O carte și atât de multe întrebări…

O carte și atât de multe întrebări…

Furat de evocarea amintirilor, mi-a scăpat menționarea unei cărți remarcabile, oferită tot de profesorul meu de chimie din cursul elementar Laurențiu Abegg…

Gelu Voican VOICULESCU

Vă povesteam aici despre începuturile mele cu astrologia, strâns legate de profesorul Laurențiu Abegg.

Din păcate, ulterior, nu i s-a mai permis să predea, fiind, de fapt, farmacist de profesie. Nu a contat că fusese chiar asistent la catedra de farmacologie a Facultății de Medicină și Farmacie. A fost un eminent dascăl de chimie care a marcat numeroși caragialiști.

Acum, vreau să mă refer la cartea lui Constantin Eratostene Astre și glande subintitulată ”Caracter, temperament, destin”, publicată în Editura Bucovina I. E. Torouțiu, fără an, la București. (Reeditată de Editura LexSublima – 2007, București).

Presupun că apăruse între 1939-1941.

Pe lângă ținuta intelectuală foarte elevată, cartea dovedea o neobișnuită competență medicală, corelând astrologiei glandele cu secreție internă, în condițiile în care endocrinologia era o știință foarte recent constituită grație contribuției lui C.I. Parhon (1874-1969).

În privința autorului rămas neidentificat, care a semnat cu pseudonimul Constantin Eratostene, cercetările recente făcute cu mijloacele digitale atât de complexe, nu au avut nici un rezultat.

Rog cititorii care ar avea informații despre cine a fost în realitate Constantin Eratostene să-mi dea de veste la adresa inprimalinie@gmail.com.

Astre și glande este prima carte de astrologie apărută în românește. Autorul – neidentificat, încă – părea că era la curent cu literatura astrologică engleză care – e drept – era relativ empirică.

Cunoștea și autori francezi de astrologie, precum: Paul Choisnard, alias Paul Flambart – 1867-1930, Henri Selva – 1864-1952 și Eugene Casland – 1865-1940.

În această carte unică, Eratostene a oferit un veritabil manual de astrologie.

La polul opus se situează al doilea autor român, Armand Constantinescu, un fost judecător exclus din corpul magistraților în jurul anului 1940 pentru mită.

Cartea sa, intitulată Cer și destin, Editura Cugetarea George Delafras, 1942, București, este o însăilare haotică amestecând cunoștințe incomplete preluate eronat din cărți de astrologie franceză.

Este o lucrare siropoasă, propunându-și să interpreteze astrologic biografia unor figuri ale culturii române: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, într-o abordare simplistă și incoerentă. Nici nu ar fi meritat menționată această indigestă scriere, dacă – pe fondul ignoranței generalizate – nu ar fi fost reeditată de două ori în 1999 și în 2004, la Editura AnandaKal București.

Acest succes nejustificat este rușinos pentru epoca actuală, cu atât mai mult cu cât asistăm la proliferarea literaturii astrologice printre care există și numeroase lucrări de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *