Domnule premier, cum rămâne cu punctul 8 de la Timișoara?

Domnule premier, cum rămâne cu punctul 8 de la Timișoara?

Orban: ”Tatăl meu a fost angajatul Securității”

Declarație șoc pentru românii de rând, dar deloc surprinzătoare pentru cei aflați la butoane: premierul Ludovic Orban a spus, într-un interviu, că nu e un criteriu pentru schimbarea din funcție colaborarea cu Securitatea comunistă.

Georgiana Arsene

Ludovic Orban nu este deranjat că și astăzi, după 30 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, când s-a murit pentru libertate, funcții importante sunt ocupate de foști colaboratori ai Securității.

Premierul a declarat, întrebat fiind de ce nu schimbă din funcție persoane precum Victor Opaschi, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte sau Dan Iamandi, șeful IGSU.

Asta e un lucru foarte rău, în jurul meu nu stau astfel de oameni…Pe de altă parte, nu poți să te duci pe toate funcțiile, unele dintre ele sunt ocupate prin concurs, în baza legii, și să schimbi oameni din funcții. Ăsta nu e criteriu petru schimbarea din funcție faptul că a avut colaborare cu Securitatea în perioada comunistă”, a spus Orban.  

În anul 2006, Orban a recunoscut că tatăl său a fost angajat al Securității având gradul de căpitan în rezervă, dar spune că a încheiat orice colaborare cu Securitatea înainte de a se naște el.

Ludovic Orban: ”Tatăl meu a fost angajatul Securității”, a titrat hotnews în data de 6 septembrie 2006.

Declarația lui Orban este cel puțin interesantă dacă ne amintim că, sâmbără,13 iunie 2020, premierul a participat la ceremonia de depunere de coroane de flori la Monumentul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în Piața Universității din Capitală.

Cu acest prilej, Orban a asistat și la momentul în care, în Piața Universității, s-a intonat ”Imnul Golanilor”.

Prin ceea ce a spus, astăzi, că un om, prin faptul că a fost colaborator al sinistrei Securități nu e un criteriu pentru a fi schimbat din funcție, premierul a dat o palmă grea victimelor Mineriadei și a arătat un uriaș dispreț față de acestea. De altfel, dacă ne gândim la faptul că, în spatele evenimentelor din 13-15 iunie 1990 stă frustrarea unora că partidul lui Iliescu a câștigat zdrobitor, cu 67%, iar Ion Ilesscu cu peste 85%, atunci înțelegm multe din declarațiile și gesturile de acum ale celor aflați la cârma României.

Reproduc, mai jos, câteva versuri din ”Imnul Golanilor” ce ar trebui să îi dea de gândit premierului.

Vrem libertate
Nu comunism
Şi nici schimbări de formă
Şi de aceea, securişti,
Să nu ne puneţi normă.
https://Versuri.ro/w/pyn1
Noi nu vrem neocomunism,
Nici neolibertate,
„Democraţii” originale
Şi nici minciuni sfruntate
” – Imnul Golanilor.

De asemenea, golanii mai cereau – iar cei care îl consiliază pe Orban ar trebui să îi atragă atenția că declarația sa referitoare la foștii ofițeri de Securitate e inoportună – respectarea punctului 8 de la Timișoara.

8. Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte (…)”, prevedea punctul 8 al Proclamației de la Timișoara.

Imnul Golanilor – Cristi Pațurcă

2 thoughts on “Domnule premier, cum rămâne cu punctul 8 de la Timișoara?

  1. Si eu am fost ” angajatul Securitatii ” . Am lucrat vreme de …vreo sase ani , in strada Eforie no. 2 la exploatarea si intretinerea centralei termice insa asta , nu ma face automat …” angajatul Securitatii ” mai ales ca pe-atunci , REPARTITIILE in munca erau date de catre Biroul Fortelor de Munca in functie de calificarea fiecaruia si fireste , in functie de pilele avute . Acest simplu fapt de-a fi lucrat acolo , nu mi-a adus niciun beneficiu in aia aproape sase ani iar dupa … nici atat ! Dumneata te-ntrebi retoric fireste despre ” punctul 8 de la Timisoara ” { acel proiect de lege initiat de catre un taranist Constantin TICU Dumitrescu } insa , la vremea respectiva Orban Ludovic nici macar nu-si facuse aparitia in Bucuresti deci , cum sa-i reprosezi astuia asa ceva ?!? Mai ales ca , in acel proiect de Lege , nu se vorbea nimic si despre urmasii urmasilor alora de-au facut parte dintre ” angajatii Securitatii ” . Sa nu crezi ca doresc sa-i iau apararea actualului premier insa , ai uitat ca , nimeni vreodata n-a fost in masura sa-si aleaga parintii ? Vrei sa-ti mai spun si faptul ca … in Moscova bunaoara , exista inca o strada ce poarta numele lui Pavilk Moruzov , acel pionier ce si-a tradat tatal organelor GPU , desi nu i-au stat vreodata in gat bucatele puse de ala pe masa familiei ? SI LA NOI IN ROMANIA AU FOST ASTFEL DE … COPII . PARINTI CARE SA FI FACUT CEEA CE I-A FACUT TROFIM MORUZOV BAIATULUI SAU …D-ASTIA N-AU PREA FOST . P.S. Nu te supara pe mine ca-mi permit sa ma bag in articolele dumitale insa , chiar cred ca unele lucruri merita precizari , fara suparare !

    1. Se pare că nu m-am făcut înțeleasă de dvs. Aveți dreptate, nimeni nu își poate alege părinții, dar de aici și până la a ține partea securiștilor, în condițiile în care mai merge și în Piața Universității să vorbească despre momentul 13-15 iunie 1990… hm… e cam mult… Citiți încă o dată ce am scris și veți înțelege…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *