Decembrie 1989. Ilie Matei, secretar al PCR: ”Băgați baioneta în ei să se termine o dată această mascaradă!”

Decembrie 1989. Ilie Matei, secretar al PCR: ”Băgați baioneta în ei să se termine o dată această mascaradă!”

Revoluția de la Arad nu face prea des subiectul discuțiilor despre ce s-a întâmplat în acel decembrie roșu.

Georgiana Arsene

Revoluția de la Arad nu a fost una surprinzătoare, ca la Timișoara. Cu toate acestea, mărturiile participanților la eveniment sunt cutremurătoare.

Armata a primit ordin să oprească muncitorii ieșiți din fabrici, care ar fi vrut să ajungă la Comitetul Județean de Partid și să preia puterea.

Valentin Voicilă, participant la Revoluția de la Arad, a povestit, pentru serialul ”1989 Decembrie roșu” – episodul 11 – cum s-au derulat evenimentele.

În data de 21 decembrie erau mii de muncitori de la întreprinderi care ieșiseră să protesteze.

S-a tras cu muniție de război în aer pentru a opri demonstranții. Când am auzit, era ora 10.00. (…) Am văzut următorul lucru: am văzut muncitorii de la marile întreprinderi care voiau să-și susțină punctul de vedere, am văzut Armata, așezată pe poziții de luptă care apărau dispozitivul cel mai important – Consiliul Județean – cu tab-uri, cu pistoale mitralieră, cu baioneta pusă la armă – și atunci am zis că cel mai bine este să încerc să mediez această comunicare între demonstranți și Armată. Am stat de vorbă cu liderii militarilor și mi-au zis: ”Domnu Voicilă, dacă un singur ofițer, subofițer, soldat – unul singur este atacat, deschidem focul. Nici nu discutăm”. Atunci am stat de vorbă cu liderii muncitorilor și am hotărât să oprim mulțimea de la a fi violentă. De aceea, i-am îndepărtat pe bețivi. Le-am cerut să renunțe la topoare, la cuțite… Aici, la Arad… Știam de Timișoara și știam că la Timișoara au fost omorâți oameni și era o sete de sânge în orașul Arad împotriva Armatei. Voiau să se răzbune pe Armată”, a declarat Voicilă.

Lucrurile se precipită. În data de 21 decembrie, Ilie Matei le cere, inclusiv Elenei Pugna, prim secretar al județului Arad, să execute ordinul DE A BĂGA BAIONETA ÎN DEMONSTRANȚI.

”Ilie Matei era civil, era secretar al Comitetului Central cu probleme de propagandă. Chiar dacă dădea ordin, ca civil, nu putea să comande militarilor, ci prin comandantul… printr-un militar”, a explicat Emil Șimăndan, jurnalist, în cadrul aceluiași episod al serialului ”1989 Decembrie roșu”.

Dar regimul nu dorea să renunțe. Și, pentru asta, nu se dădea în lături de la nimic, chiar dacă asta presupunea ca oamenii să fie sacrificați.
Cum urmau să se desfășoare lucrurile ne spune Valentin Voicilă: oamenii ar fi trebuit să fie omorâți cu baioneta, băgați în saci și apoi șterse urmele, prin spălarea caldarâmului.
”Băgați baioneta în ei să se termine o dată această mascaradă!”, a transmis Ilie Matei.
Ordinul care a venit din partea lui Ilie Matei a spus că fără zgomot,fără cartușe, fără clopote – să fie trase clopotele sau alarmă, sirenele orașului cum au mai fost trase înainte… cu baioneta ca să nu trezească orașul”, a declarat Emil Șimăndan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *