Semnele zodiacale și temperamentele (XI)

Semnele zodiacale și temperamentele (XI)

Analizând repartiția țesuturilor la individul adult și distingând pe cel predominant, Sheldon  a stabilit 3 tipuri: endomorf, mezomorf și ectomorf.

D. G. G.

Această împărțire se leagă de cea a germanului Ernest Kretschmer (1888-1964), care utilizând criteriul structurii somato-psihice a elaborat o tipologie constituțională, bazată pe criteriul somatic și pe formele de afectivitate:

tipul picnic (de la grecescul pyknos = gros, îndesat) – temperament ciclotimic (alternând într-o fază de hiperactivitate, euforie și o fază depresivă);

tipul leptosom (leptos = fin, soma = trup) – temperament  schizotimic (sensibil, interiorizat etc);

tipul atletic – temperament ixotim (vâscos), respectiv, greoi, imaginație redusă sau perseverent și tenace).

Iată descrierea sumară a celor trei tipuri ale lui  Sheldon:

12 Zodiac Signs: Personality Traits and Sign Dates | Allure

endomorf – morfologie  picnică; membre scurte, corpolență, forme rotunjite. Constituție viscerotonică. Relaxat, amator de contacte și de confort, simte nevoia de a fi aprobat. Idealist, extravertit, iubitor de armonie. Fiind ciclotimic, este schimbător atât ca stare, cât și ca sentimente;

mezomorf – morfologie atletică; mușchiulos, viguros, solid; față pătrată. Constituție somatotonică. Ins sensorial, de forță, ferm, cu mișcări energice. Psihologie: – duritate, nevoie de acțiune, tendință de a domina evenimentele. Fiind catatimic, (afectivitate elaborată; transformarea pe care o efectuează afectivitatea asupra întregii vieți psihice, spre deosebire de holotimie care reprezintă nivelul pulsional al afectivității) are dese schimbări de umoare, alternând agresivitatea sau exuberanța cu stări de deprimare.

ectomorf – morfologic:  leptosom (sau astenic), corp longilin, torace îngust, membre lungi, față alungită, ovoidă, trăsături colțuroase. Constituție  cerebrotonică, (prevalentå activității simbolico-expresive, creator-artistică, în dauna celei concret productive). Rețineri, inhibări în comportamentul de relație. Introvert, solitar, având nevoie de discreție, se îndepărtează de lume. Își stăpânește emoțiile, își controlează actele. Gestică reținută. Gust pentru abstracție intelectuală și pentru analiză rațională. Schizotimic, este retractil, întors către sine, sensibil până la  vulnerabilitate. Se disting: subtipul  hiperestezic – sensibil, timid, interiorizat, imaginativ și subtipul anestezic – puțin sensibil, docil, limitat.

Una din cele mai  adecuate corelări a biotipurilor cu semnele zodiacale este cea de mai jos, care subsumează și cele patru temperamente clasice hippocratice:

Berbecul – endomorf-muscular;

Taurul – mezomorf-cerebral;

Gemenii – ectomorf-respirator;

Racul – ectomorf-digestiv;

Leul – mezomorf-muscular;

Fecioara – endomorf-cerebral;

Balanța – endomorf-respirator;

Scorpionul– mezomorf – digestiv;

Săgetătorul – ectomorf-muscular;

Capricornul – ectomorf-cerebral;

Vărsătorul – mezomorf-respirator;

Peștii – endomorf-digestiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *