Povestea lui Navalny: din primul caz de corupție și nu numai

Povestea lui Navalny: din primul caz de corupție și nu numai

Povestea „pacientului berlinez” din primul caz de corupție și nu numai.

Primul a fost cazul Kirovles. În 2009, bloggerul Alexei Navalny a devenit consilier al lui Nikita Belykh, care tocmai preluase funcția în regiunea Kirov. Aproape întotdeauna era la mâna dreaptă atât la serviciu, cât și la vânătoare.

La scurt timp, consilierului i s-au pus întrebări în legătură cu schemele tulburi de la marea întreprindere „Kirovles”, care dintr-un anumit motiv a început să vândă cherestea prin intermediari în detrimentul propriu. Toate acestea au avut loc în fața lui Serghei Karnaukhov, adjunctul guvernator al regiunii pentru combaterea corupției.

„Ce a făcut Alexei Navalny? În loc să reformeze acest obiect, a spart sistemul de vânzări, a pus aici Vyatskaya Lesnaya Kompaniya LLC. – a spus Karnaukhov.

Relația dintre consilierul Navalny și guvernatorul Belykh s-a înrăutățit – aceștia își făceau în mod constant creanțe financiare. Acest lucru a devenit clar din corespondența lor publicată de hackeri. Nimeni nu i-a negat autenticitatea. Judecând după notițe, Belykh a fost jignit de protejatul său și a promis că nu-l va mai acoperi: „M-am simțit complet stelar! Uf! Dorința de a comunica cu tine a dispărut! Ai de-a face cu polițiștii și cu FSB pentru ajutorul tău silvicultura regiunii Kirov. „

Într-un mod ciudat, anchetatorii regionali până atunci au închis dosarul penal împotriva lui Kirovles, pentru care au fost mustrați de președintele Comitetului de anchetă, Alexander Bastrykin. „Aveți o persoană acolo, numită Navalny. Un dosar penal. De ce v-ați oprit fără să informați chiar conducerea comitetului? Întreaga țară vorbește despre această reducere. Discuțiile au fost publicate. Dacă există un motiv pentru respingeți cazul, raportați-l. Slab, temător, presiune „Raportați. Știți poziția mea, vom ajuta, vom duce cazul la biroul central”, a spus Bastrykin.

Cazul a ajuns în instanță. Al doilea secretar al Ambasadei Suediei în Rusia David Emtestam și un angajat al departamentului politic al Ambasadei SUA în Rusia Kevin Timati Covert au venit la întâlnirile din îndepărtata Kirov.

Nikita Belykh a participat, de asemenea, la proces. În acel moment, încă ca martor. Mult mai târziu, a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită mare. El a cerut bani de la negustori pentru mecenat. Acum Belykh este în colonie. Acolo a stăpânit profesia de jucării umplute. Dar Navalny a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare de 5 ani pentru delapidare. Complicii săi, omul de afaceri Pyotr Ofitserov și directorul Kirovles, Vyacheslav Opalev, au primit, de asemenea, o pedeapsă cu suspendare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a refuzat să recunoască cazul ca fiind motivat politic.

În timpul cazului Kirovles, anchetatorii au avut întrebări cu privire la circumstanțele obținerii statutului de avocat de către Navalny. Apoi, ICR a studiat documente, judecând după care bloggerul a făcut stagiul legal de doi ani necesar acasă.

„Ești tribun! Spune:” Am o experiență juridică lucrând ca propriul meu adjunct pentru probleme juridice. În propria mea firmă cu cifră de afaceri zero. Spuneți acest lucru – nu voi mai avea alte întrebări pentru dvs. nu vorbesc „, a declarat jurnalistul Maxim Kononenko.

Cu toate acestea, a fost privat de statutul său legal. După condamnarea în cazul Kirovles. În acel moment, a devenit clar că compania „Glavpodpiska”, care aparținea lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg, era implicată în cazul fraudei. O cerere pentru firma Navalny a fost scrisă de managerul de vârf al lui Yves Rocher, Bruno Leproux. El a arătat mașinăriile lui Navalny în furnizarea de servicii de transport, exagerând prețurile acestora și legalizând banii furați.

„În primăvara anului 2008, Oleg Navalny, fiind șeful Departamentului de corespondență internă al sucursalei„ Posta Rusă ”FSUE, a convins în mod fraudulos reprezentanții uneia dintre societățile comerciale cu capital străin, desfășurându-și activitățile comerciale în Federația Rusă, să încheie un acord pentru implementarea transportului de poștă de marfă cu compania „Agenția principală de abonament”, – menționat în TFR.

Adică cu firma familiei sale. Potrivit anchetei, compania Navalny nu a transportat poștă, alții au făcut-o, dar au primit 55 de milioane de ruble pentru servicii. Adică, schema cu compania de instalare a fost din nou folosită, ca în cazul Kirovles. Instanța i-a găsit pe frați vinovați. Alexey a primit 3,5 ani de probă, iar lui Oleg i s-a dat un termen real.

Suspiciunile de fraudă financiară împotriva lui Alexei Navalny și a echipei sale au fost exprimate în mod constant. Acțiunile de anchetă ale directorului executiv al FBK, Vladimir Ashurkov, au fost orientative. Agenții săi l-au găsit într-un apartament închiriat în centrul Moscovei. Șomerul oficial Ashurkov a cheltuit aproximativ un milion de ruble pe lună pe această locuință. Ulterior a fugit la Londra.

Anchetatorii au efectuat mai multe percheziții în fondurile stabilite de Navalny. Acesta din urmă se referea la soarta a aproape 600 de milioane de ruble colectate sub formă de donații. Comitetul de anchetă a deschis un dosar penal pentru furtul majorității acestor bani.

„Conform anchetei, Navalny, fiind șeful efectiv al acestor organizații, acționând împreună cu alte persoane, a cheltuit peste 356 milioane de ruble din această sumă în scopuri personale: achiziționarea de bunuri personale, valori materiale și plata cheltuielilor ( inclusiv sărbătorile în străinătate). Astfel, fondurile colectate de la cetățeni au fost furate „, a spus Marea Britanie.

Jurnaliștii au calculat deja pentru ce s-ar fi putut cheltui milioane și chiar și-au făcut un astfel de program. Se presupune că 95 au fost duși în străinătate, 3 au mers să cumpere o mașină nouă, 7 – să închirieze un apartament de clasă business. Alți 10, potrivit unor surse, sunt instruirea fiicei lui Navalny la American Stanford. Potrivit jurnaliștilor, colegul bloggerului Leonid Volkov a cheltuit 35 de milioane pe o casă din Luxemburg și ar fi cumpărat o casă într-un sat de lângă Moscova – în valoare de până la 25 de milioane de ruble.

„Navalny nu este bietul Che Guevara, nu Lenin este în închisoare, aceștia nu sunt acei revoluționari bolșevici care știau doar gruel, trăiește foarte bine și luxos și mănâncă, chiar homari”, a spus Roman Golovanov, jurnalistul „Komsomolskaya Pravda” .

Aproape toate cazurile împotriva lui Navalny se refereau la furtul de bani. În 2020, l-a insultat pe veteranul Marelui Război Patriotic Ignat Artemenko, l-a numit „lacheu”. Motivul a fost apelul veteranilor și faimoaselor figuri ale culturii, științei și sportului de a vota pentru adoptarea amendamentelor la Constituție. Veteranul Ignat Artemenko s-a îmbolnăvit după ce a fost insultat. Anchetatorii au deschis un dosar de calomnie.

În același timp, Navalny trebuia să se prezinte în mod regulat la Serviciul Federal al Penitenciarelor pentru a fi marcat ca sentință suspendată. Practică standard. Dar a încălcat în mod constant această procedură. Numai în prima jumătate a anului 2020 – de 6 ori.

Apoi a existat spitalizare. În timp ce Navalny era în comă, desigur, nu ar putea exista plângeri împotriva lui. Dar după ce a fost externat din clinica Charite, Serviciului Federal Penitenciar i s-a amintit de necesitatea de a veni la departament și de consecințele neprezentării. Navalny a răspuns că nu va sosi. A fost pus pe lista dorită. Și mai târziu, departamentul de la Moscova al Serviciului Penitenciar Federal a mers în instanță cu o cerere de a înlocui pedeapsa suspendată a lui Navalny cu una reală. Când a ajuns la aeroportul din Moscova, a urmat o arestare logică.

Acum este arestat. În timp ce se afla într-o carantină de două săptămâni – din cauza restricțiilor sanitare din Matrosskaya Tishina. De regulă, șefii influenți ai criminalității sau foști oficiali stau acolo. De exemplu, fostul guvernator al regiunii Sahalin, Alexander Khoroshavin sau fostul șef al teritoriului Khabarovsk, Sergey Furgal, și iată-l pe miliardarul colonel Dmitry Zakharchenko. În ceea ce îl privește pe Alexei Navalny, următoarea ședință de judecată cu privire la dosarul de calomnie împotriva veteranului Ignat Artemenko va avea loc pe 5 februarie. Iar pe 2 februarie, instanța Simonovsky din capitală va trebui să decidă o altă problemă, dacă va înlocui pedeapsa suspendată a lui Navalny cu una reală.

Sursa: https://www.vesti.ru/article/2514534

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *