Semnele zodiacale și temperamentele (X)


Corespondența dintre semnele zodiacale și elemente a permis corelarea astrologiei cu vechea teorie a umorilor, care la rândul ei se suprapunea peste cea a temperamentelor. Vechea clasificare a acestora, pe baza umorală, a fost elaborată de Hippocrate în secolul al V-lea a. H. și reluată de Claudius Galienus în secolul al II-lea p. H.

D. G. G.

Elementele, ca principii constitutive  ale tuturor corpurilor, corespund umorilor. Acestea nu sunt fluidele fiziologice respective, ci un fel de principii secunde, vitale, care au primit prin analogie numele de la ele. De fapt, o singură umoare, o „energie“ vitală imaterială (corespunzând etherului, cel de-al cincielea element, acea quintaessentia, de unde și vine cuvîntul chintesență) se transformă în fiecare organism uman, luând aceste patru forme, în proporții mereu diferite, care pot varia cu vârsta sau cu sănătatea. Fiecare individ și fiecare vârstă simte predominând o stare particulară – temperamentul. Sănătatea perfectă presupune că ciclul de transformare al umorilor e nestingherit. Predominarea excesivă a unei umori e nefastă, împiedicând transformarea neîntreruptă și în proporțiile normale în cadrul acestui ciclu.

4 Temperaments Stock Photos & 4 Temperaments Stock Images - Alamy
Reprezentare naivă a celor patru temperamente

Așa cum am mai arătat toate semnele zodiacale joacă un rol în tema astrală a unui nativ. Ele formează o sinteză inseparabilă, care poate fi ilustrată de dubla spirală a evoluției și a involuției unui individ, de la prima copilărie până la bătrânețe.

Din păcate, nu toți astrologii s-au pus de acord asupra corelației dintre elemente și temperamente.

Punctul de vedere tradițional promovat de esoteristul Luc Benoist, autorul câtorva mici, dar nu mai puțin importante lucrări de astrologie, semnate cu pseudonimul Michel de Socoa.

Astrologii moderni, printre care autorul cel mai autorizat André Barbault, au adoptat o  corelare diferită.

Psihologia caracterelor derivând din teoria temperamentelor, semnele zodiacale și-au găsit o corespondență în biotipologie, care definește tipurile umane după o serie de criterii bazate pe embriologie, endocrinologie, morfologie structuralå, antropometrie, psihometrie etc.

Indivizii umani sunt clasificați în mai multe categorii după o serie de dominante morfologice sau fiziologice. In secolul al XIX-lea, C. Sigaud, bazându-se pe măsurători concrete, a definit 4 tipuri principale: muscular, respirator, digestiv, cerebral. E aproape evident că ele se corelează cu elementele Foc, Aer, Apă, Pământ și corespund semnelor zodiacale atribuite acestora.

Dacă concepția lui Sigaud se bazează pe repartiția organelor, pe aspectele structurale, clasificările moderne s-au bazat pe repartiția țesuturilor, pe funcțiuni etc., americanul Sheldon  pornește de pildă, de la cele 3 membrane din care se dezvoltă embrionul:

endodermul, din care se dezvoltă aparatele respirator și digestiv;

mezodermul, din care se dezvoltă sistemul muscular, cel osos și aparatul uro-genital;

ectodermul, din care se dezvoltă sistemul nervos, circulator și pielea.

Astrologie

Georgiana Arsene Vezi tot →

Sunt omul in care Yin si Yang sunt cand prieteni, cand dusmani. Oscilez intre a scrie despre politica, oameni comuni, oameni creativi, frumosi sau urati, controversati, despre ceaiuri, carti, evenimente si viata. Uneori, pun bucati mari din suflat pe care le imbrac in fantezie. Pentru ca nu imi plac oamenii sobri si cei care ma considera o ciudata. Iar blogul meu se adreseaza celor care au curajul sa fie ei insisi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: