Revoluția uitată: evenimentele de la Iași din 14 decembrie 1989 (I)

Revoluția uitată: evenimentele de la Iași din 14 decembrie 1989 (I)

Revoluția Română din decembrie 1989 a început la Iași, printr-o acțiune zădărnicită de Securitate, dar care, prin atragerea vârfurilor ei la așa-zisa Dinamoviadă de Judo,a favorizat izbucnirea de la Timișoara și de la Arad.

Georgiana Arsene

Cea mai semnificativă mișcare contestatară din România lui decembrie 1989 se pregătea la Iași. Un grup de oponenți ai dictaturii, între care Ștefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, Aurel Ștefanachi, Valentin Odobescu și Ionel Săcăleanu au încercat să organizeze, la 14 decembrie 1989, o mare adunare anti comunistă în Piața Unirii din Iași.

Grupul se intitula ”Frontul Popular Român”,a elaborat un text – care este, de altfel, primul document programatic al Revoluției Române.

Manifestul Frontului Popular chema cetățenii din Iași:

Să punem capăt foamei, fricii și întunericului care stăpânesc de 25 de ani. Să punem capăt terorii dezlănțuite de dictatura ceaușistă, care a dus un popor întreg în pragul deznădejdii. Am rămas ultima țară din Europa în care mai persistă coșmarul stalinist amplificat de către o conducere incompetentă și rău voitoare. (…) pentru aceasta, chemăm toți cetățenii de bună credință la 14 decembrie ora 16.00 la demonstrația de protest care va avea loc în Piața Unirii. Dorim ca demonstrația să se desfășoare într-o tăcere deplină, iar la ora 19.00 să pornim cu toții către Piața Palatului Culturii, unde se va sfârși demonstrația, urmând să ne întâlnim sâmbătă, 23 decembrie, la aceeași oră, în același loc. Ultima demonstrație va avea loc la 30 decembrie, ora 18.00, când vom cere înlăturarea de la conducerea statului a lui Ceaușescu și a familiei sale. Facem apel la Armată, la Miliție și la Securitate să dea dovadă de curaj, patriotism și clarviziune politică și să sprijine acțiunea noastră de salvare a acestui neam.

Manifestația urma să înceapă cu intonarea lui ”Deșteaptă-te, române!”, urmând, apoi, câteva scurte discursuri antitotalitare.

Inițiatorii acțiunii și autorii proclamației de la Iași au fost arestați în dimineața zilei de 14 decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *