Vice-ministrul rus al Afacerilor Externe, despre sistemele antirachetă americane din Polonia și România

Vice-ministrul rus al Afacerilor Externe, despre sistemele antirachetă americane din Polonia și România

Aleksandr Grușko, vice-ministrul rus al Afacerilor Externe din Rusia, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Interfax și preluat de vestidinrusia.ro, despre problema redislocării armelor nucleare în Europa. Sistemele antirachetă americane agreavează situația.

Georgiana Arsene

Grușko a fost întrebat dacă este posibilă redislocarea armelor nucleare din Germania în Polonia și care ar fi consecințele punerii în aplicare ale unui asemenea plan, având în vedere că acest lucru ar încălca Actul fundamental Rusia-NATO.

Vice-ministrul rus al Afacerilor Externe a explicat că Rusia urmărește cu atenție acest lucru și că actul fundamental Rusia-NATO consacră angajamentul strict al țărilor alianței de a nu schimba structura și geografia amplasării armelor nucleare și a geografiei aferente.

Oficialul rus și-a exprimat speranța privind respectarea acestui angajament, însă a subliniat că acțiunile administrației americane extind, oarecum, ideea privind limitele posibilului.

Prin urmare, nu există siguranță, a punctat Aleksandr Grușko.

Acesta a subliniat că, dacă se va vedea o mișcare spre concretizarea unor planuri ori o pregătire corespunzătoare, Rusia va lua toate măsurile de precauție necesare, inclusiv de natură militară, pentru a-și asigura securitatea.

Referitor la pilonii pe care se sprijinea sistemul de securitate militară din Europa, vice-ministrul Afacerilor Externe a precizat că trebuie văzută politica americană din ultimii ani, când totul a început prin faptul că SUA au sabotat ratificarea Acordului de Adoptare a Tratatului CFE – Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa – “piatra de temelie” a securității europene, așa cum este consemnat în preambulul acestuia.

Apoi, s-au retras din Tratatul INF – iarăși, se părea că nimeni n-ar fi putut să atenteze asupra acestui acord. Acum – fără niciun motiv, retragerea din Tratatul Cer Deschis. Și, dacă se va întâmpla ceea ce spuneți, adică redislocarea armelor nucleare tactice, atunci, aceasta ar putea deveni o “lovitură de grație, a explicat Grușko.

Până acum, însă, a adăugat oficialul rus, în afară de aluziile la astfel de scenarii, nimeni nu a anunțat vreo înțelegere privind acest subiect.

Dar, luând în considerare modul rușinos – fără a ține cont de interesele nimănui – în care procedează Statele Unite, o astfel de probabilitate nu poate fi exclusă, a adăugat sursa citată.

Grușko a reamintit că Rusia a explicat că, în Europa nu vor fi rachete americane cu rază medie și mai scurtă de acțiune, nici Rusia nu le va desfășura.

Însă, imediat ce asemenea rachete își vor face apariția, le va amplasa și Rusia.

Și, acele țări care, astăzi, literalmente luptă pentru prezență militară americană sub orice formă, pentru statutul de state ”din linia întâi” – iar, aici mă refer la Polonia și Țările Baltice, trebuie să înțeleagă toate implicațiile unei astfel de alegeri, din punctul de vedere al propriei securități și al securității aliaților lor, a precizat oficialul rus.

ALEKSANDR GRUŞKO: Rusia şi NATO au încetat complet cooperarea pe ...

Sistemele antirachetă americane agreavează situația.

Problema se agravează

Solicită Rusia explicații NATO cu privire la consolidarea componentei de apărare antirachetă în Polonia?

Înainte am discutat, chiar au existat inițiative pentru crearea unui sistem comun de apărare anti-rachetă. Dar, astăzi, ce este de discutat? Planurile sunt în curs de implementare, iar, în 2021, ar trebui finalizată crearea unei baze de rachete în Polonia, cu lansatoarele MK-41. Acest lucru va tulbura și mai mult echilibrul și va crea o amenințare directă pentru interesele Federației Ruse, în special, având în vedere faptul că, la mai puțin de două săptămâni de la părăsirea Tratatului INF, americanii au testat rachete de croazieră cu baza la sol.

Problema se agravează doar. În România, sistemul este deja gata, acolo sunt deja instalate lansatoarele MK-41, care sunt universale și din care pot fi lansate rachete de diferite destinații. Cu aceleași lansatoare de rachete MK-41 sunt echipate navele americane având sistemul de apărare antirachetă ”Aegis Ashore”. Aceste sisteme pot fi încărcate și cu Tomahawk-uri, adică rachete cu rază medie de acțiune ceea ce reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei. Toate acestea, desigur, sunt luate în considerare în procesul de planificare în domeniul apărării, a declarat Grușko.

Sistemele antirachetă americane agreavează situația în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *