Adevărul despre ”mineriada” din 19 februarie 1990

Adevărul despre ”mineriada” din 19 februarie 1990

Revin, acum, cu continuarea materialului Despre așa-zisa diversiune din 18 februarie 1990.

Gelu Voican VOICULESCU

Am înștiințat Biroul Executiv al CPUN și, pe loc, s-a luat decizia ca o echipă formată din reprezentanți ai întregului spectru politic să meargă urgent la Petroșani cu două helicoptere oferite de Armată pentru a împiedica venirea minerilor.

Ședința Biroului Executiv al CPUN din data de 19.02.1990

În timp ce eram deasupra Petroșanilor, am văzut două garnituri înțesate cu mineri care apucaseră să plece spre București.

La Petroșani am oprit 20.000 de mineri să urce în trenuri spre București. Acest lucru a fost posibil datorită discursurilor ținute de Cazimir Ionescu, Virgil Vâță, Florin Bădinici, Radu Ciuceanu, Ștefan Kirally și de mine.

La București ne-am întors rapid, tot pe calea aerului. Minerii au ajuns abia în jurul orei 20.00. Noi eram deja în Capitală de ore bune, având timp să organizăm, cu ajutorul Poliției, primirea lor în Piața Victoriei.

Au avut loc discuții între delegația minerilor și reprezentanții întregului spectru politic, convocați la Guvern.

Anunțând iminenta venire a minerilor

Rezultatul a fost că minerii s-au lăsat convinși să se întoarcă în aceeași seară în Valea Jiului.

Din acest motiv, de această dată, venirea minerilor nu s-a soldat cu incidente.   În concluzie, contrar alegațiilor domnului Ion Cristoiu, la 18 februarie 1990 nu a avut loc o diversiune, ci o adevărată agresiune care m-a vizat în principal pe mine pentru a pedepsi contribuția pe care am avut-o la îndepărtarea generalului Militaru din fruntea Armatei.

De altfel, menționez că acesta nu participa la ședințele de Guvern, considerând de la sine că MApN este un minister extra guvernamental și, ca atare, nu se subordona decât Președintelui.

Adevărații organizatori ai atacului asupra Guvernului, soldat cu ocuparea vremelnică a Palatului Victoria, deturnând o manifestație pașnică din piața cu același nume, au rămas necunoscuți.

Asemănarea cu ceea ce s-a petrecut în data de 6 ianuarie 2021 la Washington este superfluă și descalifică pe oricine speculează în acest sens.

2 thoughts on “Adevărul despre ”mineriada” din 19 februarie 1990

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *