De Ziua Rusiei, MAE român a făcut dovada unei lipse grave de diplomație

De Ziua Rusiei, MAE român a făcut dovada unei lipse grave de diplomație

Astăzi, 12 iunie, este #ZiuaRusiei. Zi care, măcar la nivel diplomatic, ar fi trebuit marcată printr-o felicitare. Un gând bun, scris în limbaj de lemn, dar care ar fi arătat că măcar știm să ne purtăm.

Georgiana Arsene

Ministerul Afacerilor Externe român, însă, a decis să dea dovadă de o lipsă totală de curtoazie față de reprezentanții corpului diplomatic rus de la București, așa că, azi, în loc de felicitări, Exelența Sa Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a fost convocat la MAE.

Să nu credeți că reprezentanții Ministerului de Externe Român l-au chemat ca să îi transmită felicitări cu prilejul Zilei Rusiei și că ciocnească o cupă de șampanie.

Exclus! Bravii diplomați români l-au chemat pe Valery Kuzmin la MAE ca să îl certe pentru declarațiile făcute ieri, în briefingul săptămânal, de Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al MAE Rus, despre Strategia Națională de Apărare a României.

”Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene.

Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional”, informează mae.ro.

MAE român vorbește despre comportamentul ”destabilizator” al Rusiei în regiune, precum și despre faptul că ”partea română ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse”

Din păcate, gestul MAE poate fi privit ca o provocare. Dar, așa cum puncta excelent Maria Zakharova, ”Clasarea Rusiei printre sursele problemelor globale nu este ceva nou. În Occident, din păcate, acest truc dubios este adesea folosit pentru a-i acuza pe alții de propriile defecte și erori. Faptul că la București se folosește metoda plagiatului nu confirmă decât o lipsă de gândire independentă în rândul politicienilor români și disponibilitatea lor de a servi intențiile de confruntare ale altora în privința Rusiei, chiar cu prețul propriilor interese, care, printre altele, se bazează pe apartenența noastră comună la Regiunea Mării Negre”.

Practic, MAE nu face altceva decât să contribuie la creșterea suplimentară a tensiunii și neîncrederii în regiune.

Dar poporul român are o vorbă, care sperăm să dea Domnul ă nu se adeverească. Și anume, ”cine seamănă vânt culege furtună”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *