Revoluționar: ”Comitetul Central era plin de armament și de trupe de Securitate”

Revoluționar: ”Comitetul Central era plin de armament și de trupe de Securitate”

Fostul senator Nicolae Dide declara, într-un interviu acordat lui Marius Tucă în data de 25 martie 1997, că trupele de Securitate din sediul Comitetului Central au lăsat revoluționarii în pace.

Georgiana Arsene

Dide a mai explicat, de asemenea, și felul în care a creat el, pentru scurt timp, primul guvern.

Întrebat cum a devenit revoluționar, Dide a mărturisit că, în seara de 21 decembrie 1989, a mers în Piața Universității – Intercontinental – după care, o dată cu spargerea Baricadei, s-au împrăștiat pe străzile dimprejur, reunindu-se în dimineața zilei de 22 și continuând acțiunea până în momentul în care cuplul Ceaușescu a zburat de pe CC cu elicopterul, iar ”noi am ocupat sediul CC al Partidului Comunist”.

Marius Tucă: S-au făcut mai multe guverne atunci… Este adevărat?

Nicolae Dide: S-au făcut mai multe guverne, dar, care, de fapt, nu erau guverne, cel puțin în ceea ce mă privește era o formă de organizare. Noi nu eram – cel puțin eu – n-am fost implicat în politică, n-am știut niciodată cu ce se ”mănâncă” politica, nefiind în nici una din structurile politice comuniste. N-am fost pionier, n-am fost utecist, n-am fost membru al PCR. Printr-o conjunctură mie favorabilă în final și deci noi, în CC, ne-am trezit, practic,având puterea în mână și neștiind ce să facem cu ea. În acel moment, orice om cu inițiativă avea posibilitatea creării, practic, a unui guvern, ceea ce era o anomalie, ca să îi spunem așa, pentru că forma de organizare… Noi ne gândeam atunci câ ar trebui să punem, practic, stăpânire, mâna, pe toate instituțiile fundamentale din acel moment. Este vorba de ministere, de sediile serviciile secrete și așa mai departe. Această formă de organizare incipientă am încercat-o eu în sediul CC care, ulterior… istoricii au denumit-o a fi primul guvern Dide, înlocuit, ulterior, cu așa-zisul guvern Verdeț. Încă o dată vă spun: dacă Verdeț încerca să facă în CC un guvern adevărat, noi încercam, practic, să ne organizăm.

Marius Tucă: Atunci s-au făcut și două propuneri pentru funcția de prim-ministru, dacă vă mai amintiți. Era vorba de Petre Roman și de Virgil Măgureanu. Cine făcuse aceste două propuneri?

Nicolae Dide: În ceea ce-l privește pe Petre Roman, propunerea venise din interiorul CC-ului, deci din grupul revoluționarilor din CC.

Marius Tucă: Mai exact, să nu înțeleagă oamenii că de la CC…

Nicolae Dide: Nu! Nu! Revoluționarii din CC, n-aș putea să spun exact, știu că s-a vehiculat ideea numirii prim-ministru a tânărului cu pulover, nimeni nu știe cum se numea, iar ideea cu Virgil Măgureanu era o idee cu care venise, de fapt, grupul Iliescu, în interiorul CC.

Marius Tucă: S-a spus atunci că mulți au plecat cu bani, cu valută, cu sacii din CC, cu aparatură, studioul de televiziune de acolo… Ați fost acolo, ce s-a întâmplat, de fapt?

Nicolae Dide: (…) Sigur că s-a furat. Nimeni nu contestă.

Interesant este un alt aspect. Și anume, revoluționrul a dezvpluit că, în sediul Comitetului Central, se aflau trupe ale Securității care, însă, nu au intervenit.

Declarația lui Nicolae Dide despre acest subiect poate fi urmărită în clipul video pe care îl voi atașa la finalul declarației sale, de la minutul 9.00.

Nicolae Dide: CC era plin de armament și de trupe de Securitate care nu au intervenit. Ăsta a fost lucrul care, pe mine, m-a șocat. Atenție mare, nu ne referim la securiștii civili, la cei pe care-i știm noi și care fac parte din aparatul de Securitate. Vorbim de trupe de Securitate pentru că, știți, că pe timpul lui Ceaușescu era și o armă care se numea arma securității. Ei se aflau îmbrăcați acolo, era foarte foarte mult armament, incredibil de mult armament în CC, iar ei nu au opus rezistență la intrarea noastră.

Ăsta este lucrul care m-a șocat, eu fiind unul dintre primii care au intrat în zona respectivă, un subofițer, plutonier, dacă nu mă înșel, tot așa îmbrăcat în costum de trupe de Securitate se ruga de noi și m-a văzut pe mne mai activ – se regula de mine să semnez pentru preluarea unui munte de muniție și de armament care se afla sub o prelată într-unul din birourile de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *