Un articol mizerabil apărut în ”România liberă”. Reacția Ambasadei Rusiei la București, precisă precum bisturiul unui chirurg experimentat

Un articol mizerabil apărut în ”România liberă”. Reacția Ambasadei Rusiei la București, precisă precum bisturiul unui chirurg experimentat

”Fițuica” ”România Liberă” – exprimarea nu îmi aparține, e preluată de la Corneliu Vadim Tudor – a scris, zilele trecute, un articol jignitor la adresa lui Vladimir Putin, acuzându-l că nu știe să managerieze criza COVID-19 – oare ce lider mondial a fost pregătit cu adevărat pentru pandemie și cine deține rețeta succesului? – ba, mai mult, că liderul de la Kremlin ar fi depășit de situație.

Georgiana Arsene

Articolul din ”România Liberă” spune că ”Acum două – trei luni, îşi pregătea terenul constituţional ca să fie reales preşedinte pentru un număr nelimitat de mandate. „Vova Putin pentru noi / Este Xi Jinping doi”.

Dincolo de infantilismul ”versurilor” se vede intenția clară de aducere în derizoriu a lui Vladimir Putin.

Autorul materialului nu se lasă și încearcă să ne convingă, preluând citate din presa occidentală – vai, cât e de documentat articolul, nimic din presa rusă, că nu e bine, nu? – că ”acum, după un răstimp scurt, în care nu i-a ieşit nimic, e într-o dificultate fără precedent în cei 22 de ani de preşedinţie ai săi”.

Iar citatul din Le Point vine să ne prezinte un Putin slab, ramolit: ”Le Point: „Vladimir Putin nu mai ascultă. Ochii i se fixează pe stiloul care i se rostogolește pe birou. Îl mișcă cu degetele, îl ia înapoi, îl ridică şi apoi îl scapă pe foile din faţa sa. Se apleacă, cu fața supărată și, cu cealaltă mână, îl recuperează”.

Scribul de la România Liberă, prinzând elan după acest citat, scrijelește și el pagina și, dând dovadă de o lipsă totală de respect față de Vladimir Putin – măcar față de funcția în sine și tot ar fi trebit să manifeste respect – îl numește amical, de parcă s-ar fi bătut pe burtă, Vova.

Evident, ca retorica anti Putin să fie totală, autorul mai vorbește și despre sărăcia din Rusia. I-aș sugera să arunce un ochi la nord americani și apoi să vină să comenteze el, atotștiutor, cât de rău este în Rusia.

Dacă v-am făcut curioși în legătură cu acest articol îl puteți citi aici, împreună cu punctul de vedere al Ambasadei Rusiei la București. Nu vă gândiți că pe cei de la România Liberă i-a dat deontologia afară din casă și au cerut punctul de vedere al diplomațillor ruși de la București. Nici pomeneală. Ambasada Rusiei s-a sesizat și a trimis un drept la replică.

Reproduc poziția Ambasadei Rusiei la București pentur o bună înțelegere a realităților din ”Rusia lui Putin”.

Scrisoare deschisă către colegiul editorial al ziarului „România liberă”

Doamnelor si domnilor,

🔹 În ediția din 29 mai 2020 a ziarului dvs. au fost publicate materiale extinse, dedicate situației din Rusia, în primul rând, în contextul pandemiei COVID-19. (https://romanialibera.ro/…/vladimir-vladimirovici-putin-est…).

🔹 Înțelegem că colegiul editorial „nu împărtășește în mod obligatoriu opiniile și evaluările ce formează conținutul fiecărei publicații”. În același timp, în conformitate cu normele jurnalismului democratic liber, ca realizare a dreptului nostru la răspuns, vă rugăm să publicați această scrisoare deschisă, care conține doar date și cifre fiabile.

🔹 Prima. Conform datelor Serviciului Federal de supraveghere a protecției drepturilor consumatorului și a bunăstării omului (Rospotrebnadzor) și a Universității Johns Hopkins (SUA), la 1 iunie 2020 (https://coronavirus.jhu.edu/map.html), în Rusia au fost înregistrate 414.878 de cazuri de infectare cu coronavirus, 175.877 vindecați, 4.855 de decese. Mai mult, numărul total de teste efectuate a depășit 10,9 milioane, ceea ce înseamnă locul 1 în lume, socotind la fiecare 100 de mii de persoane și, ca urmare, unul dintre primele locuri în identificarea persoanelor infectate.

🔹 Deși Rusia, oficial, se află pe locul al treilea în lume conform numărului total de cazuri COVID-19 (înaintea sa se află SUA cu 1.790.172 și Brazilia – 514.849), în ceea ce privește numărul de infectați la 100 de mii de persoane (276 de persoane), țara noastră se află între locul 20 și 30. Pentru comparație, în SUA, Belgia și Spania, acest indicator a depășit în mod semnificativ 500-550 de persoane, iar în Marea Britanie – 400, ca să nu mai vorbim de Qatar – 2.200 de persoane. etc. În ROMÂNIA el este de 98,7 (și, totodată, nimeni nu pune sub semnul întrebării aceste date!)

🔹 Seconda. Problema unei anumite „subestimări” a indicelor mortalității în Rusia este discutată și agitată intens în mass-media occidentală, în ciuda faptului că evidența statistică aici se realizează strict în conformitate cu recomandările OMS. Spre deosebire de aproape toate celelalte țări din lume, în Rusia (https://www.kommersant.ru/doc/4358188), se aplică cea mai precisă metodă, și anume conform rezultatelor autopsiei efectuate de un patolog autorizat, care ceea ce face posibilă stabilirea cauzei decesului în cel mai obiectiv mod. În alte țări, acest procent nu depășește 2-4%, iar materialele video, disponibile pentru tot publicul, cu mormintele în masă ale victimelor din diferite părți ale lumii nu au nicio legătură cu Rusia.

🔹 Ziarul „The New York Times”, și chiar reputatul „Financial Times”, au afirmat că „numărul real de victime ale coronavirusului în Rusia” ar fi depășit datele oficiale. În același timp, „au descoperit” o diferență de 17% la Moscova din actuala pandemie și din 2019. O „creștere a mortalității” similară la New York, care reprezintă un megalopolis comparabil cu Moscova, s-a ridicat la 271% (și aceasta nu este o greșeală de tipar!).

🔹 Conform statisticilor, mortalitatea cauzată de coronavirus în Rusia este de 3,2 persoane la 100 mii de persoane. Pentru comparație, la San Marino – 127 de persoane, în SUA – 32, în Belgia – 84, în Marea Britanie – 61, și în România – 6,5! (https://coronavirus.jhu.edu/map.html) Aceste statistici triste nu evocă în lume (dar nu și autorului publicațiilor) alte sentimente decât durere și simpatie pentru rudele victimelor.

🔹 Terța. Putem judeca „fiabilitatea publicațiilor din mass-media occidentale” după materialul publicației americane Bloomberg, care se bucură de mare autoritate, din 13 mai a acestui an, în care se afirma, cu referire la Banca Mondială, că numărul de paturi de spital la 1.000 de persoane în Rusia este de 3,8, iar în țările membre ale Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) acest număr ar fi de 8.2. În realitate, totul este tocmai invers, întrucât indicatorul din Rusia este de 8.2. (https://tass.com/world/1158283).

🔹 În ultimele două luni, în Rusia au fost ridicate noi spitale de boli infecțioase de tip staționar și temporar, inclusiv prin efortul Ministerului Apărării, zeci de spitale existente au fost reprofilate… În același timp, Ministerul Sănătății a introdus o regulamentare standard pentru a menține vacante cel puțin 30% din locuri în aceste spitale ca rezervă în cazul unui nou focar de pandemie. Nu cumva acesta este unul dintre „secretele” eficienței mai sporitea luptei pentru fiecare viață de om?!

🔹 Quartum. Trebuie să-i liniștim pe cititorii cotidianului „România Liberă”: în bugetul Federației Ruse, deja în perioada 2017-2019, cheltuielile militare au scăzut în mod constant, ajungând în 2019 la nivelul de 2,9% din PIB (https://tass.com/defense/1064870). Conform Legii bugetului Federației Ruse în 2020, alocările pentru apărare sunt planificate în valoare de 3,1 trilioane ruble, adică cu 110 miliarde de ruble mai puțin decât în anul precedent.

🔹 În mod izbitor contravine realității afirmația, potrivit căreia conducerea rusă nu este îngrijorată de bunăstarea oamenilor în aceste zile dificile. Timp de mai mult de o lună în aprilie-mai, în țară a fost în vigoare un regim de „weekend-uri plătite” pentru toți cei care nu au fost angajați în producții continue și specifice. Guvernul a sporit majorat cuantumul indemnizației de șomaj. O atenție deosebită se acordă familiilor cu copii, suma totală a fondurilor pentru sprijin cărora se va ridica la 222 miliarde de ruble. În total, aproape 63 de miliarde de ruble au fost deja alocate pentru sprijinirea cadrelor medicale.

🔹 Se planifică introducerea unui număr de prevederi privind garanțiile sociale suplimentare în noua ediție a constituției țării, inclusiv indexarea anuală a pensiilor la cel puțin la nivelul inflației etc.

🔹 Guvernul Rusiei a validat o serie de măsuri care vizează reducerea efectului negativ al recesiunii economice cauzate de pandemia coronavirusului. (http://government.ru/support_measures/). Un total de 81,1 miliarde de ruble este alocat pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii, iar alte 100 de miliarde sunt alocate regiunilor țării. (http://government.ru/en/docs/39740/)

🔹 Quintus. Datorită „efectul pozitiv” al sancțiunilor economice ilegale impuse Rusiei de Statele Unite și Uniunea Europeană, a scăzut semnificativ ponderea veniturilor din vânzarea TUTUROR TIPURILOR DE HIDROCARBURI din volumul total al exporturilor din Rusia, reprezentând
sub 41% din veniturile bugetului de stat în 2019 (https://1prime.ru/state_regulation/20190919/830338839.html). Până în 2022, se estimează că acesta va scădea la nivelul de 35%.

🔹 Sub orice critică sunt speculațiile despre „răspunderea” Rusiei pentru prăbușirea prețurilor mondiale ale petrolului, deoarece declarația despre retragerea din acordul anterior OPEC+, pe care Rusia a fost dispusă să-l prelungească, a fost făcută tocmai de Arabia Saudită. A fost tocmai Al-Riyadh-ul, în ciuda scăderii cererii, care a început să „inunde lumea cu kerosen ieftin”. Evenimentele ulterioare au demonstrat o mai mare sustenabilitate a economiei ruse în condiții de criză, datorită rezervelor valutare de aur semnificative acumulate.

🔹 Sextus. MIȘCAREA DE VOLUNTARIAT DIN RUSIA ÎN ACESTE ZILE DIFICILE A DOBÂNDIT O DEZVOLTARE CU ADEVĂRAT NAȚIONALĂ. Astfel, acțiunea #Noisuntemîmpreună (#МыВместе) a reunit peste 90 de mii de oameni și a strâns aproximativ 1,3 miliarde de ruble. Conform estimărilor foarte aproximative, numărul voluntarilor care luptă împotriva pandemiei în Rusia, a depășit 150 de mii de oameni. Principalul obiect al atenției lor sunt cetățenii vârstnici, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii, cărora li se oferă ajutor multilateral. Deci, ONG-ul din Smolensk „Miloserdie/ Caritatea” nu este în zilele acestea singur.

🔹 Septima. Conform datelor Registrului de Stat al Medicamentelor din Rusia, Ministerul Sănătății a aprobat primul dintre cele mai noi medicamente de acțiune antivirală directă, Avifavir, creat prin eforturile comune ale Fondului de investiții directe din Rusia și grupul de companii Himrar (https://www.kommersant.ru/doc/4364295).

🔹 Centrul de Cercetare pentru Virologie și Biotehnologie de Stat Vektor (Novosibirsk) și o serie și de alte centre de cercetare dezvoltă zece prototipuri ale vaccinului împotriva coronavirusului, dintre care unul, probabil,
va avea o formă convenabilă de „picături nazale”. (https://www.vedomosti.ru/society/news/2020/05/30/831523-v)

🔹 Și ca să rezumăm. Este bine cunoscută soarta infamă a profețiilor apocaliptice cu privire la viitorul Rusiei, care au inspirat de mai multe ori agresori de tot felul. Suntem convinși că principala lecție a pandemiei COVID-19 este că omenirea trebuie, împreună, să facă față provocărilor globale la adresa existenței sale.

Serviciul de presă al Ambasadei Rusiei în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *