Interviu cu ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, privind votul constituțional

Interviu cu ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, privind votul constituțional

Excelența Sa Ambasadorul Rusiei la București a acordat un interviu referitor la evenimentul deosebit de important care are loc astăzi în Rusia – despre votul general privind aprobarea modificărilor la Constituția Federației Ruse.

Georgiana Arsene: La 1 iulie, în baza Ambasadei Rusiei din București și la Consulatului General din Constanța, vor fi organizate secții de votare, unde cetățenii Rusiei își vor putea exprima punctul lor de vedere în cadrul votului național privind adoptarea modificărilor propuse la textul Constituției Federației Ruse. Precizați, vă rog, care sunt principalele prevederi ce vor apărea în noua versiune a Legii fundamentale a Federației Ruse?

Valeri Kuzmin: – Dintre cele mai importante prevederi ale noii versiune a Constituției pot fi evidențiate următoarele:

– interdicția de a înstrăina părți din teritoriul țării nostre, precum și de a îndemna la astfel de acțiuni;

– dreptul Federației Ruse la succesiune asupra teritoriilor ei față de URSS, inclusiv statutul de membru în organizații internaționale;

– constatarea succesiunii în dezvoltarea statului rus, a unității lui statale istoric formate, pe baza istoriei milenare și a păstrării memoriei strămoșilor și a credinței în Dumnezeu;

– crearea de condiții pentru dezvoltarea multilaterală – spirituală, morală, interlectuală și fizică – a copiilor, educarea lor în spiritul patriotic, creșterea la ei a simțului civic și a respectului față de vârstnici, ca una dintre cele mai importante priorități ale politicii de stat;

– statutul limbii ruse ca limba unui popor formator al statului, care face parte dintr-o uniune multietnică de popoare ale Federației Ruse care au cu drepturi egale;

– apărarea culturii ruse ca moștenire unică a poporului multietnic al țării, alături de apărarea identității culturale a tutoror popoarelor și comunităților etnice ale Federației Ruse;

– stabilirea unor limitări pentru ocuparea funcțiilor de șef al statului, membru al Guvernului federal, de șefi de regiuni și o serie întreagă de înalte funcții în sferajustiției etc, prin interzicerea existenței unei a doua cetățenii sau a deținerii unui permis de ședere permanentă, conturi și valori în bănci străine, situate în afara granițelor Rusiei;

– apărarea familiei, maternității, paternității și copilăriei; apărara instituției căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie; crearea de condiții pentru o educație demnă a copiilor în familie, precum și pentru îndeplinirea de către copiii ajunși la majorat a obligației de a avea grijă de părinți;

– o serie întreagă de principii ale statului social: respectul pentru munca cetățenilor, garantarea unui salariu minim, dar nu mai mic decât valoarea costului minim de trai al populației apte de muncă pe ansamblul țării, crearea unui sistem de pensii pe baza principiilor de universalitate, echitate și solidaritate a generațiilor, garantarea indexării anuale a pensiilor, precum și un echilibru între drepturi și obligații ale cetățenilor, parteneriat social și solidaritate și multe altele.

În străinătate, cel mai mare interes îl provoacă prevederile din noua variantă a Constituției ce consfințesc suveranitatea de stat a Rusiei, cu menținerea recunoașterii de către ea a tututor obligațiilor sale pe linie de drept internațional. Esența modificărilor rezidă în faptul că deciziile structurilor interstatale adoptate pe baza prevederilor acordurilor internaționale ale Federației Rusiei într-o interpretare ce contravine Constituției Federației Ruse, nu se supun ducerii la îndeplinire în țara noastră. Nu este o prevedere deloc unică în practica mondială constituțională și care nu înseamnă absolut deloc renunțarea la principiul supremației dreptului internațional sau limitarea drepturilor omulului pentru cetățenii Rusiei. Se păstrează, spre exemplu, posibilitatea de a apela, în caz de necesitate, la Curtea Europeană pentru drepturile omului.

De mulți ani auzim reproșuri la adresa noastră legate de modul cum, în Legea fundamentală, se stabilește termenul maxim pentru numărul de mandate prezidențiale în Rusia. De acum înainte, șeful statului nu poate ocupa această funcție de mai multe de două termene de 6 ani fiecare fără alte limitări suplimentare. O atare practică este pe deplin corespunzătoare legilor în vigoare din multe țări ale lumii.

În același timp, trebuie avut în vedere faptul că, spre deosebire de o serie de așa numite state democrate (să spunem în SUA, Germania, dar și în Marea Britanie și alte monarhii), Rusia își alege șeful statului prin vot direct național. Pe baza principiilor democratice general recunoscute ale dreptului electoral, în noua versiune a Constituției Rusiei, dreptul de a-și depune candidatura pentru funcția de președinte, în cadrul unei compeții electorale generale, este menținut și pentru actualul șef al statului, Vladimir Putin.

Nu este mai puțin important de amintit faptul că Legea fundamentală consfințește promovarea de către Federația Rusă a unei politici de întârire a păcii și securității internaționale, de asigurare a coexistenței pașnice a statelor și popoarelor, inadmisibilitatea amestecului în treburile interne ale statelor.

Georgiana Arsene: Cum vor influența modificările la Constituție viața cotidiană a rușilor?

Valeri Kuzmin: – Dacă amendamentele mai sus menționate vor fi aprobate în cadrul votului național, ele vor schimba, fără îndoială, în mai bine viața de zi cu zi a rușilor. Înainte de toate, este vorba despre perfecționarea sistemului asigurărilor sociale, a asistenței medicale, a educației, despre dezvoltarea și înmulțirrea patrimoniului cultural al poporului multietnic al Federației noastre.

Georgiana Arsene: Centrul Unional pentru Studierea Opiniei Publice (VȚIOM) i-a intervievat pe ruși la ieșirea de la vot în chestiunea modificărilor aduse Constituției. Conform exit-poll-urilor, amendamentele sunt susținute de 76% dintre participanții la vot. Împotrivă – 23,6%. Cum comentați acest vot al rușilor?

Valeri Kuzmin: – Cred că datele VȚIOM, strânse cu ajutorul exit-poll-urilor, privind susținerea a 76% dintre cetățenii participanți la vot a amendamentelor aduse Constiției corespund realității. Se poate afirma acest lucru cu încredere, deoarece, inclusiv în legătură cu decizia de reprogramare a votului pentru o dată ulterioară, din cauza pandemiei de coronavirus, a existat suficient timp pentru dezbaterea de către opinia publică a noilor modificări la Legea fundamentală. Această dezbatere s-a desfășurat  într-o atmosferă de transparență și libertate. Mulți ruși și-au exprimat poziția mai sus menționată și în mass-media și pe rețelele sociale și prin alte mijloace.

Georgiana Arsene: Dacă vor fi influențați alegătorii, în vreun fel, de faptul că rezultatele exit-poll-urilor au fost făcute publice înainte de finalizarea votului – aspect regretat de șefa Comisiei Centrale Electorale, Ella Pamfilova?

Valeri Kuzmin:  – Președintele Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova a regretat faptul că rezultatele sondajelor de la ieșirea de la urme au fost făcute publicate prea devreme, ceea ce vine în contradicție cu legislația rusă în vigoare. În același timp, însăși susținerea convingătoare de către rușii care au votat amendamentele la Constituție în primele zile va fi, probabil, întărită și de votul din 1 iulie, când la toate secțiile de vot se vor prezenta cei mai mulți dintre cetățeni. Cu scopul de a asigura condiții  dintre cele mai favorabile pentru exprimarea dreptului la opțiune, inclusiv pentru a preveni orice presiuni asupra alegătorilor, această zi a fost declarată nelucrătoare în Rusia.

Georgiana Arsene: Președintele Vladimir Putin a declarat că rezultatele votului privind Constituția ”trebuie să fie de absolută încredere” și că este inadmisibil ca cineva să fie constrâns. În ce cheie am putea/ar trebui să ”citim” declarația liderului de la Kremlin?

Valeri Kuzmin: – După cm am spus deja, amendamentele propuse la Constituție au primit deja aprobarea Parlamentului rus. Conform legislației în vigoare a țării noastre, acest lucru ar fi fost suficient pentru intrarea în vigoare a respectivelor modificări. În același timp, însă, președintele Vladimir Puțin, din proprie inițiativă a inițiat organizara unui vot popular pentru aceste amendamente pentru ca toți cetățenii ruși să primească posibilitatea de a-și spune părerea în chestiuni dintre cele mai importante și care privesc construcția statală și viața socială. Ordinea de votare, ținând cont de restricțiile antiepidemice, extinderea perioadei de funcționare a secțiilor de vot, introducere în două regiuni – Moscova și Nijni Novgorod – a procedurii votului de la distanță cu utilizarea Portalului unic al serviciilor de stat – toți acești factori, sunt convins de astea, creează nu doar premisele, dar și garanțiile reale ale ”unei încrederi absolute” în rezultatele plebiscitului național legat de noua versiune a Constituției.

Georgiana Arsene: În momentul de față au sosit în Rusia observatori străini?

Valeri Kuzmin: – Din câte știu, votul pentru amendamentele la Constituție este urmărit de numeroși observatori străini, atât din țările Uniunii Economice Eurasiatice și CSI, cât și din alte țări.

2 thoughts on “Interviu cu ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, privind votul constituțional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *