Diplomații ruși pun punctul pe ”i”: recomandă tuturor românilor interesați nu se concentreze pe materiale din „industria de fake news”

Diplomații ruși pun punctul pe ”i”: recomandă tuturor românilor interesați nu se concentreze pe materiale din „industria de fake news”

Luare de poziție extraordinară a reprezentanților Ambasadei Rusie la București, în legătură cu vaccinul anti COVID Sputnik V.

Mai mult, diplomații ruși subliniază importanța imformării din surse oficiale și ignorarea industriei de fake news.

Reproduc mai jos comunicatul de presă INTEGRAL al Ambasadei Rusiei în România, pentru o înțelegere exactă a situației.

Ambasada a studiat cu interes tema dedicată înregistrării primului vaccin dezvoltat în Rusia împotriva coronavirusului, care a prezentată pe platforma de știri Observator pe postul de televiziune Antena 1, pe 12 august a acestui an (https://clck.ru/QFcuj).
🔹 Este întrutotul firesc ca pe fondul pandemiei COVID-19 în desfășurare, acest subiect să fie de mare interes atât pentru opinia publică din ale noastre două țări, cât și în diferite părți ale lumii. În acest context, serviciul de presă al Ambasadei menționează că interviul ambasadorului Rusiei în România V.I.Kuzmin privind înregistrarea oficială a vaccinului dezvoltat în Rusia „Sputnik V” („V” nu este un număr de serie, ci o literă capitală latină) a fost prezentat în programul menționat anterior departe de a fi complet, și unele dintre afirmațiile sale, deși probabil doar de dragul de a economisi timpul de emisie, au fost pur și simplu rupte din context.
🔹 Pentru a pune la dispoziția opiniei publice din România informații obiective pe acest subiect, pe baza textului complet al interviului Ambasadorului și a informațiilor suplimentare conținute în surse oficiale ruse, serviciul de presă comunică următoarele.
🔹 1. Centrul Național de Cercetare din Rusia (CNC) pentru Epidemiologie și Microbiologie “Academicianul N.F. Gamaleya” (fondat în 1891) a devenit principala bază pentru dezvoltarea noului vaccinului; Centrul este de referință în domeniul său și se bucură de autoritate nu numai în Rusia, ci și în lume în general (http://gamaleya.org/).
🔹 2. Dezvoltarea vaccinului Sputnik V într-o perioadă relativ scurtă a fost posibilă datorită cercetărilor efectuate în cadrul Centrului Național de Cercetare încă din anii 1980 privind cercetarea maladiilor virale periculoase. Astfel, lucrarea nu a fost realizată de la zero, ci pe baza experienței existente în dezvoltarea vaccinurilor pe o platformă tehnologică folosind adenovirusuri. Datorită acestei platforme, a devenit posibilă dezvoltarea de noi vaccinuri nu în decurs de un an și jumătate până la doi ani, ca de obicei, ci în câteva luni.
🔹 3. Mai devreme, la Centrul Național de Cercetare, folosind vectori pe bază de adenovirus, au fost dezvoltate cu succes mai multe medicamente, printre care trebuie să fie menționate două vaccinuri: împotriva febrei Ebola (implementat în 2015), precum și împotriva așa-numitului virus a Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS, Middle East respiratory syndrome). Acesta din urmă se află în prezent într-un stadiu avansat al testărilor clinice.
🔹 4. Dacă apelăm la comparații care sunt mai inteligibile pentru publicul larg, atunci esența noii metode de elaborare a vaccinului se datorează faptului că o „stație orbitală” – un fragment de coronavirus – este agățată de un adenovirus relativ inofensiv pentru oameni utilizat drept un „vehicul de lansare”. Apoi acesta este lansat în interiorul corpului uman, unde se formează imunitatea atât față de „vehiculul de lansare” (adenovirus), cât și față de „stația orbitară” (coronavirus). Pentru a consolida succesul, trei săptămâni mai târziu ,aceeași” stație orbitală „este lansată pe un alt „vehicul de lansare”. Imunitatea se dezvoltă din nou și, drept urmare, împreună cu imunitatea la ambele adenovirusuri (cele două „vehicule de lansare”), de care organismul nu are nevoie atât de acută, se produce o protecție imună fiabilă împotriva ambelor coronavirusuri (https://ria.ru/20200811/1575650345.html).
🔹 5. METODA PREZENTATĂ A FOST NUMITĂ „DUBLU-VECTOR” ȘI, ÎN ESENȚĂ, ESTE UN KNOW-HOW DIN RUSIA, UNIC, DEZVOLTAT ÎN CADRUL CENTRULUI NAȚIONAL DE CERCETARE DIN RUSIA (CNC) PENTRU EPIDEMIOLOGIE ȘI MICROBIOLOGIE “ACADEMICIANUL N.F. GAMALEYA”. DUPĂ CUM SE PARE, DEOCAMDATĂ ÎNCĂ NU TOT CORPUL COMUNITĂȚII ȘTIINȚIFICE INTERNAȚIONALE A REUȘIT SĂ APRECIEZE PE DEPLIN ACEASTĂ DESCOPERIRE. (https://sputnikvaccine.com/…/zapreschennaya-kolonka-vaktsi…/).
🔹 6. Până în prezent, vaccinul Sputnik V a fost testat și recomandat pentru utilizare ca agent preventiv, în principal, pentru persoanele sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Continuă lucrările la adaptarea vaccinului pentru copii și vârstnici; cercetătorii se așteaptă să finalizeze aceste lucrări toamna.
🔹 7. În prezent, producția vaccinului în Rusia abia începe să se desfășoare. VACCINAREA VA FI VOLUNTARĂ. În primul rând, se preconizează vaccinarea cadrelor medicale și din învățământ.
🔹 8. Producția în masă a vaccinului va deveni o realitate la începutul anului 2021. Până acum, Fondul de investiții directe din Rusia a primit cereri preliminare pentru furnizarea a până la 1 miliard de doze de vaccin din 20 de state ale lumii. (Până în prezent, la Ambasada Rusiei la București nu au fost depuse cereri oficiale de acest gen.)
DESIGUR, ÎN PRIMUL RÂND, VACCINUL ÎN TOATE MODIFICĂRILE LUI, PE MĂSURĂ CE ACESTEA VOR FI DEZVOLTATE, VA FI DISPONIBIL PENTRU CETĂȚENII FEDERAȚIEI RUSE.
🔹 În încheiere, serviciul de presă al Ambasadei recomandă cetățenilor interesați, mass-media și instituțiilor medicale de resort din România să nu se concentreze pe materiale din „industria de fake news”, de „neprofesioniști” (iar, de fapt, politizate și părtinitoare, inclusiv în interesul corporațiilor farmaceutice internaționale), ci pe surse oficiale ruse, în care informațiile relevante sunt publicate suficient de repede, inclusiv pe site-ul oficial https://sputnikvaccine.com/.

Sursa: Ambasada Rusiei în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *