Revoluția de la Timișoara din 1989. Tokes: ”Ulterior, am aflat că Securitatea a trimis mulți provocatori în mulțime. S-ar putea ca ei să fi contribuit la provocarea neliniștii”


La 30 de ani de la revoluția de la Timișoara, Laszlo Tokes rememorează momentele din 15-16 decembrie 1989. În opinia sa, tot ce s-a petrecut a fost o mișcare spontană și firească până la un punct. De aici încolo, avea să fie deturnată de provocatorii Securității.

Georgiana Arsene

În cadrul unui interviu acordat Mediafax, Laszlo Tokes spune că vineri, 15 decembrie 1989, avea loc evacuarea sa forțată din parohie, prilej cu care și-a rugat enoriașii să vină să asiste în mod pașnic, ”să fie martorii acestor abuzuri”.

Dis-de-dimineață, începând cu ora 8.00, oamenii au început să se adune. Este vorba despre membrii bisericii reformate din Timișoara.

Și era să fim evacuați, dar acești enoriași, într-un moment când a sosit reprezentantul Ambasadei Americane s-au îmbărbătat și auzind discursul nostru asupra capului securiștilor, cu acel reprezentant al Ambasadei, s-au îmbărbătat și i-au alungat pe securiști. Securiștii, sub influența acestei revolte psihice a enoriașilor s-au retras, oamenii au intrat în casă și au fraternizat cu mine”, a explicat Tokes.

Acesta a povestit că enoriașilor li s-au adăugat mulți oameni din oraș.

Tokes a vorbit și despre legătura sa cu Ungaria din acea perioadă.

Se aștepta Laszlo Tokes ca lucrurile să degenereze? Acesta spune că nu și că în data de 16 decembrie 1989 deja întâmplările se precipitau. Tokes vorbește despre provocatorii trimiși de Securitate.

După aceea s-au infiltrat în mulțime multe figuri dubioase și s-ar putea ca ei să fi contribuit la provocarea neliniștii și exprimării revoltei în mod direct și prin niște lozinci”, a declarat Tokes.

Revoluția Română din decembrie 1989

Georgiana Arsene Vezi tot →

Sunt omul in care Yin si Yang sunt cand prieteni, cand dusmani. Oscilez intre a scrie despre politica, oameni comuni, oameni creativi, frumosi sau urati, controversati, despre ceaiuri, carti, evenimente si viata. Uneori, pun bucati mari din suflat pe care le imbrac in fantezie. Pentru ca nu imi plac oamenii sobri si cei care ma considera o ciudata. Iar blogul meu se adreseaza celor care au curajul sa fie ei insisi.

3 comentarii Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: