Fost șef SIE: ”Cărțile de pe filieră maghiară spun foarte clar că, fără domnul Tokes, n-ar fi existat Revoluția Română”

Fost șef SIE: ”Cărțile de pe filieră maghiară spun foarte clar că, fără domnul Tokes, n-ar fi existat Revoluția Română”

Într-un interviu pe care mi l-a acordat în anul 2018, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, generalul Ioan Talpeș, a făcut o serie de declarații interesante și incitante despre Revoluția din decembrie 1989.

Georgiana Arsene

Redau, mai jos, câteva din declarațiile lui Ioan Talpeș, invitându-vă să urmăriți clipul video cu declarația integrală.

Laszlo Tokes

Încercați să aflați care a fost prima victimă militară la Timișoara și de unde a început tot dezastrul de la Timișoara. Și veți vedea că a fost un locotenent de pe un tanc care, ieșind, cineva a venit prin spate și, pur și simplu, l-a asasinat, i-a crăpat capul. De aici s-a produs tot haosul. Pentru că aceia erau în formație: nu trăseseră, nu omorâseră… Astea sunt momente care se creează, ca acel student de la Praga. Aici a fost o realitate. Un locotenent, probabil comandant de pluton sau de companie de tancuri a fost, pur și simplu, asasinat în fața Institutului de Proiectări Utilaje Agricole din Timișoara. Nimeni nu-și amintește de asta.

E foarte bine că-și amintesc momentul Tokes. Dar știți ce mă uluiește pe mine? Tokeș are declarații totale, sunt cărți scrise despre Timișoara pe filieră maghiară. Nimeni nu le folosește în România. De ce oare? Cărțile de pe filieră maghiară spun foarte clar că, fără domnul Tokes, n-ar fi existat Revoluția Română.

Generalul Ioan Talpeș relatează o discuţie purtată cu adjunctul serviciului de informaţii israelian, „un timp extraordinar de inteligent”, cu care a discutat despre evenimentele din 1989.

De ani de zile tot gândesc la momentul acela (decembrie 1989 – nota Georgiana Arsene), care a fost incredibil pentru o țară, în care totul s-a prăbușit, în care n-a mai existat nici o comandă, în care n-a mai existat nici un sistem care să fie invocat, pentru că sistemele s-au autodizolvat. De ce s-a întâmplat va rămâne o enigmă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *