Se cere închiderea site-ului Administrației Prezidențiale. Motivul: nu prezintă dovezi științifice

Se cere închiderea site-ului Administrației Prezidențiale. Motivul: nu prezintă dovezi științifice

În plină pandemie de COVID-19 și de închidere de site-uri pe motiv de fake news și panică, o importantă pagină din România, sugestiv intitulată Antihaștag arată că site-ul Administrației Prezidențiale găzduiește afirmații ale cetățeanului Klaus Werner Iohannis care făcea afirmații total diferite de cele ale Organizației Mondiale a Sănătății în legătură cu gravitatea bolii.

Georgiana Arsene

Pagina Antihaștag aresează o solicitare ministrului de Interne Marcel Vela în care arată, clar, cum președintele României a făcut afirmații publice nefundamentate științific despre COVID-19. Acestea se regăsesc – audio și text – pe site-ul Administrației Prezidențiale presidency.ro.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text care spune „Solicitare închidere site www.presidency.ro RO EN Președintele României LIVE Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică. Site-ul publică numeroase informații false în numele unui cetățean numit: Klaus Werner lohannis”

”Dragă domnule ministru Vela,

Prin prezenta, vă solicit să emiteți decizia de blocare a accesului utilizatorilor către site-ul https://www.presidency.ro, întrucât informațiile disponibile prin intermediul articolelor publicate pe acest site nu sunt susținute de argumente științifice sau surse relevante. Exact în data de 11 martie 2020, când OMS a declarat PANDEMIA, pe site-ul www.presidency.ro a fost publicat un material video (plus transcriere) în cadrul căruia un cetățean, cu numele complet: Klaus Werner Iohannis, a făcut afirmații de natură să dezinformeze și să genereze comportamente sociale nejustificate și chiar să zădărnicească eforturile autorităților de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus.

Astfel, în data de 11 martie 2020, exact în ziua în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat PANDEMIA, pe site-ul www.presidency.ro au fost publicate (audio-video și text) următoarele afirmații ale unui cetățean numit Klaus Werner Iohannis:

“Până și persoanele mai în vârstă, care au și alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă. Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole, ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică.”

De asemenea, la întrebarea unui jurnalist (“Mai mulți lideri politici vă cer să declarați stare de urgență. Voiam să vă întreb când s-ar putea impune o astfel de situație, să declarați starea de urgență.”), cetățeanul numit Klaus Werener Iohannis, exact în ziua în care OMS declara PANDEMIA, răspundea așa: “Dacă îmi permiteți să vă dau un sfat, așa, colocvial. Dacă vă uitați la televizor și vedeți politicieni care dau sfaturi la toată lumea și le știu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbați canalul.”

În plus, în același articol, același cetățean Klaus Werner Iohannis afirmă: “M-am interesat un pic de starea celor care au fost găsiți pozitiv, deci cei 30 și, care sunt declarați bolnavi și am constatat că starea lor generală este bună. Mai exact, mai mulți dintre ei nu au niciun fel de simptom. Mai mulți dintre ei au simptome foarte ușoare, de tip răceală. Câțiva au simptome de tip gripă.”

Având în vedere că site-ul www.presidency.ro nu prezintă dovezi științifice în susținerea afirmațiilor cetățeanului Klaus Werner Iohannis, afirmații care au potențialul de a induce o stare de confuzie socială artificială din cauza informațiilor false transmise și de a dezinforma publicul larg cu privire la pericolul real al acestei pandemii, prin minimizarea acestui grad de pericol, solicit Ministerului de Interne și Grupului de Comunicare Strategică emiterea deciziei de blocare a accesului utilizatorilor către site-ul https://www.presidency.ro.

Menționez, de asemenea, că măsura ar trebui dispusă luându-se în considerare inclusiv faptul că acest site reprezintă un portal de găzduire a numeroase informații false publicate în numele cetățeanului Klaus Werner Iohannis, informații care au menirea de a dezinforma publicul larg”, se arată în potarea de pe pagina Antihaștag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *