Povestea din spatele unei fotografii

Povestea din spatele unei fotografii

La începutul lunii în curs, cu prilejul unei vizite la Sighetu Marmației, la rutenii subcarpatici, am aflat despre Sfântul Alexis Kabaliuk, Apostolul Carpato-Rusiei.

Georgiana Arsene

Îmi place să-mi fac fotografii, să–mi amintesc, peste timp, de oameni și locuri dragi, interesante sau pline de istorie. Recent, cu prilejul unei vizite la rutenii subcarpatici, am mers și la Memorialul Sighet.

De ce? Pentru că, acolo, la loc de cinste, se află icoana Sfântului Alexis Kabaliuk.

În imaginea de mai jos vedeți icoana Sfântului.

Cuviosul Părinte de Dumnezeu-purtător Alexis Kabaliuk, Apostolul Carpato-Rusiei (30 august 1877 – 2 decembrie 1947), a fost lider al ortodoxiei carpatine la începutul secolul XX. Prăznuirea lui se ţine în 21 octombrie  şi în 2 decembrie. Există şi un acatist scris în cinstea lui.

Acatistul poate fi citit aici.

Alexander Ivanovich Kabaliuk s-a născut într-o familie greco-catolică – unită – dar s-a convertit la ortodoxie de tânăr. A devenit arhimandrit şi a jucat un rol major în renaşterea ortodoxiei în regiunea transcarpatică la începutul secolului XX, activitatea sa misionară fiind persecutată de autorităţile austro-ungare, care îi suspectau pe credincioşii ortodocşi de simpatii pro-ruse. La începutul Primului Război Mondial, Kabalyuk a fost condamnat la închisoare iar după ce a fost eliberat a fost unul din liderii ortodoxiei carpatine până la moartea sa în 1947. El este considerat un erou al ortodoxiei şi a fost proclamat în 2001 de către Biserica Ortodoxă a Ucrainei – Patriarhia Moscovei – ca primul sfânt ortodox rus al Subcarpatiei.

Moaștele sale sunt păstrate în mănăstirea Sfântul Nicolae din satul Iza din Ucraina, informează orthodoxwiki.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *