Cine au fost diversioniștii din decembrie 1989? ”Am întâlnit-o pe doamna, era îmbrăcată în uniformă de locotenent. De Securitate, evident…”

Cine au fost diversioniștii din decembrie 1989? ”Am întâlnit-o pe doamna, era îmbrăcată în uniformă de locotenent. De Securitate, evident…”

Unul din subiectele intens și pătimaș dezbătute referitoare la zilele firbinți ale lui decembrie 1989 este cel legat de diversiuni.

Georgiana Arsene

Revoluționarii din Lugoj își amintesc, la 30 de ani distanță de acele momente, șirul evenimentelor de parcă ar fi fost ieri. Nu este de mirare, întrucât ce s-a petrecut atunci stârnește și acum întrebări.

Un aspect păstrat foarte viu în mintea revoluționarilor lugojeni se referă la o domnișoară, venită din Câmpia Română, după cum ea însăși le-a declarat, care le-a spus, printre altele, că apa este otrăvită.

Numele său este Ileana Chirculescu.

Victor Stămureanu recunoaște că, în zilele fierbinți ale lui decembrie 1989, au fost permanent diversiuni. În data de 21 decembrie 1989 ajunge, la Lugoj, Ileana Chirculescu.

În timpul ăsta a venit acea stimată domnișoară, Chirculescu, care nimeni n-a știut de unde e, cum e… Cum a apărut n-a știut nimeni. Ileana Chirculescu. A fost foarte bine pregătită din punct de vedere ideologic pentru că a avut mai multe foi scrise după care se inspira în momentul când ținea cuvântări spre mulțime”, a declarat Stămureanu, în episodul 11 al serialului Televiziunii Române ”1989 Decembrie roșu”.

Un alt participant la revoluția de la Lugoj, Doru Ursulescu, își amintește că, după ce au făcut Consiliul, a venit această doamnă care a spus că ea este din Câmpia Română și că a auzit ce se întâmplă la Timișoara și a venit în Lugoj.

Tot ea a spus că apa este otrăvită.

”Având experianța de la Timișoara am venit și am spus ”apa nu este otrăvită”, este o diversiune și apoi așa s-a și confirmat”, a explicat Ursulescu, în episodul 11 al documentarului ”1989 Decembrie roșu”.

Misterul tinerei avea să se destrame în seara zilei de 22 decembrie. Ursulescu povestește că, atunci, a mers la unitatea de Securitate, aflată ”undeva, lângă Gară”, dorind să ia legătura cu această structură.

Intrând în unitate – deja ne cunoșteau, că eram grupul care am preluat conducerea, puterea, ca să zicem așa, la nivel local, am întâlnit-o pe doamna, era îmbrăcată în uniformă de locotenent. De Securitate, evident”, a subliniat Ursulescu.

Când l-am întrebat pe comandantul unității ce-i cu dumneaei acolo a zis ”A, păi știi… A fost obosită și a venit să se odihnească… Puțin a fost transpirată”, rememorează și Stămureanu.

Misiunea ei se pare că nu se încheiase. Ursulescu spune că Ileana Chirculescu nu a mai apărut în uniformă, însă a mai fost văzută în anumite locuri, ”după care, enigmatic, a dispărut”.

Ileana Chirculescu, vorbind lugojenilor

Cine a fost, însă, Ileana Chirculescu și ce se mai știe de ea? Era acesta numele său real? De la ce unitate provenea? Cine i-a dat ordinul? Sunt întrebări fără răspuns…

Nimeni nu a cercetat ce este cu această persoană menită să se infiltreze în rândurile revoluționarilor, să creeze dezordine și panică.

Întrebarea care se pune este: la nivel național, câte asemenea misiuni s-au derulat în intervalul 21-25 decembrie 1989? Unde sunt rapoartele? Cine le păstrează, unde și în ce scop?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *