Ambasadorul Rusiei la București,Valery Kuzmin:”Principalul jucător distructiv sunt SUA, care încearcă prin toate mijloacele să-și păstreze hegemonia mondială în pofida raportului de forță în schimbare”

Ambasadorul Rusiei la București,Valery Kuzmin:”Principalul jucător distructiv sunt SUA, care încearcă prin toate mijloacele să-și păstreze hegemonia mondială în pofida raportului de forță în schimbare”

Excelența Sa, Ambasadorul Federației Ruse la București, a vorbit despre situația explozivă din lume d ela momentul de față, subliniind că ”evenimentele din ultima vreme creează riscuri reale la adresa menținerii arhitecturii stabilității strategice globale”.

Georgiana Arsene

Ca urmare a retragerii etapizate – începând încă din 2002 – a Statelor Unite din acordurile internaționale privind măsurile de dezarmare, limitare și reducere a armamentelor, documente ce au reprezentat arhitectura de securitate și de încredere în lume, limitarea și controlul armelor au intrat într-o fază de instabilitate și de destrămare.

Excelența Sa, Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a explicat ce se află în spatele acestor gesturi ale SUA și care este poziția Rusiei în această situație.

”Evenimentele din ultima vreme creează riscuri reale la adresa menținerii arhitecturii stabilității strategice globale. Principalul jucător distructiv sunt SUA, care încearcă prin toate mijloacele să-și păstreze hegemonia mondială în pofida raportului de forță în schimbare – și nu în favoarea lor – pe arena internațională. Începând din 2002 (Tratatul privind limitarea sistemelor de apărare antirachetă) și până în prezent (retragerea din Tratatul Cer Deschis), Washingtonul distruge constant sistemul de acorduri interstatale din domeniul controlului și restrângerii armelor de distrugere în masă. În pericol sunt și măsurile de încredere în domeniul militar, astfel că, în final, crește drastic amenințarea reală a unui război mondial, izbucnit inclusiv ”din greșeală”. O catalogare ce apare și mai convingătoare, dacă ne amintim că, nici până acum, Washingtonul nu și-a distrus rezervele de arme chimice (conform Convenției privind interzicerea armelor chimice), a creat un comandament militar spațial și a desfășurat de-a lungul graniței Rusiei și, parțial, a Chinei o rețea de baze de apărare antirachetă și de laboratoarele biochimice, aparținând Ministerului Apărării. Tot mai îngrijorătoare sunt semnalele privind intențiile Washingtonului de a îngropa și ultimul document, dintre cele mai importante – Tratatul privind limitarea armelor strategice ofensive (START-3), ce expiră la începutul anului 2021. În același timp, Pentagonul provoacă activ o escaladare a activității militare a NATO de-a lungul liniei de frontieră a Rusiei.

Până în prezent, toate tentativele diplomației ruse de a relua un dialog consistent privind noua arhitectură a stabilității strategice globale nu au dat un rezultat pozitiv, din cauza poziției colegilor americani. Administrația Statelor Unite nu dorește să recunoască principiul fundamental al stabilității strategice – interacțiunea și necesitatea unui echilibru între armele ofensive și cele defensive. Washingtonul dezvoltă ”focoase nucleare tactice” de capacitate redusă, acuzându-ne pe noi că ne înarmăm cu un concept, inexistent în doctrina militară a Rusiei, cel al ”escaladării conflictului (cu utilizarea acestor arme) de dragul dezescaladării”. Încălcând Tratatul de neproliferare nucleară (NPT), americanii propun deschis aliaților lor non-nucleari din NATO să-i coopteze la folosirea bombelor de aviație modernizate, depozitate în bazele lor din Europa. Nu poate fi exclusă nici reluarea, de către SUA, a testelor nucleare interzise.

Totodată, în pofida acestui tablou negativ, conducerea Rusiei se pronunță constant pentru coordonarea eforturilor marilor puteri ale lumii în vederea formării unei noi arhitecturi atât globale, cât și europene, a stabilității strategice. De altfel, acesta este obiectivul inițiativei președintelui Vladimir Putin de a organiza o întâlnire la nivel înalt a celor cinci puteri nucleare – fondatoare ale ONU și care a primit, practic, o susținere unanimă”, a declarat Ambasadorul Federației Ruse la București pentru vestidinrusia.ro.

One thought on “Ambasadorul Rusiei la București,Valery Kuzmin:”Principalul jucător distructiv sunt SUA, care încearcă prin toate mijloacele să-și păstreze hegemonia mondială în pofida raportului de forță în schimbare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *