În anul 2000, Vladimir Putin a preluat oficial funcția de președinte al Federației Ruse

În anul 2000, Vladimir Putin a preluat oficial funcția de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin: un lider incontestabil și un om care a pornit de jos

În urmă cu 20 de ani, Vladimir Putin a preluat funcția cea mai înaltă în Federație Rusă: aceea de președinte.

Georgiana Arsene

În mesajul de Anul Nou pe care Vladimir Putin l-a transmis rușilor la 1 ianuarie 2000, acesta le-a cerut să ridice paharul pentru o epocă nouă din istoria țării.

”Nu va exista nici un vid de putere și oricine va încerca să acționeze neconstituțional va fi oprit cu cea mai mare fermitate. Important este ca statul rus să fie puternic și independent”, a spus Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a cunoscut de mic viața oamenilor obișnuiți.

Vladimir Vladimirovici Putin s-a născut la Leningrad în anul 1952. Bunicul lui fusese bucătarul lui Stalin, tatăl său fusese decorat pentru fapte de vitejie în Marele Război pentru Apărarea Patriei, iar mama lui avea amintiri cumplite despre suferințele din timpul blocadei Leningradului.

Putin spune că a fost crescut într-un apartament la comun, înghesuit, unde trebuia tot timpul să gonească șobolanii.

La vârsta de 16 ani a intrat în sediul KGB din Leningrad și a declarat că este gata să intre în serviciul instituției.

Într-o scurtă autobiografie distribuită în timpul campaniei prezidențiale din 2000, Putin susținea că deciziile sale s-au bazat pe pasiunea pentru artele marțiale, care îl învățaseră nevoia de disciplină și muncă intensă și pe interesul față de un popular serial de televiziune, ”Sabia și scutul”, în care vitejii agenți KGB își riscau viața ca să apere Uniunea Sovietică de naziști.

Din nefericire pentru Putin, KGB i-a spus că era prea tânăr; ar fi fost mai bine să meargă la facultate și să aștepte să fie chemat. A absolvit facultatea de drept și s-a angajat la KGB în 1975, dar cariera lui n-a fost nici pe departe fulminantă. Singura sa misiune în străinătate a fost la sediul deloc confortabil al KGB-ului din Dresda, în Germania Democratică.

În climatul de nesiguranță politică și economică al anilor 90, Putin a lucrat pentru primarul Sankt-Ptersburgului, câștigându-și reputația unei persoane eficiente, notează autorul Martin Sixmith în cartea sa ”Rusia un mileniu de istorie”.

Asta l-a făcut pe Elțîn să-l numească șef al FSB în 1998 și premier în 1999.

Pe 4 octombrie 1999, armata rusă a lansat a doua invazie a Ceceniei. În decembrie, Groznîi era asediat, separatiștii erau în defensivă; exploziile din blocurile de apartamente nu se mai repetaseră. Cota de popularitate a lui Putin a sărit la peste 60%; la alegerile prezidențiale din martie 2000, el a obținut o victorie remarcabilă. Alegătorii îl considerau antiteza lui Elțîn – alcoolic și greoi: era tânăr, abstinent, aspru și părea capabil să reinstaureze cu mână forte ordinea în Rusia după eșecul experimentului liberal, mai scrie istoricul Martin Sixmith.

Acesta mai scrie că scopul imediat al lui Putin era să scoată națiunea din declinul economic al perioadei Elțîn, să reinstaureze ordinea în societate, să pună capăt violențelor și infracționalității de pe străzi și să redea Rusiei statutul de mare putere. Avea să atingă aceste obiecctive și să câștige gratitudinea marii majorități a poporului rus.

Un alt lucru care i-a adus popularitatea a fost cel legat de faptul că Putin nu s=a sfiit să se răfuiască și cu oligarhii.

În iulie 2000, Putin i-a chemat la Kremlin pe principalii oligarhi ca să le explice regulile jocului care trebuiau să se conformeze. Le-a spus că nu se va amesteca în afacerile lor și nu va inversa procesul de privatizare care-i îmbogățise pe toți câtă vreme se țineau departe de politică.

”RUSIA ȘI-A RECĂPĂTAT SUB PUTIN SIGURANȚA DE SINE DIN TRECUT” – MARTIN SIXMITH, OP. CIT.

Desigur, aici am amintit numai de câteva momente importante din viața și cariera președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, omul care a reușit să ridice Rusia din sărăcia și din mizeria în care o adusese Boris Elțîn.

În anul 2004, Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Federației Ruse.

Între 2008-2012 a ocupat funcția de premier al Federației Ruse, iar în 2012 a fost ales din nou în funcția de președinte al Federației Ruse.

Nu s-a întâmplat niciodată, nici în Rusia contemporană, nici în perioada sovietică, nici în Rusia de până la revoluția din 1917. În alegerile prezidențiale din 2018 Putin a obținut din nou o victorie, scrie Sputnik, care prezintă o serie de fotografii memorabile cu Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *