Geografia și semnele zodiacale: de ce se mișcă mai rapid la ecuator decât la poli

Geografia și semnele zodiacale: de ce se mișcă mai rapid la ecuator decât la poli

Domificația în regiunile circumpolare (II)

Revenind asupra dinamicii mişcării punctului AS – figurată în cele 5 poziții ala reprezentării de mai jos –, acesta se ridică deasupra orizontului, având o viteză variabilă pentru un observator situat în locul naşterii şi care priveşte spre est. Semnele zodiacale de la Capricorn, la Gemeni se deplaseazå mai rapid decât cele de la Rac, la Săgetător. Primele sunt numite semne de ascensie dreaptă scurtă, iar celelalte – de ascensie dreaptă lungă. (Pro memoria: ascensia dreaptă şi declinaţia sunt coordonatele în raport cu cercul equatorial şi cel meridian, iar longitudinea şi latitudinea sunt coordonatele în raport cu cercul eclipticii şi cel meridian).

D. G. G.

Explicaţia este dată de viteza diferită a AS, care în cele două jumătăţi de 12 ore ale zilei, parcurge porţiuni inegale ale cerului zodiacal (ecliptica).

Doar la ecuator (latitudine β = 0o), AS parcurge în 12 ore, câte 180o, adică, o jumătate de cerc, deci într-o zi, toate semnele zodiacale cu aceeaşi viteză.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1-3.jpg
Cele 5 poziții în funcție de latitudine, în fiecare emisferă

Cu cât creşte latitudinea, cu atât diferenţa dintre cele două arce de cerc creşte şi deci, viteza diferă, la rândul ei, mai mult. (În emisfera sudică, semnele de lungă şi scurtă ascensie dreaptă se inversează)

Când se atinge cercul polar (β = 66o 33’ = 90o φ), AS se mişcă numai pe semicercul 90o-180o-270o, în emisfera nordică şi, respectiv, pe semicercul 270o-0o-90o, în emisfera sudică, după cum s-a arătat în figurile de mai sus. Dincolo de cercul polar, după s-a putut constata din figurile anterioare, AS oscilează doar în două semne zodiacale şi în opusele lor  (Peşti-Berbec şi Fecioară-Balanţă), în intervale din ce în ce mai reduse, pe măsura creşterii latitudinilor, pentru ca la poli să ajungă la o valoare invariabilă şi permanentă de 180º – la polul nordic şi de 0o – la cel sudic.

O recapitulare a mişcării AS, în funcţie de latitudinea locului naşterii este cuprinsă în pagina alăturată unde sunt incluse toate cazurile, putându-se urmări, astfel, variaţia succesivă a poziţiilor AS. Dacă toate imaginile, prezentate şi separat, în figurile de mai sus, sunt proiecţii în planul eclipticii, pentru diferite valori ale latitudinii, în partea dreaptă, este figurată o vedere globală, în spaţiu, marcând pe un meridian oarecare, toate poziţiile numerotate ale punctelor situate la diverse latitudini, înfăţişate în celelalte imagini.

Contrar părerilor astrologilor din Renaştere, autori ai sistemelor savante de domificaţie, regiunile circumpolare sunt locuite. Eschimoşii, de pildă, trăiesc în Alaska – între 60o-70o N, în Labrador – la 65oN, în zona Hudson – la 60oN, în Ţara lui Baffin – la 70oN, în Groenlanda de nord – până la 80oN, în Asia, în peninsula Ciuhotka şi cea a Ciukcilor – între 65o-70oN. Laponii trăiesc în Scandinavia – la nord de cercul arctic (66o33’N).

De la 85oN, până la pol nu mai există locuitori ai zonei boreale, care e ocupată de calota glaciară nordică. În această zonă extremă, AS se mişcă în jurul punctului de 180o de o parte şi de alta, în Fecioară şi în Balanţă, precum şi în intervalul opus din Berbec şi  din Peşti (vezi poziția 4 și 4). În timpul verii polare, Soarele se va găsi cca. 2 luni, în Casa X, iar celelalte 2 luni, în Casa IX.

În Antarctica, trăiesc numai cei aflaţi în misiunile de cercetare stiinţifică.

Rezultă că, din punct de vedere cosmografic, regiunile circumpolare (la latitudini geografice mari) nu comportă dificultăţi astrologice speciale, aşa cum pretind adepţii sistemului placidian. În modus aequalis, Casele se dispun regulat pornind de la AS, ca în orice horoscop.           

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *