Niki Modreanu, despre știrile false din decembrie 1989 de la TVR: ”Cred că Brateș era hotărât să dezinformeze”

Niki Modreanu, despre știrile false din decembrie 1989 de la TVR: ”Cred că Brateș era hotărât să dezinformeze”

Cât adevăr și câtă manipulare – voită sau nu – a fost în decembrie 1989 la televizor? Am avut, cu adevărat, o Revoluție condusă de la Televiziune, așa cum se vehiculează? Niki Modreanu, omul care a fost prezent în acele zile de foc din Studioul 4, a rupt tăcerea exclusiv pentru inprimalinie.org.

Georgiana Arsene

Mărturii care dau peste cap ani de propagandă și manipulare: așa pot fi catalogate declarațiile pe care Niki Modreanu le-a făcut în cadrul unui interviu video – care va fi publicat și pe contul de YouTube al blogului, In prima linie News .

Georgiana Arsene: În acele zile ale lui decembrie 1989 au fost difuzate la televizor și multe informații care au indus panica în rândul populației.

Teodor Brateș

Niki Modreanu: Da, da…

Georgiana Arsene: Nu cred că e cazul să reluăm cu fântânile otrăvite și așa mai departe… Întrebarea mea este dacă acele informații erau sau nu verificate?

Niki Modreanu: Nu erau verificate, că n-aveau cum să fie, că era… șeful de la Actualități, cum îl chema? Brateș care venise din radio în televiziune și era și el pe cai mari cu Securitatea și cu Partidul… Sigur, dacă era director adjunct sau director la actualități normal că era membru de partid… dar nu mai aveau timp și poate nici nu mai voiau să verifice. Că ”Nu beți apă, că apa e otrăvită”. Eu chiar am băut ostentativ apă în fața lor…

Georgiana Arsene: Erau, totuși, oameni de știri. Oricine știe că o știre se verifică din 3 surse. TVR are studiouri teritoriale, deci informațiile puteau fi verificate și în teritoriu…

Niki Modreanu: Apropo de oamenii de știri: nici acum nu știu dacă e real sau nu, dacă comportamentul lor e real sau nu, dacă au fost intenționați sau neintenționați, dar cu restricția uriașă care se făcea pe culoarul Studioului 4 și celor 3 studiouri de prezentare și pe culoarul care mergea spre… Nu era voie nimeni să se apropie, să intre și așa mai departe.

Georgiana Arsene: Să înțeleg că erau pur și simplu lăsate asemenea informații să ajungă libere la populație?

Niki Modreanu: Da, da, da. Să se creeze o stare de nesiguranță, pe care ei puteau să o domine. Un lucru pe care l-am aflat și eu, dar mai târziu, în ianuarie 90. În spatele meselor la care stăteau invitații și la care au stat și Iliescu, până la urmă, Caramitru și toți – era o perdea. După perdea, era o ușă care dădea spre o încăpere unde se scoteau și se depuneau decoruri – pentru Actualități, pentru o emisiune culturală… Ușa asta, la capătul ei, avea o altă ușă, care nu era închisă. Eu am crezut că era închisă. Dădea în culoar. Oricine putea intra pe acolo și în spatele lor să-i ucidă sau să își bată joc de ei. Erau lipsiți de conștiință și de ordine și disciplină.

Ei făceau totul la îndemână pentru că ”e vorba de noi, ne vedem, vorbim, ne dăm mari și așa mai departe”.

Georgiana Arsene: Se dădeau directive de la comandamentul de la etajul al XI-lea referitor la ce trebuia să apară pe post?

Niki Modreanu: Asta se tot spunea, dar nu cred că ajungeau până la etajul XI toate, toate…

Georgiana Arsene: Cine lua deciziile?

Niki Modreanu: Până la urmă, Brateș lua deciziile. Spunea că a vorbit cu șeful lui, superior, și că așa mai departe. Până la urmă, Brateș… N-a fost un om corect, după părerea mea, dar…

Georgiana Arsene: A dezinformat sau nu Teodor Brateș în acele zile? Mă refer la o dezinformare făcută în mod conștient, pentru că se poate dezinforma și involuntar, pe baza informațiilor primite și neverificate. E vorba, totuși, de niște enormități care s-au spus atunci…

Niki Modreanu: Din păcate, e dezinformare conștientă. Eu, la a doua facultate pe care am făcut-o, Jurnalismul, exista un curs: ”Informare și dezinformare”. Era o teorie foarte logică și foarte corectă, că realitatea este una singură. Informația variază fără să degradeze esența reală a informației, dar s-o îmbrace într-o culoare mai roz, culoare vișinie, neagră, galbenă și așa mai departe… Să-i dea anumite nuanțe. La asta se limita dezinformarea.

Începând din anii 90, dezinformarea era obiect în sine.

Cred că Brateș era hotărât să dezinformeze. În primul rând, să creeze panică, să creeze o panică în sânul celor prezenți și să se supună propunerilor și sfaturilor în ghilimele, pentru că erau, de fapt, decizie hotărâtoare, el le dădea ca sfat. Să se întâmple ce voiau ei să se întâmple.

Georgiana Arsene: Am avut, așadar, o Revoluție condusă de la Televiziune?

Niki Modreanu: Nu. Nu. Au preluat-o. De preluat, au preluat-o.

Georgiana Arsene: Cine?

Niki Modreanu: Conducerea Televiziunii, pentru că era singura instituție care avea o audiență imensă și acolo unde era un ecran de televizor se aduna lumea la coadă. Am văzut fotografii și secvențe filmate în provincie, pe la țară, Când dispui de informații, poți să le colorezi și să le dai nuanțele pe care tu vrei să dai. Televiziunea avea avantajul ăsta.

3 thoughts on “Niki Modreanu, despre știrile false din decembrie 1989 de la TVR: ”Cred că Brateș era hotărât să dezinformeze”

  1. Da , recunosc spasit ca , atunci cand am auzit ca ” Securitatea a otravit apa” am simtit cum tot avantul revolutionar se cam duce dracului : aveam sase copii mici acasa si , o secunda , am dorit sa las dracului totul si sa ma duc acasa la familia mea . Dupa asta am pus creierul la treaba si…mi-am dat seama ca , asa ceva nu era posibil deci…am ramas . Cate astfel de „stiri ” am auzit… atatzia bani sa am , n-asi mai avea nevoie de pensie ! Chestia cu ” Securitatea a aruncat in aer depozitele de sange : PREZENTATI-VA LA CENTRUL DE DONARE ” , aia a fost de tot rasul insa , am vazut destui insi ce-au plecat val vartej sa doneze sange . Stiu ca aceasta postare , este legata , ca o urmare logica , de postarea ” Iata cum comentez decizia CCR privind IRRD 1989 ” si…chiar mi-asi dorii ca doamna ce se lauda cu ” camarazii ” ei de-acolo , acea ” revolutionara cu merite deosebite ” sa-si spuna…opinia ei . P.S. Mai traieste javra aia de Theodor Brates ? P.P.S In caz de ” ceva „, iti urez sa ai o …CARANTINA USOARA !!!

    1. Da, Brateș trăiește. Interesant e că nimeni nu îl trage la răspundere pentru această psihoză. Nimeni. Din comentariul dumneavoastră înțeleg că mulți români au crezut sincer în cuvintele lui Teodor Brateș în decembrie 1989.

      1. Da , au fost destui ! Daca pe-atunci asi fi avut telefon , imediat asi fi sunat acasa sa-i spun nevestii sa cumpere cat mai multa apa minerala insa , pe-atunci nu chiar oricine avea parte de …telefon .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *