Interpretarea zodiacului și dezvoltarea personalității (XII)

Interpretarea zodiacului și dezvoltarea personalității (XII)

După contribuțiile italianului Viola, conaționalul său Pende a introdus în tipologie și criteriul endocrinologic, activitatea predominantă a fiecărei glande putând determina un anumit tip.

D. G. G.

Encefalografia, hematologia  –  prin grupele sanguine, reactivitatea umorală, homeopatia au furnizat în continuare alte criterii pentru diferențierea diverselor tipologii moderne, toate susceptibile de a fi corelate cu tipurile zodiacale. Biotipurile au însă neajunsul că în practică nu se întâlnesc des tipurile pure, ci numai tipuri mixte, care presupun combinarea a două sau trei tipuri. Tipologia ca orientare, aparține psihologiei diferențiale a personalității. Corelațiile stabilite de biotipologie se bazează pe metode statistice care se verifică pe grupuri mari de indivizi, dar sunt mai puțin eficiente pentru indivizii separați. Tipologiile fiind operaționale mai mult descriptiv decât explicativ, ele sunt considerate astăzi depășite, dar constituie deliciul începătorilor tardivi și neavizați care o redescoperă mereu. Este și cazul autorilor cărților de astrologie, dornici să omologheze științific tipurile zodiacale și planetare, chiar dacă în psihologie și în psihiatrie a prevalat linia inaugurată de marele Emil Kraepelin (1856-1926), care a lucrat cu Wund.

O altă diviziune quaternară a semnelor zodiacale ar fi aceea în grupe de câte trei, în ordinea succesiunii lor naturale:

Berbec, Taur, Gemeni   –   semnele energiei,

Rac, Leu, Fecioară   –   semnele spațiului,

Balană, Scorpion, Săgetător   –   semnele timpului,

Capricorn, Vărsător, Pești – semnele structurii.

Această succesiune – energie, spațiu, timp, structură – reprezintă fazele deplasării Pământului în jurul Soarelui pe traiectoria sa orbitală (ecliptica). Ea însăși este ciclică și evolutivă, în patru faze, începând cu cea mai manifestă și concretă – energia – și sfârșind cu cea abstractă și mai puțin evidentă – structura.

În figura de mai sus, armonia ansamblului și organizarea simetrică a fazelor e vizibilă:

1. cald în creștere,  ++ ;     a. primăvară – ziua crescătoare;

2. cald în descreștere, +– ; b. vară – ziua descrescătoare;

3. frig în creștere, –+ ;       c. toamnă – noaptea crescătoare;

4. frig în decreștere, – – ;   d. iarnă – noaptea descrescătoare.

Aceste faze integrează timpul, metamorfozându-l. Figura sinusoidală e o translație a celei care în simbolismul chinez înfățișează raportul dintre Yang și Yin, respectiv, dintre principiul masculin și cel feminin.

Interpretarea zodiacului și dezvoltarea entității umane

Zodiacul hermetic, cu 15 grade Pești la Zenit, semn dublu, mutabil, care simbolizează intrarea entității Energie-Conștință în cilclul manifestării și, totodată, ieșirea din acest ciclu, peștele stâng indicând direcția involutivå, iar cel din dreapta, direcția evolutivă. Semnele din hemiciclul stâng au un caracter involutiv, iar cele din cel drept, unul evolutiv, Fecioara marcând virajul involutiv/evolutiv.

Cadranul A – Principiile, Energiile cosmice care se exprimă prin caracterul instinctiv-pregătitor care se traduce prin supremația inconștientului, bazată pe senzorialitate, pe predominarea imaginației.

Cadranul B – Principiile disociative, care individueazå, prin separarea de starea colectivă nediferențiată, primitivă. Se naște conștiința eului. Intelectul analitic, care – datorită simțului dualității –, concepe toate lucrurile din unghiul distincției subiect/obiect. Predomină conștiința rațională. Tendință spre egocentrism.

Cadranul C – Principiile asociative, care se exprimă prin nașterea sentimentului dreptății și prin căutarea echilibrului între facultățile psihologice. Conștiința suprarațională devine sensibilă la manifestările intuitive.

Cadranul D – Principiile de sublimare. Intuiția devine ghidul acceptabil pentru conștiința care se confundă cu Principiul creator. Supraconștința sau omniștiința permite din nou participarea la viața universală.

Din punct de vedere psihologic, cele patru cadrane corespund dezvoltării:

– senzorialității și instinctivității;

– voinței personale și raționalității;

– sentimentului și intuiției;

– iluminării și misticismului.

Închei aici cu prezentarea localizării cerești, adică a Zodiacului care reprezintă sistemul de referință fundamental al astrologiei, motiv pentru care am și ținut să extindem unele aspecte necesare pentru înțelegerea sa completă.

Primele șase semne de sub orizont, formând hemisfera terestră, reprezintă zona individului – planul subiectiv, iar celelalte  șase semne de peste orizont, hemisfera cerească, reprezintă zona evoluției individului în colectiv – planul  obiectiv.

Fiecare semn are o funcție complementară celui opus, punând ființa în raport cu energiile superioare, care simbolizează ele însele arhetipurile evoluției.

Mai trebuie precizat că – tradițional –, fiecărui semn zodiacal îi corespunde anatomic o parte a corpului uman, după cum fiecărei planete – o funcție sau un sistem fiziologic: 

Berbecul – capul,

        Marte – sistemul muscular;

Taurul – gâtul,

        Venus – aparatul genito-urinar;

Gemenii – brațele, plămânii,    

        Mercur – funcția respiratorie;

Racul – stomacul

        Luna – funcția digestivă;

Leul – inima,

        Soarele – sistemul vascular circulator;

Fecioara – abdomenul, intestinele;

Scorpionul – organele genitale, rectul;

         Pluton – glanda suprarenală

Săgetătorul – coapsele,

         Jupiter – funcția hepatică;

Capricornul – genunchii,

         Saturn – sistemul osos și pielea;

Vărsătorul – gambele,

         Uranus – sistemul nervos;

Peștii –  labele picioarelor,

         Neptun – sistemul limfatic ganglionar.

One thought on “Interpretarea zodiacului și dezvoltarea personalității (XII)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *