O Europă lipsită de logică dă foc relațiilor cu Rusia via Cehia

O Europă lipsită de logică dă foc relațiilor cu Rusia via Cehia

Expulzarea celor 18 diplomați ruși din Cehia, fapt care va afecta, în total, 62 de persoane, inclusiv 28 de copii, reprezintă un moment care arată că tensiunile dintre SUA și Rusia, pe de o parte, și cele dintre Europa – cu SUA suflându-i în ceafă și Rusia, pe de alta sunt într-un punct extrem de avansat.

Georgiana Arsene

Lumea se află într-un moment de răscruce, un moment în care tensiunile, generate, pe de o parte, de criza sanitară și, pe alta, de șicanele pe care SUA și Europa le fac Rusiei pot da foc planetei.

Un foc care va pârjoli totul, cu o viteză și o furie nemaiîntâlnite. Mai-marii lumii par să nu fie conștienți de acest lucru și pun lemne pe foc din belșug.

Recenta expulzare a celor 18 diplomați ruși din Cehia, acuzați de serviciile de informații ale Cehiei de implicarea în sabotarea unui depozit de muniții care s-a soldat cu doi morți în anul 2014 reprezintă o provocare care deteriorează relațiile bilaterale.

Poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi deţinători de paşapoarte ruseşti pentru rolul lor presupus în această explozie, care poartă aceleaşi nume cu suspecţii în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018, scrie hotnews.ro.

Cehia, acțiuni de joasă calitate împotriva Rusiei

Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat, într-o scurtă intervenție televizată, că ”există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofițeri ai serviciului de informații rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniții în zona Vrbetice”.

Cum poate premierul ceh să se dedea la asemenea jocuri meschine, la provocări prostești? Prin declarația sa, cu nimic diferită de cea a unei pensionare dintr-un bloc oarecare din București, să spunem, care sună la 112 și cheamă poliția fiindcă știe ea că vecinii aruncă pe geam de la etajul 9 cu farfurii – ea stând la 1 – premierul ceh s-a descalificat și decredibilizat.

Din păcate, vedem un nivel extrem de scăzut al politicii cehe, practicată la cel mai înalt nivel.

Cei doi bărbați căutați sunt Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, care, scrie adevarul.ro, sunt aceiași agenți GRU căutaţi de Marea Britanie pentru tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury, în 2018.

Presa din România scrie că ”unul dintre asasinii GRU infiltrați în spațiul NATO” – observați felul în care este pusă problema, acuzațiile cumplite aduse, totul făcut pe o bănuială, nu există probe, dovezi, NIMIC!!!! – a folosit un pașaport din Republica Moldova, folosind un nume românesc: Nicolae Popa.

ВЗГЛЯД.РУ explică, pe canalul său de Telegram, că Agenția pentru Serviciile Publice din Moldova a raportat că nu a eliberat pașaportul moldovenesc găsit în posesia cetățenilor ruși Alexander Petrov și Ruslan Bashirov pe numele lui Nicolae Popa, născut în 1979.

Documentul cu numărul indicat în mass-media aparține unei alte persoane. Anterior, mass-media a raportat că Petrov și Bashirov ar putea avea un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolae Popa și un pașaport al Tadjikistanului pe numele lui Ruslan Tabarov. Agenția pentru Servicii Publice din Moldova a inițiat un audit intern.

Este oare conștientă Europa că aceste provocări, acest atac frontal împotriva Rusiei nu face decât să sporească și să agraveze tensiunile deja existente? Ce urmărește Occidentul și până unde este dispus să meargă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *