Cele 3 cruci ale semnelor zodiacale (IV)

Cele 3 cruci ale semnelor zodiacale (IV)

Principiul comun tuturor tradițiilor este diviziunea ternară, trihotomia sau tripartiția care corespunde ontologic celor trei calități constitutive ale ființelor (așa numitele gunas din tradiția hindusă): ascendența, expansiunea, descendența.

D. G. G.

Semnele zodiacale supuse unei astfel de diviziuni ternare – 12:3 –, se grupeazå în 3 quadruplicități (formațiuni de câte 4 semne), alcătuind 3 cruci:

cardinală (de la cardines = balamale, țâțâni, pe ele sprijinindu-se și rotindu-se porțile), corespunde semnelor care sunt legate de formarea unui proces sezonier, când Soarele, trecând prin ele, își schimbă mișcarea sa aparentă. Semnele cardinale (numite și mobile sau libere) sunt în zodiac forțele productive. Ele sunt semnele echinocșilor și solstițiilor, marcând începutul anotimpurilor:

                              – Berbecul  –  primăvara;

                              – Racul  – vara;

                              – Balanța – toamna;

                              – Capricornul – iarna.

Semnele cardinale indică energie, mișcare, schimbare, inițiativă, acțiune, relativitate, nativii care au Soarele în acestea sunt întreprinzători, apți pentru comandă, își afirmă personalitatea, iubesc libertatea și au aversiune pentru constrângere;

fixă,  corespunde semnelor în care fiecare anotimp se împlinește, se desăvârșește:

                                       – Taurul  –  mijlocul primăverii;

                                       – Leul     –  mijlocul verii;

                                       – Scorpionul – mijlocul toamnei;

                                       – Vărsătorul – mijlocul iernii.

Semnele fixe reprezintă lumea materializărilor, a faptelor. Ele sunt caracterizate prin materie, inerție, absolut. Nativilor care au Soarele în aceste semne le sunt specifice: fermitatea, rigiditatea, stabilitatea, spiritul dogmatic, obstinația (stăruința), durabilitatea celor înfăptuite, optimismul;

mutabilă, corespunde semnelor care prezidează declinul unui anotimp:

                                            – Gemenii – sfârșitul primăverii;

                                            – Fecioara – sfârșitul verii;

                                            – Săgetătorul – sfârșitul toamnei;

                                            – Peștii –  sfârșitul iernii.

Semnele mutabile reprezintă lumea schimbărilor, a mutațiilor, asigurând trecerea spre anotimpul următor. Având caracteristicile anotimpurilor care se încheie, dar și anticipându-le pe cele care urmează, ele au mai fost numite și duble sau oscilante. Nativii care au Soarele în aceste semne sunt caracterizați prin adaptabilitate, flexibilitate, maleabilitate, subtilitate, versatilitate (nestatornicie), impresionabilitate, ambivalență, diversificare, oportunism, nehotărîre, pesimism. Aptitudini pentru activități de relaționare, de comunicare, de organizare.

Ritmurile cardinale și cele fixe se resping, fiecare însă, este compatibil cu cele mutabile.

Fiecare din cele 3 cruci quadruplicitare reprezintă organul

– de relație – între centru și brațele crucilor;

– de creștere – menținând echilibrul între orizontală și verticală;

– de emergență – energia se manifestă prin unghiul de 90o (cuprins între brațele crucii) și trece prin centrul care asigură controlul.

Cele 3 cruci quadruplicitare  cuprind tot zodiacul, asigurând prin jocul lor reciproc și continuu devenirea ființei umane, fiecare din ele având rolul său propriu în procesul formator evolutiv.

În sistemul zodiacal, cele 3 cruci reprezintă operații net distincte, dar cu o interdependență în schimbul celor 3 funcțiuni cosmice care se îmbină unele în altele la diferite niveluri.

Crucea cardinalăAcțiunea

Comandă energia motrice, dirijând funcțiunile animalice sub impulsiunea inițială a Berbecului, Ascendentul crucii cardinale. Mobilitatea, care permite ființei manifestarea ei în câmpul existenței, asigură deschiderea către formarea sa, generând Puterea.

Crucea fixăCoordinația

Fixează ceea ce s-a dobândit de pe urma energiei manifestate de crucea cardinală, prin coordonarea inițială a Taurului, Ascendentul crucii fixe, condensând Puterea.

Crucea mutabilă – Mutația

Cuprinde și face sinteza raporturilor dintre celelalte două cruci, prin energia Gemenilor, Ascendentul crucii mutabile, care oscilează între cele două tendințe, distribuind Puterea. Această cruce, fiind o rezultantă a acțiunilor succesive a celorlalte două, determină capacitățile de mutație ale ființei.

Funcția mercuro-geminiană este aceea de a prinde tot ce se întâmplă în imediat, de a sesiza ideile concrete, de a colecționa detaliile.

Funcția mercuro-fecioară analizează și selectează tot ceea ce a fost transmis de Gemeni cu scopul de a păstra în memorie, ca pe niște cuceriri ale inteligenței individuale, aceasta fiind prima condiție a dezvoltării psihicului.

Funcția jupiteriano-săgetătoare este aceea de a asigura mutația cuceririlor Fecioarei, printr-o translație a valorilor umane, sinteza ideatică atingând maximul său.

Dupå trecerea de criteriul de judecată al Săgetătorului, ființa ajunge în vârful crucii mutabile – Peștii, unde se retrage pentru a accede la comuniunea cu sufletul lumilor. Pe această culme, sufletul individului participă, prin subtile raporturi, la o inspirație superioară.

Dominanta cardinală semnifică afirmarea și realizarea în viața exterioară, care devine unicul scop.

Dominanta fixă – stabilizarea, fixarea, uneori excesivă.

Dominanta mutabilă – capacitatea de adaptare, mobilitatea excesivă, mutația subiectului.

O repartiție armonioasă indică echilibrul tendințelor sau o împrăștiere excesivă.

Quadruplicitățile sunt niște funcțiuni corespunzând la trei etape ale procesului evolutiv: realizare-fixare-mutație.

Este evident că fiecare cruce quadruplicitară se compune din câte 4 semne zodiacale, corespunzând celor 4 elemente: Foc, Aer, Apă, Pământ.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *