Maria Zaharova: ”Am dori să sperăm că autoritățile de la București de această dată își vor demonstra bunul simț și nu vor fi conduse de provocatori”

Maria Zaharova: ”Am dori să sperăm că autoritățile de la București de această dată își vor demonstra bunul simț și nu vor fi conduse de provocatori”

Comentariul reprezentantului oficial al MAE rus, M.V.Zaharova, privind inițiativa de a redenumi parcul Tolbuhin din București, briefingul din 12 martie 2021.

Am fost șocați de cererea Consiliului Municipal al unui sector din București de a redenumi parcul numit după mareșal Fiodor Ivanovici Tolbuhin din centrul orașului, sub pretextul că comandantul sovietic ar fi participat la „schimbarea sistemului de guvernământ” în România. Apropo, nu este prima dată când se încearcă să i se scoată numele de pe harta Capitalei. În 2017 asemenea planuri au eșuat, vă reamintesc.

Maria Zaharova

Ar trebui reamintit, de asemenea, că la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial comandantul nostru remarcabil a condus operațiunile de alungare a trupelor hitleriste de pe teritoriul României, iar în mai 1947 regele României i-a decorat cu Ordinul Mihai Viteazul „pentru serviciile excepționale aduse țării, în acțiunea de eliberare de sub jugul fascismului german”.

Este vorbă, evident, de un alt exemplu de revizionism, de o încercare lipsită de principii, întreprinsă de autorii inițiativei pentru a-și spori importanța prin luarea unei atitudini antirusești, rusofobe, astfel de abordare fiind, din păcate, populară în anumite cercuri.

Nu trebuie să uităm, însă, că batjocura istoriei și a memoriei eroilor adevărați care au luptat împotriva nazismului este o activitate defectuoasă din punct de vedere moral și nedemnă. Aceste trucuri ieftine par deosebit de josnice în anul comemorării a 80 de ani de la atacul Germaniei naziste și aliaților săi asupra Uniunii Sovietice.

Am dori să sperăm că autoritățile de la București de această dată își vor demonstra bunul simț și nu vor fi conduse de provocatori. Totuși, în domeniul activității comemorative de cinstire a ostașilor căzuți noi și colegii noștri români avem multe interese și sarcini interconectate.

Sursa: Ambasada Rusiei în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *