Țărănistul Ion Rațiu influența The Economist împotriva României

Țărănistul Ion Rațiu influența The Economist împotriva României

Fostul ambasador american la București, Alfred H. Moses, vorbește, în cartea sa ”Memoriile unui ambasador american. Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină” despre felul în care presa occidentală privea și prezenta situația din România.

Georgiana Arsene

H.I. Mencken a făcut o glumă celebră când a spus că datoria jurnaliștilor est3e aceea de a-i alina pe cei afectați și de a-i afecta pe cei aflați într-o stare de confort. Dacă-i așa, atunci România cea afectată era o excepție. A primit în mod constant o acoperire de presă dură.

În afară de ziarul Financial Times, al cărui reporter, Virginia Marsh, a avut o abordare echilibrată, acoperirea României în presa internațională era în mod uniform una negativă.

De exemplu, echipa redacțională a ediției europene a ziarului Wall Street Journal a avut o atitudine lipsită de bunăvoință față de România, fiind sceptică în legătură cu progresele sale și sugerând că n-a reușit să se debaraseze cu totul de trecutul său comunist.

Ion Rațiu

Ziarul The Economist aducea în mod regulat critici dure României, fiind influențat de țărănistul Ion Rațiu care, în ciuda vârstei sale înaintate și a numărului mic de adepți politici din România, petrecuse 30 de ani la Londra, lustruindu-și imaginea de figură importantă a opoziției.

Memoriile unui ambasador american. Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină, Alfred H. Moses, pag. 241

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *