Președintele Institutului Național de Cercetare a Economiei Mondiale și Relațiilor Internaționale (IMEMO), despre problemele de pe agenda lui Biden

Președintele Institutului Național de Cercetare a Economiei Mondiale și Relațiilor Internaționale (IMEMO), despre problemele de pe agenda lui Biden

Aleksandr Dînkin, președintele Institutului Național de Cercetare a Economiei Mondiale și Relațiilor Internaționale (IMEMO), a declarat, în cadrul unui interviu care sunt problemele pe care le va avea de rezolvat noul președinte al Statelor Unite ale Americii Joe Biden.

Georgiana Arsene

Una din marile probleme aflate pe agenda lui Joe Biden este legată de efectele pandemiei de coronavirus, care a dus la pierderea a sute de mii de vieți omenești.

În opinia lui Dînkin, situația ”evoluează după un scenariu exclusiv dramatic”.

Se poate spune că, astăzi, în Statele Unite este o catastrofă umanitară, pentru că numărul deceselor de coronavirus fie a depășit, fie va depăși în câteva zile pragul de 250.000 de oameni (în cel de-al Doilea Război Mondial, SUA au pierdut 420.000 de oameni – n.r.).

Experți americani de prestigiu se așteaptă ca, în ianuarie-februarie, să fie deja 300.000. Iată de ce, această chestiune este de prioritate maximă. Acum, dezvoltarea economică a frânat oarecum. Potrivit estimărilor Institutului nostru, ne așteptăm ca economia americană să scadă în 2020 cu peste 3%., spune președintele Institutului Național de Cercetare a Economiei Mondiale și Relațiilor Internaționale (IMEMO).

Referitor la evoluția relațiilor SUA cu Europa și NATO, președintele IMEMO spune că, judecând după reacția marilor capitale vest-europene, în primul rând a Londrei, Berlinului și Bruxelles-ului, acolo domnește euforia.

Europenii au așteptări foarte mari și cred că duritatea criticilor la adresa NATO va scădea.

Mai rămâne și problema Brexitului, după ce scenariu va evolua în continuare?

Dînkin consideră că poziția lui Biden nu-i va încânta prea mult pe britanici, deoarece are rădăcini irlandeze și ei insistă pe menținerea granițelor deschise, fapt care nu este prea plăcut pentru conservatorii britanici. Temerea specialistului este că acest aspect va deveni un punct conflictual.

Relațiile ruso americane vor cunoaște îmbunătățiri?

Am mari îndoieli că America va negocia cu Europa în privința îmbunătățirii relațiilor cu Rusia și anularea sancțiunilor. Interesant este faptul că, dacă analizăm schimburile comerciale ale Rusiei cu Statele Unite, în 2019 ele s-au cifrat la 26 miliarde de dolari. SUA sunt al cincilea partener economic al Rusiei, comerțul nostru cu SUA este mult mai mare decât, să zicem, cu Franța sau Kazahstan.

Este, pe undeva, la nivelul comerțului nostru cu Turcia. Iar schimburile noastre cu SUA, în 2019, deși atunci nu era criză, au crescut cu 5%. În pofida sancțiunilor, oamenii de afaceri americani sunt interesați de dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

Dacă este să vorbim despre europeni, mediul de afaceri este interesat de relații comerciale cu Rusia, în timp ce conducerea politicienilor adolescenți se opune și nu manifestă nici un fel de dorință. Cum se vor dezvolta mai departe relațiile, este greu de prognozat acum., a spus Dînkin.

Acesta a subliniat că, în timpul administrației Trump, Congresul a codificat toate sancțiunile.

Astfel, toate decretele adoptate în mandatul lui Obama și în președinția Trump au fost ca decrete executive ale președintelui.

Alt președinte le poate anula pe cele anterioare, spune președintele IMEMO.

Congresul a codificat sancțiunile și le-a introdus într-o singură lege.

În Europa este suficient ca o țară să voteze împotriva anulării sancțiunilor și ele să fie prelungite. Țările Baltice și Polonia nu vor permite anularea, însă alte state, precum Italia și Ungaria nu ar fi de aceeași părere.

De aceea, senzația mea este că sancțiunile europene pot fi ridicate mai ușor decât cele americane, a punctat oficialul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *