Profesor Vasile Lupașcu, fost director al Școlii nr. 43 ”D. Sturdza”: ”O mărturie despre 14 decembrie 1989 la Iași”

Profesor Vasile Lupașcu, fost director al Școlii nr. 43 ”D. Sturdza”: ”O mărturie despre 14 decembrie 1989 la Iași”

Ziarul de Iași, 11.01.2011

În legătură cu controversele din jurul manifestelor din 14 decembrie 1989 apărute în ”Ziarul de Iași” vreau să confirm, pe propria răspundere, faptul că ele au fost tipărite, conținând mesajul de chemare la demonstrația din Piața Unirii din Iași, la data de 14 decembrie 1989. Eu am intrat în posesia unui astfel de manifest – chemare în ziua de 12 decembrie 1989. Eu am fost primul director al Școlii nr. 43 ”D. Sturdza” din cartierul Frumoasa, Iași, în anul școlar 1989-1990. În ziua de 12 decembrie 1989, a intrat în cabinetul meu șeful de post din cartierul Frumoasa, Carp, de la Secția 5 de Miliție Bularga. Acesta m-a întrebat dacă am ceva probleme cu cadrele didactice din școală. Eu am răspuns că nu am nici un fel de probleme, deoarece colectivul este nou format, școala fiind nou construită și dată în folosință la 1 septembrie 1989. Acesta s-a așezat pe un scaun, făcându-se comod, în cabinet fiind cald. El m-a întrebat dacă poate să mai rămână ca să se odihnească și să se încălzească. A început, apoi, a-mi spune că el patrulează de câteva nopți prin cartier, deoarece s-au remarcat ceva probleme, în ultimul timp, privind unele nemulțumiri ale unor categorii de ieșeni. În acest sens, a scos din geanta sa un manifest pe care mi l-a citit, apoi mi l-a înmânat, adăugând să nu-i dau curs, deoarece manifestația respectivă din 14 decembrie, de la ora 16.00, din Piața Unirii, va fi supravegheată strict de Securitate și de Miliție. Acest manifest nu-l mai găsesc acum în casa mea. Milițianul respectiv a avut dreptate – el știa că în acea perioadă, la Iași avusese loc finala pe țară a ”Dinamoviadei” la karate și că vor fi restricții severe de circulație.

Eu nu l-am ascultat pe polițist și, în ziua de 14 decembrie 1989, ora 16.00, am fost prezent în Piața Unirii din Iași, ”sub ceas”, unde imediat am fost acostat și călcat pe piciorul drept fiind lovit pe umărul drept cu cotul de doi indivizi (securiști), care mi-au spus. ”Mișcă-te, mă, de aici, că n-ai voie să staționezi!”

Am plecat pe partea opusă ”ceasului”, dar am avut parte de aproape același tratament din partea a trei indivizi necunoscuți (securiști). De la aceștia, însă, am aflat, eu și alți ieșeni cu care discutam, că cei care au pus la cale manifestația din acea zi au fost arestați din dimineața de 14 decembrie 1989, așa încât să ne vedem de treabă, lucru pe care l-am înțeles și am plecat acasă.

Vreau să le spun celor ”necredincioși” ai adevărului că, la acea dată și la acea oră, Piața Unirii din Iași era plină de lume și nu un om la 20 de metri, cum eronat sau din neștiință s-a afirmat în materialele apărute în ”Ziarul de Iași” de către unele persoane. Nu am pretenție la bani ofertați de către cei doi ieșeni, însă am pretenția adevărului de necontestat, așa cum l-am trăit eu în acele zile. Revoluția a pornit de la Iași în ziua de 14 decembrie 1989.

Profesor VASILE LUPAȘCU, fost director al Școlii nr. 43 ”D. Sturdza”, cartier Frumoasa.

Mărturia se regăsește în volumul ”Revoluția ascunsă – Iași, 14 decembrie 1989. Premise și declanșare”, autori: Ioana Diaconescu, Cassian Maria Spiridon, Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2019, pagina 464.

Deși această mărturie se poate constitui, mai degrabă, ca un drept la replică, amintirea acelor zile ale lui decembrie 1989, de la Iași, nu trebuie neglijată. Și aceasta pentru că mărturiile oamenilor simpli, participanți, sub o formă sau alta la Revoluția Română constituie adevărate file de istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *