Revoluția de la Timișoara din 1989. Tokes: ”Ulterior, am aflat că Securitatea a trimis mulți provocatori în mulțime. S-ar putea ca ei să fi contribuit la provocarea neliniștii”

Revoluția de la Timișoara din 1989. Tokes: ”Ulterior, am aflat că Securitatea a trimis mulți provocatori în mulțime. S-ar putea ca ei să fi contribuit la provocarea neliniștii”

La 30 de ani de la revoluția de la Timișoara, Laszlo Tokes rememorează momentele din 15-16 decembrie 1989. În opinia sa, tot ce s-a petrecut a fost o mișcare spontană și firească până la un punct. De aici încolo, avea să fie deturnată de provocatorii Securității.

Georgiana Arsene

În cadrul unui interviu acordat Mediafax, Laszlo Tokes spune că vineri, 15 decembrie 1989, avea loc evacuarea sa forțată din parohie, prilej cu care și-a rugat enoriașii să vină să asiste în mod pașnic, ”să fie martorii acestor abuzuri”.

Dis-de-dimineață, începând cu ora 8.00, oamenii au început să se adune. Este vorba despre membrii bisericii reformate din Timișoara.

Și era să fim evacuați, dar acești enoriași, într-un moment când a sosit reprezentantul Ambasadei Americane s-au îmbărbătat și auzind discursul nostru asupra capului securiștilor, cu acel reprezentant al Ambasadei, s-au îmbărbătat și i-au alungat pe securiști. Securiștii, sub influența acestei revolte psihice a enoriașilor s-au retras, oamenii au intrat în casă și au fraternizat cu mine”, a explicat Tokes.

Acesta a povestit că enoriașilor li s-au adăugat mulți oameni din oraș.

Tokes a vorbit și despre legătura sa cu Ungaria din acea perioadă.

Se aștepta Laszlo Tokes ca lucrurile să degenereze? Acesta spune că nu și că în data de 16 decembrie 1989 deja întâmplările se precipitau. Tokes vorbește despre provocatorii trimiși de Securitate.

După aceea s-au infiltrat în mulțime multe figuri dubioase și s-ar putea ca ei să fi contribuit la provocarea neliniștii și exprimării revoltei în mod direct și prin niște lozinci”, a declarat Tokes.

3 thoughts on “Revoluția de la Timișoara din 1989. Tokes: ”Ulterior, am aflat că Securitatea a trimis mulți provocatori în mulțime. S-ar putea ca ei să fi contribuit la provocarea neliniștii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *