Sergey Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: ”Noi nu agreem să vedem încercări, care, din păcate, sunt făcute să folosească actuala criză pentru a justifica, din rațiuni egoiste și de moment, strâmtorarea guvernelor necconenabile și rivalii geopolitci” (I)

Sergey Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: ”Noi nu agreem să vedem încercări, care, din păcate, sunt făcute să folosească actuala criză pentru a justifica, din rațiuni egoiste și de moment, strâmtorarea guvernelor necconenabile și rivalii geopolitci” (I)

Ministrul de Externe al Federației Ruse a dat, ieri, o serie de răspunsuri în cadul unei conferințe video la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova – MGIMO University.

Georgiana Arsene

Lavrov a declarat că nu va vorbi mult despre modul în care coronavirusul se sincronizează cu schimbările dramatice care au loc de-a lungul și de-a latul a ceea ce noi numim peisajul geopolitic global sau cum afectează el numeroasele aspecte ale relațiilor insterstatale și afacerile internaționale.

Acesta a precizat că economia globală a suferit o lovitură puternică și că, potrivit celor mai multe prognoze ale experților, drumul spre recuperare va fi lung.

Sursa foto: mid.ru

Desigur, toate contactele dintre oameni, inclusiv schimburile umanitare, educaționale, științifice și turistice au fost anulate în cea mai mare parte. Din păcate, oportunitățile diplomatice s-au îngustat și ele, a subliniat ministrul rus de Externe.

”Noi trebuie să atenționăm asupra pericolului subestimării bulversării numeroaselor tratate internaționale care includ noile provocări, cum ar fi: terorismul internațional, riscul de prolifeerare necontrolată a armelor de distrugere în masă și a criminalității cibernetice. La aceasta putem adăuga nu numai procesele climatice care au tulburat multe țări, pentru o lungă perioadă de timp, dar, de asemenea, și pandemiile, precum aceea cu care se confruntă lumea acum.”

Cu mult înainte de evenimentele actuale, noi am cerut tuturor țărilor să se unească într-o acțiune comună, dar, mai mult decât oricând, acum este o cerință în creștere pentru întreaga lume să acționeze împreună și solidari.

Acesta și-a exprimat speranța că această criză va motiva toți actorii politici mondiali, în primul rând statele fruntașe, să lase deoparte diferențele lor trecătoare și să lucreze împreună într-o manieră profesionistă de dragul de a asigura un viitor pașnic și prosper pentru toți oamenii.

”Președintele Rusiei, Vladimir Putin și președintele Statelor Unite, Donald Trump, au dat un semn că există un motiv de optimism. Ieri au lansat o declarație comună cu ocazia celei de-a 75 aniversări a adunării de la Elba, care a fost în centrul atenției. Uniunea Sovietică și Statele Unite au reușit să se ridice peste diferențele lor și să se alăture forțelor într-un război decisiv împotriva unui inamic comun. În esență, provocarea este aceeași acum. Desigur, noi nu agreem să vedem încercări, care, din păcate, sunt făcute să folosească actuala criză pentru a justifica, din rațiuni egoiste și de moment, strâmtorarea guvernelor necconenabile și rivalii geopolitci. ”, a subliniat șeful diplomației ruse.

Lavrov a reamintit că, la Summit-ul G20, care a avut loc online, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avansat inițiativa de creare a ”coridoarelor verzi”, libere de războaie comerciale și sancțiuni pentru a furniza în mod liber tuturor celor care au nevoie medicamente, hrană, echipamente și tehnologie pentru a se proteja împotriva coronavirusului și ca să depășească urmările acestei pandemii.

”Am salutat declarațiile relevante ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și ale Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care, printre altele, când au comentat evoluțiile actuale din lume, au susținut ridicarea sau reducerea restricțiilor impuse anumitor țări. În primul rând, vorbim despre țările care se află sub sancțiuni unilaterale, pe lângă sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU. Adică Siria, Venezuela și Coreea de Nord. O serie de alte țări au, de asemenea, nevoie de o astfel de ușurare. Misiunea noastră în cadrul ONU este formarea activă a unui grup de oameni cu gândire similară pentru ca această abordare să devină realitate. Considerăm extrem de periculos încercarea de folosire a situației actuale pentru a submina principiile de bază ale Națiunilor Unite și a sistemului în întregul său, ale cărui agenții specializate rămân singurele mecanisme ale cooperării multilaterale în zonele relevante. Să sperăm că, învățând lecțiile crizei aflată în desfășurare, vom reuși să consolidăm ONU și natura arhitecturii globale după criză. E clar că sunt și alte agenții, dar ele se bazează pe principiile Cartei Națiunilor Unite și fac o treabă utilă. Voi avansa o mențiune specială Grupului G20, care include G7, BRICS, și alte economii din întreaga lume. Crearea și funcționalitatea G20 de fapt, confirmă că țările vestice, adică occidentale, asociate cu G7, nu vor fi mult timp în stare singure să găsească cheia de rezolvare a problemelor globale și să identifice principalele soluții ”, a explicat Lavrov.

Va urma

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *