Oana Lovin: ”Rusofobia este o tehnică de manipulare clasică, de manual, care a fost utilizată în trecut și este folosită și astăzi, ‘inamicul extern’ ba chiar nevăzut”

Oana Lovin: ”Rusofobia este o tehnică de manipulare clasică, de manual, care a fost utilizată în trecut și este folosită și astăzi, ‘inamicul extern’ ba chiar nevăzut”

Oana Lovin a vorbit, în cadrul interviului acordat blogului inprimalinie.org, a cărui primă parte ați citit-o ieri aici, despre eticheta de ”omul rușilor” care i s-a pus, despre planurile de a intra în politică, dar și despre Rusia.

Georgiana Arsene

Public, mai jos, a doua parte – și ultima – a interviului realizat cu Oana Lovin.

Georgiana Arsene: Intenționezi să intri în politică? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Împărtășești ideile Partidului ”Neamul Românesc”?

Oana Lovin: Sunt oarecum implicată în viață politică și o să fiu toată viața dar doar tangențial, cât să nu depășesc linia civismului. Nu știu însă ce-mi rezervă viitorul și se spune că e înțelept ca niciodată să nu spui niciodată. Partidul Neamul Românesc este un partid vital României, ca de altfel și alte partide din același spectru politic, respectiv suveranist. Tendințele actuale în Europa în ceea ce privește mișcarea suveranistă sunt în creștere, România este în urmă și la acest capitol. Se simte din ce în ce mai mult lipsa unei mișcări reale suveraniste iar electoratul din această zona este neglijat cu desăvârșire, poate așa se și explică într-o oarecare măsură prezența scăzută la vot la ultimele tururi de scrutin.

Georgiana Arsene: De asemenea, ți s-a pus eticheta de ”omul rușilor”. 😊 Așa că te întreb: ce părere ai despre Rusia, ca ultimul bastion al tradiționalismului valorilor de familie și de credință? Dar despre conducerea Rusiei?

Oana Lovin: Pentru mine este cel puțin amuzant că lumea încă face apel la astfel de etichete și că acest soi de manipulare încă funcționează. Este deja un clișeu, dacă ai îndrăzneala de a-l critică pe Klaus Werner Iohannis, automat ești ‘omul rușilor’. Dacă susții familia tradițională sau aperi Biserica Ortodoxă, ești ‘omul rușilor’. Cu siguranță președintele Vladimir Putin este un adevărat lider, un jucător în adevăratul sens al cuvântului și personal îl văd ca un bun conducător pentru Rusia, la fel cum îl văd și pe Donald Trump un bun președinte pentru SUA. Rusia și SUA sunt lumi diferite, societăți diferite, cu valori diferite, cu manifestări diferite, și atunci și metodele aplicate vor fi diferite, o modalitate de conducere universală nu ar funcționa dar ceea ce au în comun cei doi lideri ai acestor țări este tocmai latura suveranista. Asta mi-aș dori și pentru țară mea, un lider iubitor de țară care să și acționeze pe cale de consecință.

Georgiana Arsene: Care sunt, din punctul tău de vedere, originile și motivele rusofobiei elitelor românești și consecințelor pe care acest lucru le are asupra relațiilor de bună vecinătate între România și Rusia?

Oana Lovin: Rusofobia este o tehnică de manipulare clasică, de manual, care a fost utilizată în trecut și este folosită și astăzi, ‘inamicul extern’ ba chiar nevăzut. Pentru întărirea acestei fobii este folosită tema cedării Basarabiei și Bucovinei de Nord, uitându-se că tot in cel De-al Doilea Război Mondial am fost bombardați și de americani și de nemți iar la recâștigarea Ardealului de Nord de la maghiari am fost ajutați chiar de armata sovietică. 

În numele luptei cu acest ‘inamic’ sunt permise abuzuri, sunt justificate anumite acțiuni și totodată acest ‘inamic’ poate fi cu ușurință învinovățit de orice tocmai pentru că ‘inamicul extern-invizibil’ nu se poate apară și asta se observă des în discursul actualei clase politice. Cel puțin săptămânal auzim de așa zisele atacuri rusești. Când platforma IMM Invest nu a funcționat Ministrul Econimiei, Florin Cîțu a învinovățit Rusia, când adevărul iese la iveală și vedem corupția fără precedent a Guvernului PNL, e propagandă rusească 

și exemplele pot continua.

În realitate Rusia este aproape necunoscută și prost înțeleasă. Rusia a devenit un important jucător pe piață și asta mai ales datorită relațiilor economice pe care le dezvoltă cu tot mai multe țări din Europa, excepție făcând bineînțeles România, cu care nu există nici măcar relații diplomatice de ani buni. 

Simpla noastră poziție geografică ne impunea un minim relațional, chiar dacă suntem parte NATO, parte UE. Dacă Germania poate nouă de ce ne este interzis?

Aici intervine din nou nevoia acută de a avea un lider puternic, un lider jucător, nu un umil servil la Înalta Poartă.

Paradoxal, rusofobia vine la pachet cu o încredere foarte mare în partenerul nostru strategic SUA, datorat apartenenței noastre la NATO. Atâta timp cât încrederea în SUA este mare și există baze militare NATO pe teritoriul țării, nu văd o justificare pentru rusofobie.

Georgiana Arsene: Crezi că sunt condiții pentru ca pe scena politică din România să apară serioase forțe naționale, suveraniste și patriotice? Dacă da, când?

Oana Lovin: Condiția o reprezintă ‘fundul sacului’ sau ‘cuțitul la os’. Ar mai fi o condiție, să ne cunoaștem istoria, trecutul , ca cel puțin să nu repetăm greșelile.

Lehamitea față de actuală clasa politică acum este la cote maxime. Strada e cerut schimbarea cu ardoare, a obținut-o și acum constată că schimbarea a venit cu surprize neplăcute. Iluzia alternativei s-a risipit și s-a instalat dezamăgirea generalizată față de toată clasa politică. Dacă există un moment bun pentru ca o mișcare suveranista, patriotă să prindă viață, acel moment este ACUM. ACUM ori niciodată.

4 thoughts on “Oana Lovin: ”Rusofobia este o tehnică de manipulare clasică, de manual, care a fost utilizată în trecut și este folosită și astăzi, ‘inamicul extern’ ba chiar nevăzut”

 1. Pentru toti plangaretii pentru situatia nefericita a romanilor si Romaniei:

  Nimeni nu trebuie sa planga de mila prostilor!

  Romanii si Romania ar putea avea o situatie de invidiat de catre tot Mapamondu!

  Cu o conditie! Ca romanii sa sustina Responsabilzarea intregii Administratii publice, prin obligarea tuturor celor ce detin functii publice, de la Presedinte pana la ultimul functionar, sa depuna un juramant de Responsabilitate!

  Pana atunci, nimeni nu trebuie sa-si faca iluzii!

  Ce justitie ar avea Romania daca toti magistratii ar depune un juramant de Responsabilitate, de forma?:

  “”Jur ca in activitatea mea nu voi admite nicio influenta si nicio impunere, nici pe linie adminstrativa, nici pe linie politica si nici prin santaj!

  Activitatea mea, indifferent de persoanele vizate, va reflecta DOAR esenta Legii si a constiintei mele fara pata, exprimand convingerea mea cea mai intima in cauza respectiva, situatie cunoscuta DOAR de mine si Dumnezeu!

  Daca nu voi respecta cu sfintenie cele asumate mai sus, Dumnezeu sa abata asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri si sa ma lipseasca, pe mine si pe cele mai dragi fiinte, de sanatate si fericire!

  Asa sa ma RASPLATEASCA Dumnezeu!””

  Doar cine are minte de vita nu poate sa vada ENORMA diferenta dintre justitia de astazi, supusa politicului si Serviciilor si justitia in care magistratii s-ar supune doar lui Dumnezeu, Legii si propriei constiinte!

  Imaginati-va ca acest juramant se va aplica corespunzator in toate domeniile!

  Trezeste-te, romane!
  Sau fredoneaza distihul: „Mama noastra la noi toti/Tara de tampiti si hoti”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *