Un diplomat american la București spune ce informații dădea Măgureanu despre ruși la Ambasada SUA

Un diplomat american la București spune ce informații dădea Măgureanu despre ruși la Ambasada SUA

Pe vremea când era directorul Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu a mers în audiență la ambasadorul american la București, Alfred H. Moses, căruia i-a vorbit despre ”mafia rusească din România”.

Georgiana Arsene

În cartea sa, intitulată ”Memoriile unui ambasador american. Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină”, diplomatul Alfred H. Moses prezintă și o întâlnire avută cu Virgil Măgureanu, pe atunci directorul Serviciului Român de Informații. Despre acesta, diplomatul american spune că, în general, era sincer cu el.

În cadrul întrevederii, Măgureanu i-a spus diplomatului american că Serviciul de informații rusesc vrea să coopereze cu SRI pentru a combate mafia rusească din România ”și în același timp foloseau aceeași mafie pentru a promova obiectivele politice ale Rusiei”.

Diplomatul american dă de înțeles că nu avea prea mare încredere în ceea ce spunea Măgureanu.

Potrivit lui Măgureanu, mafia rusească transporta ilegal arme prin România către Orientul Mijlociu, cu cooperarea bulgarilor. E posibil ca acest lucru să fi fost adevărat. Măgureanu, în felul lui, era în general sincer cu mine. Voia sprijinul nostru în combaterea contrabandei și terorismului. (…) Era de părere că rușii jucau din nou vechiul joc imperialist, dar, având în vedere puterile lor limitate, își mărgineau eforturile la a încerca să convingă România să nu se apropie mai mult de Occident. Măgureanu a susținut că rușii îl foloseau în acest scop pe Funar, primarul Clujului. Mă îndoiam foarte mult de acest lucru”, a scris Alfred H. Moses, în lucrarea sa la pagina 222.

One thought on “Un diplomat american la București spune ce informații dădea Măgureanu despre ruși la Ambasada SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *