 13 aprilie au intrat în Simferopol. Foarte active erau detaşamentele de partizani din Crimeea care au salvat de la distrugere Ialta, palatele de pe Coasta de Sud a Crimeei, Grădina Botanică. După un asalt de cinci zile, pe 9 mai, a fost eliberat orașul Sevastopol. Eliberarea completă a Crimeei s-a încheiat pe 12 mai. Odată cu eliberarea localităţii Ujgorod pe 28 octombrie, invadatorii au fost alungați definitiv de pe teritoriul Ucrainei Sovietice.

Sursa: Centrul Rus de Știință și Cultură București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *