Profesoarele ce conduceau școli și grădinițe în Estul nazist au contribuit la desfășurarea campaniilor de genocid

Profesoarele ce conduceau școli și grădinițe în Estul nazist au contribuit la desfășurarea campaniilor de genocid

La 75 de ani de la Marea Victorie din Marele Război pentru Apărarea Patriei, când lumea întreagă a fost salvată din ghearele infernalului regim numit nazism, omenirea se află din în pericol să repete greșelile trecutului.

Georgiana Arsene

Nazismul nu a însemnat numai un regim politic, ci a fost cu mult mai mult de atât: a reprezentat o serie de cruzimi greu de imaginat. Naziștii nu s-au dat în lături nici măcar de la acrificarea copiilor din Estul Europei, în aberanta lor dorință de creare a unei rase ariene.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă ”nazism” mă voi opri asupra unui aspect mai puțin discutat și, poate, mediatizat, dar extrem de important și de înfiorător: misiunile femeilor germane pe câmpurile naziste ale morții.

În cartea sa ”Torționarele lui Hitler – Femei germane pe câmpurile naziste ale morții”, Wendy Lower vorbește despre acțiunile femeilor germane în cadrul sistemului nazist al genocidului. Crucea Roșie Germană a instruit 640.000 de femei în perioada nazistă și aproximativ 400.000 au fot trimise la posturi în perioada războiului.

Cartea ”Torționarele lui Hitler” se axează pe transformarea femeilor individuale în cadrul activităților interne și în peisajul exterior al Holocaustului – în birouri, în elita ocupației, pe câmourile morții. Adesea, cele care nu păreau deloc capabile să comită atrocitățile care au marcat Holocaustul s-au dovedit a fi cele mai implicate și mai prinse în mrejele acestuia. Ele provin din diferite medii și regiuni.

Acestea erau cadre didactice, infirmiere, ecretare, soții.

În cele ce urmează voi vorbi doar despre cadrele didactice și asistente sociale ce conduceau școli și grădinițe în Estul nazist ”și au contribuit la dezvoltarea și desfășurarea campaniilor de genocid ale regimului în câteva moduri”, după cum spune autorul în capitolul intitulat ”Cadre didactice”, pagina 66.

Copiii non-germani erau excluși din sistemul școlar, iar etnicii germani din Polonia, Ucraina, Țările Baltice, erau privilegiați și îndoctrinați ideologic.

Proprietățile și bunurile deținute de evrei erau confiscate în folosul școlilor și al copiilor din școli. Campaniile de genocid s-au mai desfășurat și prin abandonarea elevilor, mulți dintre ei orfani, atunci când naziștii au evacuat Estul.

”Școlile erau conduse adesea de femei germane trimise de Reich, asistate de etnici germani locali. O lituaniană de etnie germană, care lucra ca suplinitoare la grădinițele din Polonia și Ucraina, își amintește de munca ei ca de o sarcină ”sisifică”. Membrii SS-ului local au aglomerat școala cu copii ”valoroși din punct de vedere rasial” – copii ai căror părinți fuseseră împușcați. Traumatizați și desrădăcinați, copiii care făceau parte din înfloritorul sistem școlar nazist din Est trebuiau să învețe germana, să cânte cântece germane și să memoreze maximele lui Hitler despre comportamentul corect și despre superioritatea rasei germane”, scrie Wendy Lower la pagina 66.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *