Drum bun și cale bătută, domnule Adrian Zuckerman!

Drum bun și cale bătută, domnule Adrian Zuckerman!

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, pleacă de la post, după 391 de zile. Gestul său a fost primit cu bucurie de români pe Facebook.

Georgiana Arsene

Drum bun și cale bătută, domnule Adrian Zuckerman! Deși ”lingăii” din presă gen Cartianu v-au prezentat drept un prieten li regretă plecarea dumneavoastră, pentru mine și, vă asigur, pentru mulți români, gestul dumneavostră de a ne lăsa – sper – în pace ne umple de bucurie.

Domnule Zuckerman, nu ați fost niciodată prietenul meu. Misiunea dumneavoastră aici nu era de a deveni prietenul cuiva, ci de a reprezenta interesele SUA în România. Ceea ce ați făcut, din păcate, amestecându-vă grav în problemele interne ale României.

Doresc să salut și viziunea și calitățile de lider ale Președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului Premierului Orban. Vă mulțumesc pentru efortul neîncetat de a asigura atât crearea unei Românii de excepție, cât și de a menține pacea și securitatea. Dumneavoastră făuriți legăturile care aduc Statele Unite și România mai aproape ca niciodată.

Poporul român continuă să se elibereze din cătușele moștenirii corupte lăsate în urmă de regimul comunist. În urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și „baronii-tâlhari” roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleși să îl deservească. România continuă să ia măsurile necesare pentru a atrage investițiile străine care îi sunt necesare pentru a-și revendica locul care îi revine de drept în fruntea unei Europe revigorate! Este foarte clar că România este deschisă negocierilor, dar nu este de vânzare!, spunea Adrian Zuckerman, comentând rezultatul alegerilor locale.

Guvernul Orban a aplicat reforme pentru a restaura statul de drept – afectat de guvernul anterior – şi pentru a ‘smulge’ din rădăcini corupţia. Corupţia endemică şi baronii roşii rămaşi din anii regimului comunist nu îşi au locul în România modernă, a spus Zuckerman în mesajul de 1 decembrie.

Adrian Zuckerman nu s-a implicat numai în politica internă, ci și în economie, deranjat fiind de numărul mare de întreprinderi de stat din România. Acesta a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decât PRIVATIZAREA COMPLETĂ, ceea ce, de altfel, se și întâmplă.

Astăzi, România are cel mai mare număr de companii deținute integral de stat din Europa – peste 1200. Are și cel mai mare număr de companii deținute parțial de stat. România trebuie să continue cesionarea și calea către privatizarea completă.

Guvernul nu dispune de competențele necesare pentru a crea și conduce eficient și profitabil companiile. Astfel de companii deținute de stat reprezintă o sursă de patronaj politic, de persoane cu conexiuni politice, nepotism și alte mediocrități.

Companiile deținute de stat încetinesc economia, adăpostesc corupția, împiedică o concurență corectă și amână creșterea economică. Este practic imposibil ca firmele private să concureze eficient cu companiile deținute de stat. Pe întreg mapamondul s-a dovedit că piețele libere, economiile private au generat mai multă bunăstare și prosperitate pentru națiunile și popoarele lor, decât orice alt sistem, a spus Zuckerman.

Acestea ar fi numai câteva din motivele care v-au făcut antipatic în ochii românilor. Nu ați venit ca prieten, ci ca vătaf pe plantație. Nu ne-ați fost prieten și nici măcar nu v-ați purtat ca un adevărat diplomat.

Plecarea dumneavoastră bucură românii, iar asta ar trebui să vă dea de gândit…

Sursa foto: US Embassy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *