Primarul de la Sectorul 2 întunecă relațiile româno-ruse

Primarul de la Sectorul 2 întunecă relațiile româno-ruse

Radu Mihaiu, edilul Sectorului 2 al municipiului București, o ia pe urmele fostului viceprimar, Dan Cristian Popescu și propune ca denumirea Parcului Fiodor Tolbuhin să fie schimbată.

Georgiana Arsene

În urmă cu trei ani, mai exact în luna august a anului 2017, viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, propunea redenumirea Parcului Fiodor Tolbuhin.

În opinia lui, era ”nepermis” ca la 27 de ani de la Revoluție să îl mai onorăm pe Fiodor Tolbuhin, unul din comandanții de vază ai Armatei Roșii, ”armată care nu s-a limitat doar la eliberarea României de fascism, ci a adus cu ea elementele specifice unei armate de ocupaţie”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Rus, Maria Zaharova, a atras atenția asupra faptului că rescrierea istoriei constituie un fapt extrem de grav și primejdios.

Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism, în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase, a spus purtărorul de cuvânt al MAE rus.

Adevarul.ro notează că Maria Zaharova a amintit, însă, şi faptul ca mareşalul Fiodor Tolbuhin i-a înmânat regelui Mihai I Ordinul Victoriei, astfel suveranul român intrând în rândul celor cinci cavaleri străini ai celei mai înalte decoraţii militare sovietice.

În plus, Zaharova a adus în discuţie şi gesturile Rusiei de comemorare a memoriei soldaţilor români:

Consider important să subliniez că autorităţile ruse în colaborare cu oficiali de la Bucureşti au ridicat două obiective comemorative dedicate soldaţilor români, care şi-au pierdut viaţa în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi în perioada postbelică: primul, în luna octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, iar cel de-al doilea în luna mai, anul curent, în localitatea Novoşahtinsk din regiunea Rostov.

Radu Mihaiu are o problemă cu rușii?

Noul edil de la Sectorul 2, Radu Mihaiu, președinte al USR Sector 2, ”Partidul neomarxist al antreprenorilor, al domnului Florian Coldea și al aripii franceze din UE”, după cum îl numește Sorin Roșca Stănescu, vrea să facă exact ceea ce impută comuniștilor. Și anume, ștergerea cu buretele a tuturor valorilor anterioare și înlocuirea lor cu alte simboluri.

Noul București nu trebuie să conțină nimic care să le arate cetățenilor că rușii au fost nu doar oameni de toată isprava, ci chiar salvatori pentru România. În acest sens subliniez ideea că România nu a fost parte a procesului de la Nürnberg tocmai datorită URSS.

În schimb, USR, prin dorința de a face Noul București, îndoctrinează populația și, în special, tineretul, iar rusofobia este una din temele predilecte. Mihaiu maschează acest lucru în mesajul său printr-o aparentă doză de naționalism.

Recuperarea identității e un proces greu și de durată. Chiar și azi mai avem un astfel de exemplu în Sectorul 2.

Parcul Fiodor Tolbuhin poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism. Aceeași armată condusă de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist.

Voi cere cu insistență Consiliului General să voteze schimbarea denumirii acestui parc. Avem nenumărate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea să le promovăm. Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Trebuie să ne regăsim adevărata identitate și astfel să mai închidem niște răni rămase deschise de prea mult timp, scrie Radu Mihaiu.

https://web.facebook.com/689386518104305/posts/1301684756874475/?_rdc=1&_rdr

Edilul de la Sectorul 2 dovedește că nu este interesat de adevăratele probleme ale sectorului – dovadă mesajele primite la această postare, în care i se reproșează asta. În schimb, edilul întunecă relațiile româno-ruse.

Este inadmisibil să facă asemenea afirmații – de schimbare a denumirii parcului după ce o asemenea discuție aprinsese destul spiritele în urmă cu trei ani! Oare același lucru urmărește și acum? O vâlvătaie pentru că nu poate rezolva problemele Sectorului 2? Este doar o întrebare, care, evident, va rămâne fără răspuns…

Iată ce scria Ambasada Rusiei în România în 2017. Poate că nu ar fi rău ca Radu Mihaiu să citească…

Considerăm că inițiativa de preschimbare a numelui parcului “Fiodor Tolbuhin” se încadrează în contextul larg ale unor încercări nejustificate de a revizui istoria pe baza standardelor duble.

Inițiatorii acestei idei probabil știu că la București, de exemplu, sunt două monumente (în parcurile Cișmigiu și P.D.Kiseleff) ridicate în cinstea piloților militari americani care au bombardat fără milă capitala română pe 4 aprilie 1944.

Titlu: BUCURESTI – PARC KISELEFF – CEREMONIE – MONUMENT EROI AMERICANI

sursa foto: Agerpres

Monumentul eroilor americani din Parcul ”Cișmigiu” din București
sursa foto: a1.ro

Ca urmare a acestor bombardamente au fost uciși circa 3.000 de civili și peste 2.000 au fost răniți, peste 3.000 de case au fost distruse. Demn de remarcat este că pe americani nu îi consideră aici nimeni drept “criminali și ocupanți”, precum că nimeni aici nu pune sub semnul întrebării relevanța imortalizării memoriei acestora în capitala României.

https://web.facebook.com/AmbasadaRusa/posts/1026510794118625?_rdc=1&_rdr

One thought on “Primarul de la Sectorul 2 întunecă relațiile româno-ruse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *