Ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu în decembrie 1989

Ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu în decembrie 1989

Invitat la emisiunea domnului Ovidiu Ioanițoaia, fostul președinte al Federației Române de Handbal, domnul Cristian Gațu a vorbit despre momentul întoarcerii elicopterelor de la Târgoviște, după execuția cuplului Ceaușescu. Fostul mare handbalist era pe atunci șeful dispozitivului militar de la Ghencea. Mă văd nevoit să fac niște precizări…

Gelu Voican VOICULESCU

După 31 de ani, încă sunt fapte petrecute în acel decembrie însângerat din 1989 care ridică semne de întrebare. Fie că este vorba despre participanți activi la evenimentele de atunci sau simpli comentatori, Revoluția Română din decembrie 1989 nu lasă pe nimeni indiferent nici măcar acum, la 31 de ani de atunci…

Acesta este și motivul pentru care vreau să punctez câteva aspecte, motivat fiind de afirmațiile făcute de domnul Cristian Gațu în emisiunea domnului Ovidiu Ioanițoaia.

Domnul Gațu declară că, în 25 decembrie 1989, că eu i-aș fi spus gen. Stănculescu, cu o familiaritate vexatorie, Spuneți-i lui Gațu să ne dea doi-trei băieți…

În fapt, nu aveam cum să mă exprim astfel. Și aceasta pentru că, la momentul 25 decembrie 1989, nu dețineam nici o funcție în statul român și, cu atât mai mult, nu eram în măsură să îi spun unui general ce să facă.

Pe de altă parte, eu nu îl cunoșteam personal pe domnul Cristian Gațu. Auzisem, e drept, de performanțele sale sportive, dar nu aș fi putut să îl recunosc între alte persoane.

Din ce îmi amintesc, gen. Stănculescu trebuia să meargă cu două autosanitare să ridice cele două cadavre, învelite fiecare în două rânduri de foi de cort.

Nu pot spune dacă domnul Gațu a plecat cu el, dar eu, în nici un caz nu i-am însoțit. Atunci când am coborât din elicoptere am intrat într-un pavilion unde am luat o gustare, dinainte pregătită pentru noi.

”Au dispărut cadavrele”

La un moment dat, gen. Stănculescu a revenit și, luându-mă deoparte, mi-a șoptit consternat: Au dispărut cadavrele.

Surprins de o asemenea veste, i-am replicat sec: Foarte bine, dacă i-au luat, în felul ăsta se vor convinge că au fost executați...

Mă refeream, bineînțeles, la Securitate, de a cărei omniprezență eram cu toții obsedați.

În realitate, lucrurile s-au petrecut astfel: echipajele celor două elicoptere se temeau că vor fi eliminate ca să se șteargă urmele întregii operațiuni. Pe cale de consecință, pretextând o defecțiune de motor la unul din elicoptere, au depus cele două cadavre la sol și au decolat. Trebuie să precizez că nu a fost vorba de ”saci”, așa cum s-a exprimat domnul Gațu în discuția cu domnul Ioanițoaia. Termenii folosiți vor fi foarte importanți în tot acest episod.

După plecarea elicopterelor, un căpitan Călinescu, însoțit de un plutonier Puișor, remarcând cele două – să le zicem ”pachete” din foi de cort – s-au apropiat cu precauție. Plutonierul Puișor a fost trimis să se apropie și să vadă ce e cu ele, mai ales că, dintr-unul se vedea ieșind un picior de femeie descălțat.

Dând la o parte foile de cort ce acopereau cadavrele, plutonierul a văzut, îngrozit, chipurile însângerate ale soților Ceaușescu. Raportând ce a constatat, s-a hotărât mutarea cadavrelor ceva mai încolo, lângă o ridicătură de pământ de pe stadionul Ghencea. Era ceea ce se numea o ”biută”.

Din pricina înserării, gen. Stănculescu nu a mai văzut nimic, fapt care l-a făcut să afirme că au dispărut cadavrele. Drept urmare, pe toate telefoanele militare s-a ordonat căutarea unor ”colete” , învelite în foi de cort.

Această comandă, alături de termenul folosit – ”colete ” – nu a făcut decât să amplifice confuzia, pe fondul unei psihoze generale.

În cele din urmă, gen. Stănculescu a ordonat ca elicopterele și parașutiștii care au fost la Târgoviște să se prezinte la raport la ora 6 dimineața. Bineînțeles că ordinul a fost executat, dar respectivii militari erau și mai convinși că vor fi lichidați definitiv.

Mergând la locul aterizării, au găsit cu ușurință cele două cadavre ce au fost duse la Spitalul Militar Central din București. Parașutiștii și cele două echipaje s-au întors la Boteni. Temerile lor că vor fi executați fuseseră neîntemeiate. Apăreau zorii unei lumi noi, eliberată de teroare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *