Fenomenul Turda 2020 sau cum este batjocorită jertfa supremă a ostașilor români și sovietici

Fenomenul Turda 2020 sau cum este batjocorită jertfa supremă a ostașilor români și sovietici

Titlul poate părea paradoxal. De ce Fenomenul Turda 2020? Ei bine, în urmă cu mai multe zile, Cimitirul Eroilor de la Turda a devenit locul rușinii naționale, titlu câștigat cu aportul autorităților române, ignorante și părtinitoare.

Georgiana Arsene

În data de 28 mai 2020, digi24.ro nota: Gafă de proporții la Turda, de Ziua Eroilor. Autoritățile civile și militare din Turda au confundat cimitirele și au depus coroane de flori și au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români.

Oamenii care s-au aflat în cimitir le-au atras atenția militarilor. Aceștia au lăsat capul în jos și au plecat, dar situația caraghioasă a continuat – militarii au mutat coroanele de la monumentul militarilor sovietici la monumentul eroilor români, mai notează sursa citată.

De ce am îngroșat literele? Ei bine, pentru că aceste rânduri trebuie să rămână în conștiința publicului ca un moment penibil pentru țara noastră.

Motivul este simplu: presa din România a pus prost problema. Militarii ruși/sovietici care au fost înmormântați acolo au murit în luptele din octombrie 1944, deci după 23 august 1944, când armatele română și sovietică au fost aliate, deci soldații sovietici de acolo au murit pentru România și merită aceeași cinstire ca și eroii români.

Mediatizarea unei gafe – nu ea prezentată românilor ca fiind ”gafă”, ci abia gestul grosolan și inadmisibil de a da, peste timp, un picior zdravăn ostașilor sovietici al căror sânge a curs pentru libertatea noastră, alături de cel românesc pe acest pământ – nu face cinste acestui popor.

Gestul ostașilor români de a lua coroanele de la mormântul sovietic reprezintă un gest care nu are legătură nu doar cu diplomația, ci și cu spiritul nostru creștinesc. Și aceasta pentru că în tradiția noastră este ceva firesc să pui o floare la un mormânt străin sau ă aprinzi o lumânare de sufletul celui plecat pe un drum fără întoarcere.

Eroii sunt eroi, indiferent de naționalitate. Cu siguranță, rușii nu ar fi necinstit memoria eroilor români, mai ales că monumentul este unul comun, deci gestul românilor a fost unul de-a dreptul denigrator.

Subliniez încă o dată că soldații au murit pe câmpul de luptă.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că: ”Darul suferinţei este mai mare decât darul învierii morţilor, pentru că cel care înviază morţii îi este dator lui Dumnezeu, iar celui care suferă Dumnezeu îi este dator”.

Reprezentanții Ambasadei Rusiei în România au depus coroane de flori la memorialele militare comune, atât române, cât și sovietice.

”La 5-6 mai, în cadrul activităților comemorative dedicate celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, diplomați ai Ambasadei Rusiei în România împreună cu angajații Reprezentanței Ministerului Apărării din Rusia pentru organizarea și desfășurarea activității comemorative de cinstire a eroilor în străinătate precum și cu Biroul Atașatului Militar au visitat județele Cluj (Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Mihai Viteazu, Turda, Tureni) și Alba (Ocna Mureș, Unirea) unde au depus coroane de flori la memorialele ostașilor sovietici căzuți în timpul eliberării României de la forțele ocupante ale Germaniei naziste și ale Ungariei horthyste.

🔹 În Cluj-Napoca, Câmpia Turziy și Turda, au fost depuse coroane la memorialele militare comune – atât sovietice, cât și române – în amintirea eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea țărilor noastre”,informează Ambasada Rusiei în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *